Tippek a rovarkártevők elleni védekezéshez

Hír

Az ország déli területein megjött a tavasz! A déli órákban a hőmérséklet meghaladja a 16°C-ot, február 22-én Zala, Somogy, Baranya megyékben 18°C maximumokat mértek. Feléledtek a repce kártevői, tömegesen foghatóak a sárga tállal a nagy repceormányosok és a repceszár ormányosok. Kövessük nyomon megjelenésüket és ha szükséges védekezzünk.

A nagy repceormányos a repce szárába helyezi petéit, a lárvák kiodvasítják a szárat, a repceszár felnyílik, elreped és S alakban görbül. A védekezést a tömeges megjelenést követő 7-10 napon belül végezzük el.  A kártételi küszöbérték szakirodalom szerint sárga tálanként 10 nagy repceormányos/3 nap vagy 15 repceszár ormányos/3 nap. Előzzük meg a kártételt -védekezzünk. A Karate Zeon 5CS felhasználható repcében. A Karate Zeon 5CS UV stabil formuláció, mikrokapszulázott, hosszú tartamhatású piretroid. A nappali/éjszakai hőingadozás nem befolyásolja hatékonyságát.


Ragacslap és sárgatál Kazsokról

Tippek a sárga tál kihelyezéséhez:

  • A sárga tálat helyezzük tartórúdra, magasságát a repce magasságához állítsuk (tál teteje egyszintben a repce hajtáscsúcsával). A tálat töltsük fel mosogatószeres vízzel.
  • Minden táblára lehetőleg 2 db sárga tálat helyezzünk ki, egyet a táblaszélre, egyet a tábla belsejébe
  • Száraz időjárásban 2-3 naponta cseréljünk a tálban folyadékot
  • A tálat fedjük le egy nagylyukú hálóval, hogy legyek és méhek ne tudjanak bejutni.
  • Sárga tálat kihelyezhetünk az előző évi repcetáblára is (ami most legtöbbször őszibúza), hogy megfigyeljük a nagy repceormányos imágók megjelenését