A tarlókezelést ne hagyjuk ki! De mikor végezzük?

Hír

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket.
Utána egyszerűbb és hatékonyabb a következő évi gyomirtás.

Évről-évre komoly gondot okoznak az évelő gyomnövények. A száraz tavaszokon korán kihajtanak, mire a gyomirtásokat terveznénk, már nagy egyedszámban, fejlett állapotban fertőznek a területen. Az esőre, vetésre váró, előkészített magágyakban tömeges mezei acat és fenyércirok kihajtást láthatunk szerte az országban. Tavasszal költséges módon, fitotoxicitást kockáztatva tudjuk csak elvégezni az évelőek elleni védekezést, amelynek hatékonysága sajnos gyakran elmarad az elvárttól. Előfordul, hogy a többi gyomnövény szempontjából optimális kezelés idejére már megerősödött, túlfejlett évelő példányok vannak a területen, vagy az esőzések miatt nem tudunk időben rámenni a területre, így a kijuttatáskor már hatékonyságcsökkenést és fitotoxicitást tapasztalunk. Gyakori a kétmenetes beavatkozás szükségessége, ami plusz idő és költségráfordítást igényel, pont abban az időszakban, amikor egyébként is nehezen tervezhető a munkavégzés a tavaszi munkacsúcsok, illetve a kiszámíthatatlan, szeles időjárás miatt.

A tarlón elvégzett gyomirtás a szomszédos kultúrák szempontjából kockázatmentes, utolérhetetlen hatékonyságú, költségkímélő megoldás.
Hatékonyságot nyújt mind magról kelő, mind évelő gyomok ellen, segítségével elérhetjük azt, hogy nem szaporodik tovább a talajunk gyommagkészlete, visszaszorítjuk az évelőket, a következő évben lényegesen gyengébb gyomosodási viszonyokat tapasztalhatunk.
A Syngenta totális gyomirtó szere, a Medallon Premium a tarlókezelés hatékony eszköze.


​1. kép Medallon Premium parlagfű elleni hatékonysága tarlón (fotó: Csantavéri)

1. kép: Medallon Premium parlagfű elleni hatékonysága tarlón (fotó: Tóth Csantavéri Szilvia)

​2. kép a Medallon Premiummal végzett tarlókezelés látványos hatása a következő év tavaszán. Balra a kezeletlen táblarész, jobbra a kezelt (fotó: Varga Balázs)

2. kép a Medallon Premiummal végzett tarlókezelés látványos hatása a következő év tavaszán. Balra a kezeletlen táblarész, jobbra a kezelt (fotó: Varga Balázs)

A Medallon Premium speciális formuláció, amely a hatóanyagon kívül ionvédelmi rendszert, valamint természetes eredetű tapadásfokozó anyagot – kukoricaglükózt – tartalmaz.

 • Összetétel: 360 g/l glifozátsav
 • Hatásmód: totális hatású gyomirtó szer, évelő és magról kelő gyomnövények ellen
 • Dózis:
  • 2,0-3,0 l/ha magról kelőek
  • 4,0-6,0 l/ha évelőek ellen (pl. mezei acat, apró szulák, fenyércirok, nád)
 • Hatástartam: csak föld feletti zöld növényi részeken szívódik fel, tartamhatása nincs. Talajon keresztül nem hat.

Szelektivitás: a készítmény nem szelektív, a gyomnövényektől megvédendő kultúrnövényre nem kerülhet a hatóanyag, mert azt károsíthatja.

A Medallon Premium kiemelkedik a más glifozát tartalmú szerek sorából:

 1. gyorsabb felszívódása miatt szélesebb hatásspektrummal rendelkezik
 2. az egyetlen glifozát, ami beépített tapadásfokozó anyagot tartalmaz – nincs plusz költség, nem kell kevergetni tankkeverékben, egyszerűbb a felhasználás
 3. nem habzik
 4. magas hatóanyagtartalom: 360 g/l glifozátsav, ami megfelel 439 g/l diammónium sónak
 5. más készítményekkel – pl. Banvel – jól keverhető

A tarlókezelés szükségessége vitathatatlan. De nagyon fontos az időzítés! A legjobb hatékonyságot akkor tudjuk elérni, ha nem a betakarításhoz közeli időpontban, a tarló első kizöldülése után, a forró nyári időszakban végezzük, hanem azt az időszakot célozzuk meg, amikor az évelő gyomnövény a nyár végén telelőre készül, hűvösödnek az éjszakák, párásabbak a reggelek. Az ekkor végzett gyomirtással elérhetjük azt, ami az igazi célunk, nemcsak a föld feletti zöld lombozatot tüntetjük el, hanem kihasználjuk a totális gyomirtás valódi értékét, a hatóanyag maradéktalanul eljut a telelőre készülő gyomnövény föld alatti túlélőképleteibe, azokat gyengítve, a elpusztítva fejti ki hatását.

A tarlókezelés megtérülő befektetés, használjuk ezt az egyszerű növényvédelmi lehetőséget észszerűen.

Tóth Csantavéri Szilvia
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.