Tarlón alapozzuk a jövő évet - Medallon Premium, társ az évelők elleni küzdelemben

Hír

Viszontagságokkal teli évet hozott 2022 a mezőgazdaság háza táján, ezt mindenki érzi, aki él és mozog. Emberemlékezet óta nem látott aszály sújtja Magyarország több régióját, ami sajnálatos módon a mezőgazdasági területeink java részét érinti.

Lehetne vitát indítani arról, hogy a gazdálkodás hány százalékban szerencse és mekkora hányadban a tudás kérdése, de abban egyet kell értenünk, hogy tudás és tudatos gazdálkodás nélkül még inkább kitetté válhatunk a tőlünk független tényezőktől. Sokan kedveszegetté válhattunk az idei évi eredményeink láttán, de a klasszikust idézve: „A remény hal meg utoljára!”. Hiszen minden, amit a korábbi években cselekszünk vagy nem teszünk meg, az a következő évre, ha tetszik, ha nem, kihatással lesz.

Kiváltképp igaz ez az évelő gyomok elleni vegyszeres tarlókezelés kérdésére. De ássunk egy kicsit a dolgok mélyére, hogy miként is tudjuk a lehető legtöbbet kihozni és a legjobb eredményt elérni a glifozát hatóanyaggal történő tarlókezelésekből.

Hajlamosak vagyunk néha a növényvédelmi munkákra is a kötelezően elvégzendő és kipipálandó módon gondolni és és így is cselekedni. Elvégeztük, hátradőlünk és azt vesszük észre a nyár végére, ősz elejére, hogy a tarlónk újra zöldít az évelő gyomoktól, mint például a fenyércirok vagy a mezei acat. Vagy éppenséggel a következő évi kultúrában tapasztaljuk, hogy a gyomok egyedszáma egyátalán nem csökkent, pedig elvégeztük a kezelést az elővetemény tarlóján. A hiba ez esetben is a saját készülékünkben van.

A tarlókezelés helyes megvalósítása éppúgy precizitást igényel, ahogyan az összes többi kémiai növényvédelmi művelet. Nem is gondolnánk, de ahhoz, hogy a legjobb hatást tudjuk elérni, számos apró, mondhatnám nüansznyi dolog van, amire figyelemmel kell lenni. De nézzük is sorról sorra ezeket (természetesen a teljesség igénye nélkül)!

