Új csúcshibridek a Syngenta Express®-toleráns napraforgó-kínálatában

Hír

A fejlődés soha, sehol, még a nemesítésben sem állhat meg, mivel a környezet, amelyben élünk, folyamatosan változik. A folyamat – amelyet klímaváltozásnak is nevezünk – egyre gyorsul, ezért egyre nagyobb kihívásokkal, szélsőségekkel kell szembenézniük a termelőknek. A nemesítőknek is gyorsítani kell a folyamatot, amelyet szerencsére a tudomány fejlődése támogat.

A Syngenta legújabb linolsavas Express®-toleráns hibridje, mely csúcstermésre és kiugró olajtartalomra képes. Már a 2020-as évben a kísérleti sorokban is nagyon ígéretesnek mutatkozott. Egészséges, jól reagálja le a kezdeti vízhiányt, majd a túlzottan sok csapadékot is. A tányér mérete, termékenyülése sokat sejtetett és a végén nem is okozott csalódást, hiszen  a NÉBIH posztregisztrációs kísérleteiben 2020-ban első helyen végzett, ahol még kódszámmal (NX92357) szerepel (1. ábra).

A Sureli HTS (NX92357) az élen végzett az Express®-toleráns szegmensben 2020-ban

1. ábra: A Sureli HTS (NX92357) az élen végzett az Express®-toleráns szegmensben 2020-ban

Az IKR Agrár Kft. kísérleteiben is kiválóan szerepelt, ahol szintén vezette a linolsavas Express®-toleráns szegmenst (2. ábra).

A Sureli HTS (NX92357) az IKR kísérleteiben is az élen végzett

2. ábra: A Sureli HTS (NX92357) az IKR kísérleteiben is az élen végzett

Bár idei évben a napraforgó termésátlagok nagyobb szórást mutattak, azaz nagyobbak lettek a különbségek csapadékellátás, hely (megyék), talajtípusok és szervesanyag tartalom függvényében, ennek ellenére új hibridünk ilyen körülmények között is kiválóan szerepelt (1. táblázat).

MegyeTermésátlag (q/ha)Helyek száma (db)
Komárom-Esztergom megye45,32
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye42,17
Pest megye40,62
Heves megye40,62
Fejér megye38,33
Átlag41,4 

1. táblázat: Sureli HTS termésátlagai megyénként (Syngenta DEMO kísérletek, Magyarország 2021)

Bár a betakarítások és az eredmények feldolgozása még folyamatban van, már az első eredmények is alátámasztják a Sureli HTS rendkívüli terméspotenciálját (3. ábra).

Express®-toleráns hibrideink 2021-ben is jól teljesítettek (Syngenta fejlesztői kisparcellás kísérletek, Magyarország, 2021, 7 helyszín)

3. ábra: Express®-toleráns hibrideink 2021-ben is jól teljesítettek (Syngenta fejlesztői kisparcellás kísérletek, Magyarország, 2021, 7 helyszín)

A Sureli HTS rendkívül magas terméspotenciálja mellett olajtartalomban is kimagasló (2. táblázat). A magas olajtartalmáról közismert Sumiko HTS vezeti a mezőnyt, de a többi Syngenta hibridnek sem kell szégyenkeznie.

HibridÁtl. olaj%Helyek száma
SUMIKO HTS51,810
SY GENIO51,06
Sureli HTS51,012
SUMAN HTS50,711
NX9225050,410
Suvango HTS50,410
NX9214450,16

2. táblázat: Syngenta magas olajsavas és linolsavas hibridek olajtartalma (Syngenta fejlesztői kísérletek Magyarországon, 2020)

A magas olajsavas szegmens Express®-toleráns hibridje. Olajtartalma a legjobbak közé tartozik, de terméspotenciája sem marad el a legjobbaktól. Betegség-ellenállósága kiemelkedő a fóma, szklerotínia és a verticillium ellen.
A szklerotínia már közismert nálunk, de a másik két kórokozó csak most kap teret a klímaváltozás miatt. Számolnunk kell velük is, ezért is fontos, hogy az újabb hibridek az újabb kórokozók ellen már belső védelemmel rendelkezzenek.
Termőképessége a magasolajsavas szegmensben kiemelkedő, az elmúlt évi fejlesztői kísérletek alapján a szegmensében szereplő versenytárs hibridekkel szemben is versenyképes (4. ábra).

Suvango HTS az első helyen szerepelt a Syngenta fejlesztői kísérleteiben az Express®-toleráns csoportban, 2020 Magyarország (3 helyszín)

4. ábra: Suvango HTS az első helyen szerepelt a Syngenta fejlesztői kísérleteiben az Express®-toleráns csoportban, 2020 Magyarország (3 helyszín)

A Suvango 2021-ben korlátozott mennyiségben elérhető volt termelők részére, pár termelőnk örömmel osztotta meg velünk termésátlagát (5. ábra).

Suvango HTS terméseredményei termelőinknél (2021)

5. ábra: Suvango HTS terméseredményei termelőinknél (2021)

A Sureli HTS és a szintén magas olajtartalmat produkáló Suvango HTS az Express®-toleráns gyomirtás technológia hibridjei. Különösen előnyös ott a termesztésük, ahol mezei acattal fertőzöttek területek, de bárhol megállják a helyüket.

Érdemes élni az újabb választási lehetőségekkel, hogy a kedvezőtlen környezeti változásokkal szemben is felvegyük a versenyt a sikeres napraforgó-termesztés érdekében.

Szeleczki Attila
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

Express® az FMC bejegyzett védjegye.