A szőlő kártevői elleni védekezés komoly szakmai odafigyelést igényel

Hír

A szőlő kártevőinek kedvezett a 2019-20-as tél, hiszen szélsőséges hidegek nem igazán voltak eddig. Egy ilyen enyhe tél nem állít komoly akadályt az áttelelés elé, és előfordulhat (nem csak szőlőben), hogy a kora tavaszi időszaktól komoly kártevő nyomással kell szembenéznünk. Szőlőben előfordulhat, mint 2014-ben, hogy már a rügypattanáskor is kell rovarölő szerrel védekeznünk, hiszen a rügyet támadó kártevők már ilyenkor támadhatnak.

A kora tavaszi atkanyomás az egész évet meghatározhatja.

A szőlőben, legkorábban a levélatkák és a tripszek jelenthetnek problémák. A kártétel súlyosságát sok tényező fokozhatja, például, ha hosszú metszési elemeket hagyunk, vagy a tavasz gyorsan melegszik, száraz az időjárás. Az atkák nyála sok mérgező anyagot tartalmazhat, közvetett kártételt okoz. A hajtások rendellenesen fejlődhetnek a levelek kanalasodnak. Előfordulhat, hogy a területen a ragadozó atkák populációja jól kordában tudja tartani a károsítók szintjét, de ehhez szükség van kedvező körülményekre is. Ha olyan mértékű a felszaporodás, legkésőbb a kisleveles állapotban célzottan el tudjuk végezni a megfelelő vegyszeres védekezést. Ilyenkor, az első kislevelek megjelenésénél javasoljuk elvégezni.  Közepes levélatka fertőzés esetén a Thiovit Jet jó hatékonysággal elpusztíthatja az atkákat. Súlyosabb fertőzés esetén a Vertimec Pro-t érdemes alkalmazni legkésőbb 3-5 kisleveles állapotig.

A szőlő fitoplazmás betegségének terjedése 2019-ben sem állt meg.

Jelenleg nincs közvetlen hatású védekezési módszer a fitoplazma ellen az ültetvényekben. A fitoplazma terjesztéséért a szőlőn is táplálkozó kabóca fajok tehetők felelőssé. A kabócák ellen engedélyezett készítmény jelenleg a Syngenta kínálatában a Karate Zeon. A jól ismert piretroid hatóanyagú készítmény hatása a formulációjának köszönhetően „elnyújtottabb” a többi versenytárshoz hasonlítva.

A szőlőmolyok elleni védekezés több permetezésből áll. A rajzás megfigyelése és a védekezés időzítése létfontosságú.

A molyok elsősorban a szőlő termését támadják meg, bár az időjárás változásával megjelenhetnek egyéb növényi részeket támadó kártevők is. Tojásaikat a fiatal, zöld szőlőbogyón helyezik el. A tojásból kikelő lárvák a szőlőbogyó felületén csak rövid ideig mozognak, majd a bogyókba rágják magukat, amelyeket csak akkor hagynak el, ha már azt kiodvasították. Ezután szövedékkel egy újabb bogyót húznak magukhoz és abban folytatják a táplálkozást. Kifejlődésükig 3-5 bogyót károsítanak. Nem az általuk okozott táplálkozásból adódó veszteség miatt fontosak, hanem az általuk okozott sebzésen keresztül a szürkepenésznek is utat nyitnak. Az első nemzedék elleni védekezés hatékonysága meghatározza az elkövetkezendő nemzedékek egyedszámát. Ha molyveszélyes területen található a szőlőnk, érdemes ragacslapos csapdák segítségével figyelni a molyrajzást, és az első jelentős csapdázást követő 4-5 napon érdemes elkezdeni a védekezést. A rajzás elhúzódó lehet ezért érdemes a védekezéseket megismételni.

Ha elsősorban molykártevők ellen szeretnénk védekezni, az Affirm ideális készítmény. Az Affirm a hernyókra gyomorméregként hat. A hatóanyag felvétele után gyorsan leáll a táplálkozás, és ezután rövid idővel el is pusztulnak az egyedek. Az Affirm hatóanyagából nagyon kevés is elegendő a hatáskifejtéshez, és már a lárvák tojásból történő kirágásakor is megkaphatják a letális dózist.

A rovarölő szerek alkalmazásakor figyeljünk oda a méhek, és egyéb beporzásért is felelős fajok jelenlétére. Ne kezeljünk, ha előfordulnak a területen beporzó rovarok is. A felelősségteljes védekezés biztosítja a hosszútávú fenntarthatóságot, és csökkenti a környezeti terhelést.

A Syngenta ajánlatában minden szőlőben fellelhető károsító ellen van hatékony megoldás. A tudatosan és megalapozottan elvégzett védekezés komoly fejfájástól kímélhet meg minket.