  1. Készítmény kiválasztása: Ha egy hatóanyagból, jelen esetben a glifozátból, több gyártó készítménye is a rendelkezésre áll a piacon, akkor hajlamosak vagyunk az elérhető legkisebb hektárköltséggel járó megoldás kiválasztására. Ami alapból nem is felróható viselkedés, főleg egy ilyen év után, mint az idei. De mérlegelnünk kell, hogy nem biztos, hogy az olcsóbb ugyan annyit tud, mint az originális termék. Az ár-érték arány az, amire sokkal inkább kellene fókuszálnunk. A piacon lévő glifozát tartalmú készítmények közül, a Medallon Premium beépített ionvédelmi rendszer segítségével, olyan formulációjú termék, amely a segéd- és vivőanyagai által hatékonyabb felszívódást tesz lehetővé a gyomokban, ezáltal jóval mélyebbre jut le a fenyércirok rizómájában, vagy éppen a mezei acat föld alatti szaporítóképleteiben. Minél mélyebb rügyemeletekben tudunk hatékonyak lenni, annál kevesebb lesz a következő évi kihajtás mértéke.
  2. Időzítés: Bevett gyakorlat, hogy aratás és szalmalehordás – ahol megtörténik – után a tarlót úgymond magára hagyják, majd amikor kigazosodik a terület elvégzik a permetezést. Tarlóművelés nélkül ez általában július végén, augusztus elején meg is történik. Sajnos azt kell mondani, hogy ez a módszer a glifozát tartalmú Medallon Premium-mal történő tarlókezelés esetén helytelen módszernek tekinthető. Két okból is, de a legfontosabb ok, hogy a kezelés ideje túl korai, még ha megfelelő fejlettségűek is a gyomok a glifozátos kezeléshez. Ilyenkor ugyanis a nedvkeringés még rizóma irányból a hajtás felé történik, tehát a hatóanyag mozgása korlátokba ütközik. A helyes módszer, ha a tarlót az aratás követően ápolásban részesítjük, amikor az kezd felgyomosodni. Ekkor a tarlóhántás több előnye közül kihasználjuk, hogy az éppen magról kelő gyomokat és meginduló évelőket mechanikai úton kiiktatjuk a területről. Ezáltal időt nyerünk, hiszen az érzékeny fenológiát (15-20 cm) a fenyércirok augusztus második dekádjára éri el. Ekkor már a rövidülő nappalok és hűvösebb éjszakák hatására megindul a rizóma irányába történő asszimiláta szállítás, a növény elkezd télire raktározni a föld alatti szaporító szerveibe. Ebben az időben végzett Medallon Premium kezelés jóval hatékonyabbnak tud bizonyulni, hiszen a növény természetes nedvkeringését kihasználva a glifozát hatóanyag szintén mélyebben tud a gyökérrendszerben lehatolni. Ezzel a módszerrel garantálni tudjuk, hogy a tarló még abban az évben újra nem hajt ki, és esetleges második permetezést sem kell végrehajtani, valamint a következő évben is csökken az újrahatás, könnyítve ezzel az utóvetemény gyomirtását. Szeptember közepére csúszott kezelések hatékonysága szintén elmaradhat az elvárttól, akárcsak az elkapkodott permetezéseké.
  3. Adjuválás és dózis, hatásfokozók használata: A Medallon Premium, mint ahogyan már említettem, formulációjának köszönhetően kiemelkedik a glifozát tartalmú készítmények sorából. Speciális ionvédelmi rendszereket tartalmaz és az originális formációjának köszönhetően kiváló hatékonyságú termék. Tarlókezelés során, ha az évelőek elleni védekezés a cél, nem célszerű további tapadásfokozó vagy nitrogén tartalmú műtrágya permetléhez adagolása. Minden további hatásfokozónak vélt segítség a fenyércirok vagy mezei acat lombozatának gyorsabb pusztulásával jár. A föld feletti részeken való hatáskifejtés ugyan szemnek tetsző és gyors, de éppen ezzel a felszívó felület nagyságát rövid idő alatt drasztikusan csökkentjük, tehát kevesebb hatóanyag képes felszívódni a föld alatti részekbe és a hatékonyságunk csökkenhet. Magról kelő gyomok esetén nitrogén műtrágya permetléhez adagolása lehetséges, ezzel a hatáskifejtés gyorsítható, de évelő gyomok esetén nem javalt. A Medallon Premium dózisa tarlókezelésre magról kelő gyomok ellen 2-3 l/ha, évelő gyomok ellen 4-6 l/ha. Gyenge vagy fejletlenebb gyomok ellen az alacsonyabb, míg erős gyomborítottság esetlegesen túlfejlett gyomok ellen a magasabb dózis használata javasolt.

Összeségében, ha a tarlókezelésünket az egyes kis részletekre odafigyelve és a Medallon Premiummal végezzük el, a siker garantált! Hiszen jól tudjuk, hogy a sok kicsi sokra megy! Egy nehéz év után se sajnáljuk a területeinkre odafigyelni, hiszen ha ezt elmulasztjuk, többszörösen fogjuk annak árát a következő évben megfizetni. És ha már a szólások és közmondások közül párat megemlítettem, soraimat és tapasztalataimat a következővel zárnám: A rest kétszer fárad! Ne fáradjunk kétszer, csak egyszer! Ehhez a Medallon Premium biztos társ a tarlókezelések során.

Dr. Nagy Viktor
Fejlesztőmérnök