You are here

A szőlő kártevők elleni lehetőségek bővültek a Syngenta palettáján

Hír
2022.05.17.
Taegro gombaölő szer

Kora tavasszal figyeljünk oda az atkákra, nehogy kellemetlen meglepetéseket okozzanak.

A tél során érdemes elvégezni az áttelelő rügyek vizsgálatát, hogy előzetesen fel tudjuk mérni a fertőzöttség mértékét, vagy legkésőbb a kisleveles állapotban, hogy ha szükséges célzottan el tudjuk végezni a megfelelő vegyszeres védekezést.  Közepes levélatka fertőzés esetén a Thiovit Jet 10-12 kg/ha (100g/10l permetlé) dózisa jó hatékonysággal elpusztíthatja az atkákat. Súlyosabb fertőzés esetén a Vertimec Pro 0,75 l/ha dózisában, legkésőbb 3-5 kisleveles állapotig javasoljuk elvégezni.

A szőlő aranyszínű sárgaság betegsége ellen a megelőzés a leghatékonyabb megoldás

A fitoplazmák molekuláris tulajdonságaik alapján különálló csoportot képeznek a növénykórokozók népes családjában. Rendkívül veszélyes kórokozók. A védekezés ellenük nehezen megoldható és közvetlen gyógymód a mai napig nem ismert. Lehetséges védekezési módszer a kórokozókat terjesztő vektorok kiiktatása. Jelenlegi ismereteink szerint a kórokozó terjesztéséért elsősorban a szőlőben található szívó kártevők felelősek. Ezen kártevők visszaszorításával lecsökkenthetjük a továbbterjedés kockázatát. A kabóca ellen a megoldás a Syngenta technológiában a Monospel 0,2-0,3 l/ha. A Monospel egy egyedi hatásmechanizmusú piretoird, amely kíméli a hasznos beporzó szervezeteket.

A szőlőmolyok elleni védekezés alapja az előrejelzés, több lehetőségünk is van

A védekezések optimális időzítéséhez nélkülözhetetlen a legtökéletesebb előrejelző eszköz, a szintetikus szexferomon illatcsapda. A legfontosabb molykártevők a nyerges és tarka szőlőfürt-moly.

A csapdákat április 15. táján ajánlatos kihelyezni a szőlőtőke belsejébe, a fürtzónába és a lepkeszámot a szüretig 1-2 naponként ellenőrizzük. Ha molykártevőkkel találkozunk a jól ismert Affirm mellett a Voliam is elérhető 2022-től. A két készítmény hatásmechanizmusa teljesen eltérő. Fontos, hogy ha egy típusú hatóanyagot használtunk korábban érdemes váltani, hogy az esetlegesen kialakuló rezisztenciát meggátoljuk.

A molykártevők tavasszal és nyáron is okozhatnak problémát. A tavaszi molyfertőzést indító áttelelő bábok is ebből a második nemzedékből származnak. A második nemzedék elleni hatékony védelem a fentieken kívül azért különösen fontos, mert ezek számától függ a harmadik nemzedék egyedszáma, ami az érő szőlőre nézve akár tragikus kimenetelű is lehet.

A nyári rajzás imágói tojásaikat a fiatal, zöld szőlőbogyón helyezik el. A tojásból kikelő lárvák a szőlőbogyó belsejébe rágnak. A nyári nemzedék kártétele nem az általa elfogyasztott bogyók mennyiségéből adódó termésveszteségben jelentkezik, hanem ennél sokkal súlyosabb, a rágás által a bogyó kötőszövetén okozott seb a szőlő szürkepenész rothadásának kiinduló pontja lesz. A Voliam a jól ismert klórantraniliprol hatóanyag tartalmú készítmény a dózisa 150-175 ml/ha. Az Affirm dózisa: 1,25-1,5 kg/ha.

A Syngenta technológiájában a szőlőben található kártevők ellen találunk megoldást. Figyeljünk oda a kijuttatáskor a hasznos szervezetek jelenlétére.

Varga Zoltán
Szőlő növényvédő szer termékmenedzser