A szőlő rovarkártevői elleni védekezés komoly kihívás és feladat

Szőlő rovarkártevő

A kora tavaszi időszakban a levélatkák kártétele súlyos problémákat okozhat az ültetvényekben, amik jelentős hatással vannak az egész évre.

A szőlőt az év során számos kártevő okozhat problémát, kezdve az atkákkal, molyok és kabócák is okozhatnak jelentős károkat. A szőlőben, legkorábban a levélatkák jelenthetnek problémák. Az atkák nyála sok mérgező anyagot tartalmazhat, közvetett kártételt okozhatnak. A hajtások rendellenesen fejlődhetnek a levelek kanalasodnak. Legkésőbb a kisleveles állapotban, hogy ha szükséges célzottan el tudjuk végezni a megfelelő vegyszeres védekezést. Az első kislevelek megjelenésénél javasoljuk elvégezni.  Közepes levélatka fertőzés esetén a Thiovit Jet 100-120g/10 liter permetlé jó hatékonysággal elpusztíthatja az atkákat. Súlyosabb fertőzés esetén a Vertimec Pro 75 ml/10 liter permetlé dózisában, legkésőbb 3-5 kisleveles állapotig javasoljuk elvégezni.

A szőlőmolyok elleni védekezés több permetezésből áll. Figyeljük a rajzást és ennek megfelelően válasszunk szert.

A molyok elsősorban a szőlő termését támadják meg. Tojásaikat a fiatal, zöld szőlőbogyón helyezik el. A tojásból kikelő lárvák a szőlőbogyó felületén csak rövid ideig mozognak, majd a bogyókba rágják magukat, amelyeket csak akkor hagynak el, ha már azt kiodvasították. Ezután szövedékkel egy újabb bogyót húznak magukhoz és abban folytatják a táplálkozást. Kifejlődésükig 3-5 bogyót károsítanak. Nem az általuk okozott táplálkozásból adódó veszteség miatt fontosak, hanem az álataluk okozott sebzésen keresztül a szürkepenésznek is utat nyitnak. Az első nemzedék elleni védekezés hatékonysága meghatározza az elkövetkezendő nemzedékek egyedszámát. Ha molyveszélyes területen található a szőlőnk érdemes ragacslapos csapdák segítségével figyelni a molyrajzást, és az első jelentős csapdázást követő 4-5 napon érdemes elkezdeni a védekezést. A rajzás elhúzódó lehet ezért érdemes a védekezéseket megismételni.

Ha elsősorban molykártevők ellen szeretnénk védekezni az Affirm ideális készítmény (15g/10 liter permetlé)

A szőlő fitoplazmás betegsége ellen csak a szállításért  felelős vektorok kiiktatása lehet a megoldás!

A fitoplazmák rendkívül veszélyes kórokozók. A védekezés ellenük nehezen megoldható és közvetlen gyógymód a mai napig nem ismert. Lehetséges védekezési módszer a kórokozókat terjesztő vektorok kiiktatása. Jelenlegi ismereteink szerint a kórokozó terjesztéséért elsősorban a szőlőben található szívó kártevők felelősek. Ezen kártevők visszaszorításával lecsökkenthetjük a továbbterjedés kockázatát. A szívó kártevők ellen ideális választás lehet a jól ismert Actara (2 ml/10 liter permetlé).

A molyok, és kabócák ellen is megfelelő védelmet nyújt… Ez a Luzindo!

A Luzindo (2,5 g/10 liter permetlé) magasfokú aktivitással rendelkezik a molyokkal szemben, ami hosszantartó hatással társul. A tojásrakás kezdetére időzített egyetlen kezelés magas szintű védelmet nyújt a tarka szőlőmoly elhúzódó rajzása és lárva kelése esetén is.

A Luzindo kiváló hatékonysággal és hosszantartó hatással rendelkezik a szőlőt károsító kabócákkal szemben, ideértve az aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée) vektorát, az amerikai szőlőkabócát (Scaphoideus titanus), és az amerikai lepkekabócát is (Metcalfa pruinosa).

A rovarölő szerek alkalmazásakor figyeljünk oda a méhek, és egyéb beporzásért is felelős fajok jelenlétére. Ne kezeljünk, csak ha amikor biztonságosan elvégezhető a permetezés.

A Syngenta ajánlatában minden szőlőben fellelhető károsító ellen van hatékony megoldás. A tudatos és megalapozottan elvégzett védekezés komoly fejfájástól kímélhet meg minket.

Dr. Varga Zoltán
kampánymenedzser