Új generációs növényvédelem segíti a napraforgót

A növényvédelmi piacvezető Syngenta új megoldásokkal segíti a termelőket a 6 tonnás hektáronkénti napraforgó termésátlag felé vezető úton. Eric Thomassal, a Syngenta Duna régiójának növényvédelmi marketingvezetőjével a vállalat terveiről és a jövő kihívásairól beszélgettünk.

A magyar agrárium sikernövénye a napraforgó, amely bő húsz év alatt jutott el 1,5 tonnáról a 3,01 tonnás hektáronkénti világrekordig. Hogyan segítette a növényvédelem ezt a mérföldkövet?

A növényvédő szerek a genetikából származó terméspotenciál következetes, fenntartható és minőségi kihasználását célozzák. A gazdálkodókkal együttműködve javaslatokat adunk és megoldásokat kínálunk a főbb gyomok, rovarok vagy betegségek elleni védekezésre. Ezek nagymértékben befolyásolják terméshozamot, ezáltal a befektetés megtérülését.

Mennyiben változott a napraforgó termesztés az elmúlt két évtized alatt növényvédelmi szempontból?

Az innovációink fokozott konzisztenciát és pontosságot kínálnak a növényvédelemben: új megoldásokat fejlesztettünk a meglévő és újonnan megjelenő kártevők elleni jobb védekezés tekintetében. A továbbfejlesztett formulációs technológiák növelik a hatékonyságot és a pontosságot, miközben törekednek a lehető legkisebb környezeti hatásra.

Azt gondolom, hogy erőteljes fejlődést értünk el azokkal a fajtákkal, amelyek fokozottan ellenállóak a betegségekkel, például a peronoszpórával vagy a kártevőkkel szemben. A gyomirtószer-toleráns hibridek bevezetése szintén hozzájárult a napraforgó programunk sikeréhez, valamint a növények jobb termésbiztonságához. Ez a technológia lehetővé tette az makacs gyomok elleni sikeres védekezést is a napraforgóban (csattanó maszlag, szerbtövis fajok, selyemmályva) és a napraforgó terjedését az ezekkel fertőzött területeken is.

Mindezek a változások és előrelépések a gazdálkodók hozamának növekedéséhez vezettek. De az innovációs ciklus még nem ért véget, újabb hibridjeink jönnek, amelyek még tovább növelik a termelékenységet fenntartható módon a napraforgó számára.

A Syngenta idei szezonnyitó rendezvényén elhangzott: a több mint 600 ezer hektáron termesztett növényt nyereségesen termeszteni okszerű növényvédelem nélkül szinte lehetetlen. Mennyire jelent nehézséget, hogy az Európai Unió törekvései szerint jelentősen csökkenteni kellene a növényvédelmi készítmények felhasználásának mértékét?

A gazdáknak valós megoldásokra van szükségük a terményeik védelmére és a növekvő számú lakosság élelmezésére. A Syngenta mindig is támogatta a fenntartható, de produktív mezőgazdaságot. A vetéstől a betakarításig védeni kell a növényeket a gyomoktól, rovaroktól és betegségektől, valamint a szárazságtól, az árvizektől, a hőtől és a hidegtől. Elismerjük a peszticidek csökkentésére irányuló törekvéseket, és készek vagyunk nyílt és konstruktív vitára arról, hogy ez valójában mit is jelent. Ezen túlmenően támogatjuk a fenntartható felhasználásról szóló irányelv azon szándékát, hogy megakadályozzuk a növényvédő szerek szükségtelen használatát.

Ugyanakkor meg vagyunk győződve arról, hogy e végső cél eléréséhez figyelembe kell venni a helyi viszonyokat is. A nemzeti cselekvési terveknek a kockázatra kell összpontosítaniuk, nem a veszélyekre. A kockázati mutatókat és a mérséklő intézkedéseket párhuzamosan kell kezelni, és a környezeti, társadalmi és gazdasági tényezőkre fókuszálni. A növényvédő szerek használatának helyzete Nyugat- és Kelet-Európában nagymértékben eltér a termesztett növények különbségeiből adódóan, a használat intenzitástól, a gazdaságok és a szántóföldek méretétől, az olyan agronómiai gyakorlatoktól, mint a vetésforgó, valamint az éghajlati és talajviszonyoktól.

A növény termesztésében mekkora a súlya a növényvédelemnek?

A gyomok 1-3 tonnás terméskiesést okozhatnak hektáronként. A betegségek is 0,5-2 tonnával csökkenthetik hektáronkénti a termést, ezen felül a kártevők is jelentős mínuszt okozhatnak. Jól látható, hogy ezekre megoldást kell adni.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást most szűkebben a szektor, tágabb kitekintésben pedig a Kárpát-medence mezőgazdasága számára?

Két fő kihívással kell szembenézniük a termelőknek: az egyik az éghajlatváltozás, a másik pedig a termesztők mozgástere a növényvédelmi szabályozáshoz kapcsolódóan.

Az éghajlati változások erős hatással vannak a mezőgazdaság üzemszerű működésére, a terméshozamra, a minőségre és a termelés állandóságára. A növényvédő szerekkel kapcsolatos új politikák csökkentették a növényvédelem lehetőségeit, és megnövelték a termelők peszticidhasználati kötelezettségét. Végső soron ez a két elem befolyásolja a gazdálkodók befektetéseinek megtérülését és a hozampotenciál kezelésének összetettségét.

A Syngenta ebben az irányban is fejleszt megoldásokat. Nézzünk néhány példát: a biostimulánsokat a növények növekedési mintázatának serkentésére használjuk, hogy csökkentsék az abiotikus stresszt, például a kémiai és az éghajlati stresszt. Ezek egyre nagyobb hatással vannak a hozampotenciálra.

