You are here

Tavaszi teendők a pázsittal

Hír
2021.03.10.

A gyümölcs és díszfák, illetve a dísznövények mellett a gyep is hasonló éke lehet a kertnek. Ugyanannyi törődést igényel, és nagyon fontos, hogy megfelelően karban kell tartani, hogy szép és üde gyepünk legyen egész év során. Az alábbiakban a kora tavaszi műveletekről készítettünk egy rövid összefoglalót.

0. Szemrevételezés:

Sétáljunk végig a füvünkön és alaposan figyeljük meg az esetleges eltérő színváltozásait. Most tavasszal a talajból fertőz a Hópenész gombabetegség, tünetei a foltokban sárguló pázsit, ami a védekezés hiányában ki is pusztul! Ha ilyen elváltozásokat látunk a gyepben, akkor mielőbb be kell avatkoznunk! Professzionális megoldásként a Switch 62,5 WG gombaölő szert javasoljuk, amely a gyep gombabetegségei ellen. Elegendő egy öntöző kannába bekeverni a készítményt és jól belocsolni a foltokat és környéküket.

1. A pázsit szellőztetése:

Célja a fűnyírás során képződött filcréteg eltávolítása, így a tápanyagok, öntözővíz könnyebben eljutnak a gyökérzónába. Hatékony eszköz a vízszintes tengelyen lévő késés szellőztető gép. Nem jelent problémát, ha olyan mélységben végezzük, hogy a kések nyomot hagynak a talajon. A pázsit csak jobb bokrosodással reagál erre a tevékenységre. A szellőztetés időpontját mindig úgy válasszuk meg, hogy a talaj száraz legyen. Nedves, felület esetén nem ajánlott elvégezni. Szellőztetés előtt alacsonyra nyírjuk le a pázsitot (amit a fűnyírónk lehetővé tesz 2-3 cm), majd a szellőztetés során képződött száraz filcréteget gondosan távolítsuk el a pázsitról. (gereblye, lombseprű, adott esetben a fűnyíró is alkalmas lehet erre). A szellőztetést mindig két irányból, azaz egymásra merőlegesen végezzük el.

2. A pázsit felülvetés:

A pázsitnak szüksége van a megújításra, ezért célszerű minden évben felülvetni. Erre ragyogó alkalom a szellőztetés utáni állapot. Célszerű a fűvetés után lehengerezni a területet. A felülvetés időzítése szempontjából fontos, hogy fagymentes napok következzenek. Az öntözést is a felülvetéshez kell igazítani, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a csenkesz fajok hosszabb ideig csíráznak, így a perje fajok megjelenése esetén még ne hagyjuk abba a gyakoribb öntözést. Mindez szoros összefüggésben van a léghőmérséklettel. Alapelv, hogy a csírázó fűmag nem száradhat ki, folyamatosan nedvesnek kell lennie, de a víz nem állhat meg rajt.

3. Tápanyag-utánpótlás:

A pázsit gondozásának egyik legfontosabb eleme a tápanyagok visszapótlása. Javasolt a pázsit felülvetése után a műtrágya kijuttatása. Tavasszal magas „N” tartalmú trágya használata indokolt. Lehetőség szerint ne egy hatóanyagú műtrágyát használjunk, hanem több hatóanyagot („P”) és mezo és mikroelem tartalmú műtrágyát. Ha lehetőségünk van akkor a lassan bomló, 2 hónap hatástartammal bíró műtrágyát válasszunk. Ennek akkor van hatványozott jelentősége, ha öntözőrendszerrel ellátott a pázsitunk.

4. Mohás területek kezelés:

Előfordulhat, hogy az év során olyan területek alakulnak ki a pázsitban, amelyeken megjelentek a mohák. A szépen gondozott pázsitnak nincs szüksége ezen szimbiózisra, így ebben az időszakban lehetőségünk van ezek eltávolítására. Vasgálic feloldásával majd öntözőkánnával történő belocsolással megoldhatjuk a problémát. Figyeljünk a kijuttatásra, csak a célfelületre kerüljön, mert az oldott vasgálic (sárga, vöröses szín) nyomot hagy mindenen.

5. Öntözés indítása:

A pázsit szellőztetése, felülvetése, és a műtrágya kijuttatása után nincs más teendő, mint az öntözés indítása. Figyeljünk, hogy fagymentes napokon öntözzünk. Felülvetés esetén pedig figyeljünk az öntözés gyakoriságára és időtartamára, ahogy arról már említést tettünk.

Switch 62,5 WG