Új megoldás paradicsom, paprika, uborka, görögdinnye, szamóca kultúrák gombabetegségei ellen

Hír

Az utóbbi időben a zöldség kultúrák egyre szűkülő gombaölőszer kínálatában a Syngenta új készítményt vezetett be a piacon. A Cidely Top paradicsom, paprika, uborka, görögdinnye, szamóca kultúrákban, - hogy csak a legfontosabbakat említsük - engedélyezett. Ezen növények meghatározó gombabetegségei ellen rendelkezik egyedülálló hatékonysággal.

Mit kell tudni az új gombaölő készítményről?

Két hatóanyag gyári kombinációja: (125 g/l difenokonazol + 15 g/l ciflufenamid), amely két hatóanyag együttesen, egymást kiegészítve véd a lisztharmat és a levélbetegségek ellen. A kettős védelem oka az eltérő hatásmód és hatáshely. A két hatóanyag gyakorlatilag három különböző ponton gátolja a gomba fejlődését. A védekezéseket két alkalommal javasoljuk blokkszerűen, azaz egymást követően. A két kezelés közt kb. 8-10 nap legyen.

Az új készítmény szabadföldön és hajtatásban is engedélyezett, így szeretnénk egy-egy kísérletet bemutatni az említett termesztési módokban.

Szabadföldi görögdinnye termesztése során több kórokozóval találkozhatunk, így például a dinnye fuzáriumos hervadása (Fusarium oxisporium) a dinnyelisztharmat (Erysiphe cichoracarum) vagy a dinnyeperonoszpóra (Pseudoperonospora cubensis).

A következőkben a gyakorlat számára a legtöbb problémát jelentő két kórokozót nézzük meg. A „második” helyen a dinnye didimellás betegsége (Didymella bryoniae) található. Más néven „gyökérnyaki betegségnek” is nevezik. Jellemző a kórokozóra, hogy a technológiai váltásnak (csepegtető öntözés) köszönhetően került előtérbe, kb. 10-15 éve.

Tünet: levélen, indán látható, kezdetben 2-3 mm átmérőjű kerek, sárgás szélű elmosódott foltok, amelyek később 30-40 mm átmárőre nőnek, kerek vagy ovális alakjuk lesz, színűk sárgásbarnává, szürkészölddé válik. Súlyos fertőzés esetén a teljes lombfelület elszárad. Az inda töve ezüstössé válik, amelyen mézgacseppek képződnek.

Gyakorlati szempontból a szár átvágása során, ha nincs barnulás akkor didimelláról, ha van barnulás akkor fuzáriumról beszélünk. A kórokozónak a termésen nem találunk tünetét. Betegség lefolyása: fertőzési források a beteg növénymaradványok. Kedvező a kórokozó számára a harmat, magas relatív páratartalom, a levélnedvesség, az éjszakai lehülés és a reggeli lassú felmelegedés.

Napjaink gyakorlati szempontból legfontosabb kórokozója a dinnye kolletotrihumos betegsége (Colletotrichum orbiculare), más néven a dinnye fenésedése. A gomba jelenléte hazánkban már több mint száz éves múltra tekint vissza, ugyanakkor a termesztésben a 2010-es esztendő volt az első olyan erősen fertőzött év, amely a komoly védekezési stratégiákat elindította ellene. Az azt követő esztendőkben a védekezések gerincét szintén a fenésedés adta. A kórokozó jelen van a teljes termelési és fogyasztási láncban, így a termelő, kereskedő és a fogyasztó esetében is. Ennek legfőbb oka, hogy a tünetek a termésen is láthatóak, így könnyen belátható, hogy ha csak a fogyasztó oldáláról nézzük, nem választ olyan terméket, melyen tünetek találhatók. Tünet: előfordulhat csíranövényen, palánta korban is. Jellemző a levélen ahol 3-4 mm átmérőjű sárgászöld foltok láthatóak, amelyet szürkésbarna szegély határol. A levélnyélen és a száron megnyúlt, ovális, enyhén besüppedő foltok jelentkeznek. A tünetek a vegetációban itt jelennek meg elsőként. Termésen 10 mm-nél nagyobb kerek, vagy ovális besüppedő szegély nélküli foltok a jellemzőek.

Betegség lefolyása: fertőzési források a beteg növénymaradványok, illetve a 22-27 °C hőmérséklet, és a csapadékos időjárás.

A legfontosabb gombás betegségek áttekintése után vizsgáljuk meg a két kórokozó felszaporodásának okait.

  • OLTÁS - monokultúra (3 év): A fuzárium szempontjából eredményes védekezést adott az oltás, ugyanakkor mindkét kórokozó esetén a fertőzési források a beteg növénymaradványok, így a monokultúra fokozott figyelmet igényel a dinnye didimella és fenésedés elleni védekezésben.
  • Technológiai váltás: mind a csepegtető öntözés, mind pedig a sorköz takarása olyan mikroklímát alakított ki a termesztés során, amely tényezők nagyon kedvezőek a didimella és fenésedés kórokozói számára.
  • Oltás: vegetatívabb lombfelület alakult ki, amely a kórokozók számára ugyancsak kedvezőbb feltételeket jelent.

Ezen három tényező ismeretében kijelenthetjük, hogy a dinnye termesztés PROGRAMSZERŰ védekezés nélkül elképzelhetetlen.

Mit is jelent a programszerű védekezés?