A gyomirtó programokat a csapadékok és a visszamaradó gyomirtó szerekre nehezedő szabályozási nyomás együttes hatásaihoz kell igazítani. A Syngenta új eszközöket fejlesztett ki és tanácsokat ad a termelők támogatására gyomirtó programjuk megvalósításához. Vállalatunk egyesítette átfogó portfólióját a kelés előtti és a posztemergens gyomirtó szerekkel és a tanácsadói szolgáltatásait, valamint segíti a digitális eszközökkel támogatott precíziós kijuttatást egy adott területen.

A rovarirtás területén a neonikotinoidok betiltása nagy kihívás elé állította a termelés korai szakaszát. A betegségek elleni védekezést az elkövetkező években drasztikusan érinteni fogja a termékek, különösen a triazol osztályba tartozó termékek betiltása, amely új megközelítést és megoldásokat tesz szükségessé.

A Syngenta új programja azt a célt tűzte ki, hogy növeli a napraforgó-termesztő partnereinek termésátlagát. Hogyan segíti ezt a 6 tonnás hektáronkénti termés felé vezető úton a vállalat növényvédelmi portfóliója?

Az a célunk, hogy átfogóan támogassuk a termelőket a napraforgó termelésében. Fenn akarjuk tartani a genetikai hozampotenciált a csökkentett peszticidlehetőségek mellett is. Az első lépés az egészséges növény, amely képes megbirkózni az abiotikus stresszekkel. Az újonnan érkező biostimulánsaink, mint például a QUANTIS, abban segítik a növényeket, hogy jobban ellenálljanak a kémiai igénybevételeknek, amely például a preemergens és a posztemergens gyomirtásból származik. A QUANTIS használata további 0,2-0,3 tonnás plusztermést eredményezhet hektáronként.

A következő lépés az elvárt szabályozás minimális környezeti hatással járó, személyre szabott, nyereséges és egyszerű módon történő biztosítása ügyfeleink számára. Lehetővé tesszük a kártevők jobb előrejelzését és integrált növényvédelmi megoldásokkal a megfelelő időben történő védekezést a főbb kártevő-fenyegetettségnek megfelelő alkalmazási paraméterekkel. Ez magában foglalja a monitoring rendszereket, a kártevők és gyomok azonosítását, algoritmusokat és tanácsokat a kártevők előrejelzéséhez és a legjobb védekezési lehetőségekhez, a hagyományos termékek és a biokontroll termékek kombinációjának csökkentett arányát, a költséghatékony és fenntartható alkalmazást támogató alkalmazási technikákat.

A Syngenta szemszögéből a napraforgó betegség elleni védekezésén lehet javítani. Becsléseink szerint a termelők akár 0,5 tonna többlethozamhoz juthatnak, ha optimalizálják a programjukat.

Magyarországon is nagy hangsúlyt fektetnek a kutatásfejlesztésre, új készítmények tesztelésére és az ehhez kapcsolódó digitális megoldásokra. Miként segíti ez a termelőket?

A Syngenta idén vezette be a LISTEGO Pro gyomirtót, 2023-ban pedig érkezik a QUANTIS. A következő lépések pedig egy új hatóanyagon alapuló gombaölő szer bevezetése, biostimuláns-portfóliónk megerősítése és biokontroll-lehetőségek bevezetése az integrált növényvédelmi megoldásokhoz. A Syngenta 2023-tól a digitális térben is még aktívabb lesz: új digitális eszközökkel jelentkezünk a kártevők és gyomok azonosítására és monitorozására, a járványterhelés előrejelzésére szántóföldi szinten, valamint a gyomkezelési stratégia meghatározásának támogatására.

Milyen innovációkban gondolkodnak a jövőre nézve a növényvédelem területén?

Az adatalapú döntések meghozatala kulcsfontosságú terület a precízebb alkalmazás támogatása és a várt eredmény elérése érdekében, kevesebb ráfordítással. Előszezonban a legjobb növényvédelmi stratégia megalkotása létfontosságú a szántóföldi viszonyok és a gazdálkodó terméstervének megfelelően. Szezonon belül pedig az időjáráshoz, a kártevők által okozott nyomáshoz vagy a termésstresszhez kapcsolódó környezeti feltételeknek megfelelően kell cselekednünk.

A mélyebb talajdiagnosztikai, felügyeleti és előrejelző rendszerek, változó dózisú növényvédelem használata drasztikusan megnő. Az agronómiával, a kártevőkkel, a digitális megoldásokkal, a termékkel és a gépekkel kapcsolatos ismeretek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a megfelelő növényvédelmi megoldásokat egyszerű módon előírhassuk a termelők számára. A Syngenta aktív lesz ezen a területen, mivel számos kulcsfontosságú digitális szolgáltatás bevezetésével támogatja ügyfeleit a következő 5 évben.

A termék szempontjából pedig a cél a pontosabb és hatékonyabb alkalmazás. Különösen a termékeink formulázási technológiáival, de például a fúvókákat, védőberendezéseket használó alkalmazások állapotával is foglalkozunk. A napraforgó biostimulációja nagyon fontos lesz, ebben a Syngenta mérföldkő termékeket kínál a QUANTIS megjelenésével 2023-tól kezdődően.

Hová fejlődhet Ön szerint a napraforgó hosszú távon?

Első lépésként koncentráljunk a hektáronkénti 6 tonnás termés fenntartható és megbízható elérésére, de azt gondolom, van még benne további lehetőség.