Természet és tudomány harmóniája a jövő érdekében

Hír
Természet és tudomány harmóniája a jövő érdekében

A biológiai készítmények használata a jövőben tovább gyorsul, és a piac mérete akár a 10 milliárd dollárt is meghaladhatja 2030-ra. A biológiai készítmények felhasználására egyre nagyobb a társadalmi igény, a cél elsősorban a növényvédő szer maradékok csökkentése az élelmiszerekben. A biostimulátorok felhasználása is egyre fontosabb lesz, mivel az abiotikus stresszek egyre kitettebbé teszik a kultúrnövényeket, ugyanakkor rendkívül fontos, hogy a minőségi elvárások nem csökkennek a fogyasztóknál. Továbbra is szép és egészséges gyümölcsöt és zöldséget szeretnének levenni a polcról. Ez fokozottabb energia befektetést jelent az ilyen típusú készítmények fejlesztésében. Hatékonyságukat és megbízhatóságukat lépésről lépésre javítani kell, ez fokozni fogja a biológiai készítmények szélesebb körű felhasználását a növényvédelemben.

A biológiai megoldások nagyon fontos szerepet fognak játszani a jövő integrált növényvédelmében, kombinálva a hagyományos növényvédelmi technológiákkal és a legmodernebb digitális agronómiával.

Az alapvető különbség az, hogy a biológiai “hatóanyagok” természetes eredetűek - állatokból, növényekből, mikrobákból vagy bizonyos ásványi anyagokból származnak. A felhasználó számára a hagyományos kémiai termékekkel szemben számos előnnyel és néhány hátránnyal is rendelkeznek. A biológiai szerek óriási előnye, hogy nincs “hatóanyag maradék” a kultúrnövényen (vagyis nem hagynak maradványokat a kultúrnövényen) és nincs élelmezés egészségügyi várakozási idő sem, ami rendkívüli rugalmasságot biztosít a felhasználó számára a védekezési programban. A biológiai készítmények másik fontos tulajdonsága, hogy a hagyományos készítményekkel párosítva, egy új hatáskifejtéssel bővítik a konvencionális készítmények hatáskifejtését, bővítve ezzel a lehetőségeket, és csökkentve a rezisztencia kialakulásának a kockázatát. Fontos megjegyezni, hogy a biológiai készítmények klimatikus viszonyokra való kitettsége sokkal nagyobb, tehát a hatékonyság mértéke függ a mikroklímától, a hőmérséklettől vagy az UV sugárzástól. Emiatt a termelőknek a jó eredmények eléréséhez sűrűbb permetezési fordulókat kell alkalmazniuk és kizárólag megelőző jelleggel használni őket. Azonos hatékonyságot egymás mellett alkalmazva nem fognak tudni elérni, de egy sűrített fordulóval a hatékonyság javítható.

A biológiai megoldásokat biztonsággal alkalmazhatjuk mesterséges hatóanyagokkal párosítva, meghosszabbítva azok védekezési spektrumát, illetve növelve azok teljesítményét. A megfelelő pozícionálással jelentős szerepet játszhatnak a vegyszerterhelés csökkentésében, valamint a rezisztencia elleni stratégiában, mivel teljesen új hatásmechanizmust hoznak be a védekezési technológiába. A biológiai készítmények alkalmazása új távlatokat és lehetőségeket nyit meg a termelők számára a hosszútávon fenntartható mezőgazdaság érdekében. 

A Taegro a Syngenta egyik kulcsfontosságú megoldása a biológiai portfólióban, amelyet Európában először 2020-ban vezettünk be, és 2022-ben új piacokon, az afrikai és a dél-amerikai régióban is találkozhatnak vele a termelők

A készítmény alapja egy baktérium a Bacillus amyloliquefaciens FZB24 számú törzse. Hatáskifejtése abban rejlik, hogy “versenyez” a növényi felületen a kórokozókkal, illetve szaporodása során olyan metabolitokat választ ki, amelyek gátolják a kórokozók fejlődését.

A Taegro várhatóan számos kertészeti kultúrában lesz elérhető, 2022-től először Magyarországon szőlőben, majd burgonyában, paradicsomban, kabakosokban és szamócában. Jó hatékonysággal rendelkezik a lisztharmat, szürkepenész és az alternáriás betegségek ellen. Jól kiegészíti és erősíti a kombinációs partnerek hatékonyságát, ideértve a réz és kén alapú készítményeket, amelyek általában nem keverhetőek biológiai készítményekkel.

Összességében a Taegro három fő kihívást segít megoldani a termelőknek, hogy megfeleljenek a jövő kihívásainak.

Szermaradék megfelelés – A Taegro felhasználáskor nincs szermaradék a termékben. A kezeléstől számítva akár 4-5 óra múlva szüretelhetünk a kezelt állományról. Segít abban, hogy biztosítja a védelmet, és a szermaradék korlátozások, illetve az exportra szánt termékek esetén is nyugodtak lehetünk, hogy a határértékeket nem lépjük túl.

Biztonság – A Taegro nem okoz fitotoxikus tüneteket, nincs szükség pufferzóna kialakítására, és a permetezést követően pár órán belül bármilyen más műveletet elvégezhetünk az állományban.

Rugalmas felhasználás – Keverhető bármilyen szintetikus készítménnyel (az ezzel kapcsolatos kérdésekre kollégáink szívesen válaszolnak) alacsony dózis is elegendő, és hosszan eltartható. Ezek a tulajdonságok elősegítik, hogy egy hosszú távon fenntartható, felhasználóbarát készítményt alkalmazzunk. 

Tisztában vagyunk a partnereink előtt álló kihívásokkal. Fontos a terméshozam és a minőség folyamatos növelése, ugyanakkor egészséges és kártevőmentes termést kell szüretelni vagy aratni a szezon végén, de emellett meg kell felelnünk az élelmiszerlánc és a társadalom növekvő igényeinek is, amelyek az élelmiszerekben lévő szermaradványok csökkentésére irányulnak. Folyamatosan fejlesztünk, hogy az újonnan felmerülő igényeknek megfeleljünk, gombaölő és rovarölő fronton is. Fejlesztéseink középpontjában a mikrobiológiai készítmények, növényi kivonatok és a feromonokkal kapcsolatos lehetőségek állnak.  Számos kulcsfontosságú kórokozót (mint a lisztharmat és a szürkepenész) és károsítót határoztunk meg, mint lehetséges fejlesztési irányvonalat, hogy ezek ellen megoldást biztosítsunk, - hogy csak néhányat említsünk.