Előre eltervezett (6-8 nap) permetezési fordulóval megvédjük az állományunkat a fent említett gombás betegségekkel szemben. Sajnos igen szűk az engedélyezett készítmények köre, így az új gombaölő szerrel több lehetőséget kapunk a tervezett növényvédelmi beavatkozásokhoz.

Kísérleti eredmények a készítményről.

Hatékonysága a fenésedés ellen: Fertőzés gyakorisága (FGY %)
Helyszín: Nagykamarás
Kiültetés ideje: 2014.05.04.
Kezelések ideje: 2014.07.07. ; 07.18.

Cidely Top hatékonysága a fenésedés ellen: Fertőzés gyakorisága (FGY %)

Hatékonysága a didimella ellen: Fertőzés gyakorisága (FGY %)
Helyszín: Nagykamarás
Kiültetés ideje: 2014.05.04.
Kezelések ideje: 2014.07.07. ; 07.18.

Cidely Top hatékonysága a didimella ellen: Fertőzés gyakorisága (FGY %)

Hatékonysága a fenésedés ellen: Fertőzés mértéke (FM %)
Helyszín: Nagykamarás
Kiültetés ideje: 2014.05.04.
Kezelések ideje: 2014.07.07. ; 07.18.

Cidely Top hatékonysága a fenésedés ellen: Fertőzés mértéke (FM %)

Hatékonysága a didimella ellen: Fertőzés mértéke (FM %)
Helyszín: Nagykamarás
Kiültetés ideje: 2014.05.04.
Kezelések ideje: 2014.07.07. ; 07.18.

Cidely Top hatékonysága a didimella ellen: Fertőzés mértéke (FM %)

Összefoglalva az eredményekből látható, hogy a Cidely Top markáns hatékonysággal rendelkező készítmény. Az eredményeket egy erősen fertőzött (2014.) esztendőben mutattuk be, amikor is a Cidely Top az engedélyt megkapta.

Javasolt dózisa 1,0 l/ha, lombzáródás-kötés időszakában egymást követő két alkalommal.

Második kísérletünket hajtatott paradicsomban szeretnénk bemutatni.

Paradicsom termesztés alkalmával számos kórokozóval kell megküzdenünk. Abban az esetben ha a hajtatott termesztésre fókuszálunk akkor az utóbbi évek legnagyobb kihívását a lisztharmat gombák jelentik.

Melyek ezek a kórokozók?

Paradicsom lisztharmata: (Erysiphe orontii)

Leggyakrabban a levélen jelentkeznek a tünetek, ritkán száron is előfordulnak, a bogyón viszont nem. A levélen szürkésfehér bevonat figyelhető meg, amely alatt a szövetrészek elhalnak és a levél elszárad. Így a növény fotoszintetizáló felülete csökken.

Hajtatott körülmények között gyors a gomba fejlődése, konídiumai fényben és sötétben is jól csíráznak, ami a gyors fertőzésnek, terjedésnek kedvező.
Napjainkban a hajtatott paradicsom termesztés legnagyobb megoldandó feladata a paprikalisztharmat elleni védekezés.

Paprikalisztharmat: (Leveillula taurica)

Tüneteket csak a levélen találhatunk. A levél színén néhány mm átmérőjű szögletes, sárgás színű folt látható. Később a levelek a színük felé bekanalasodnak, majd lehullanak.

Fertőzési források a beteg levelek, amelyekben micélium alakban telel. Magas hőmérsékletet 26-30 °C és reletív páratartalmatat kedvelő gomba.

Az ellene való védekezés legnagyobb nehézsége abban rejlik, hogy a lisztharmat gombáktól eltérően a kórokozó a levél szöveteiben található. Ez azt jelenti hogy, kontakt hatóanyagok nem adnak elegendő védelmet így szisztemikus készítményt kell választanunk.

A védekezéseket két alkalommal javasoljuk BBCH 20 oldalhajtások növekedésétől – BBCH 89 teljes érésig blokkszerűen.

Javasolt dózisa 1,0 l/ha.

Hatékonysága lisztharmat gombák ellen (FGY %)
Helyszín: Felgyő
Kezelések ideje: 2015.10.27. ; 11.04.
Értékelés ideje: 2015. 11. 19.

Cidely Top hatékonysága lisztharmat gombák ellen (FGY %)

Hatékonysága lisztharmat gombák ellen (FM %)
Helyszín: Felgyő
Kezelések ideje: 2015.10.27. ; 11.04.
Értékelés ideje: 2015. 11. 19.

Cidely Top hatékonysága lisztharmat gombák ellen (FM %)

Összefoglalva láthatjuk, hogy a Cidely Top 1,0 l/ha dózisban nagyon jó eredményeket adott a lisztharmatgombák ellen.

Továbbá a készítmény óriási előnye az élelmezés-egészségügyi várakozási idő, amely 3 nap, így a szedés alkalmával is használahtó a Cidely Top .

A fent említett növénykultúrákon túl engedélyezett még a Syngenta új gombaölő szere tojásgyümölcsben, cukkiniben, sárgadinnyében is. Minden esetben 1,0 l/ha a dózis. Két egymást követő kezelés javasolt. Valamennyi engedélyezett kultúrában 3 nap az élelmezés-egészségügyi várakozási idő.

A bemutatott kísérletek alapján látható, hogy nagy szükség van az új gombaölő szerre. A termelők részéről is megnövekedett az igény arra, hogy választhassanak több, hivatalosan is engedélyezett, hatékony készítmény közül. A Cidely Top ezek közül talán a legjobb választás lehet.