A szőlő betegségeit könnyebb előre jelezni, mint, hogy ki nyeri a foci világbajnokságot!

Hír
Szőlő betegség-előrejelzés

A jelenlegi időjárás kedvez a kórokozók terjedésének.

Az utóbbi napokban lehullott csapadék és a vele párosuló szokatlanul meleg időjárás nagyon kedvez a szőlő betegségeinek. Ezek a „dunsztos” körülmények előrevetítik, hogy mind a lisztharmat mind a peronoszpóra, illetve a szürkepenész gondot jelenthet a szüret környékén. A lisztharmat már országosan megjelent mindenhol, a peronoszpóra számára most válnak igazán kedvezővé a feltételek. A szürkepenészről általánosan tudjuk, hogy bármikor, ha kedvezőek a feltételek, akkor felütheti a fejét a fürtökön.

A Növényvédelmi előrejelzések segítenek a védekezésben.

A növényvédelmi permetezéseknek elsősorban az a célja, hogy megelőzzük a bajt. Mi emberek is azért szedünk vitaminokat, hogy megelőzzük a problémát. A szőlőnél az általános jó kondíció még nem feltétlenül biztosítja a teljes kórokozók elleni védettséget. Ha a permetezéseket megelőző jelleggel végezzük el, még mielőtt a betegség kialakulna, nagyobb biztonsággal fogunk szüret idején egészséges szép szőlőt leszedni a tőkékről.

Fontos kiemelni, hogy minden kórokozónak van egy bizonyos lappangási ideje, amikor nem látjuk a levélen vagy a fürtön, majd hirtelen megjelennek a tünetek, és csak amolyan „tűzoltás” jelleggel védekezünk. Ilyen esetben biztosak lehetünk, hogy fogunk látni kártételt, és nem csak mennyiségében, de minőségben is rosszabb szüretre számíthatunk.

A fertőzés kialakulásához létfontosságú, hogy figyelemmel kövessük az időjárás alakulását, és amikor a körülmények megfelelőek, a kórokozó fertőzéséhez még mielőtt probléma lenne, beavatkozzunk.

A saját megfigyeléseink mellett támaszkodhatunk a növényvédelmi előrejelzésekre is.

A Syngenta honlapján friss előrejelzéseket találhatnak, amit számos borvidék szakemberei készítenek, és küldenek el számunkra segítve azoknak, akik előrelátóan, megelőzve a bajt védekeznek a szőlőben.

Az előrejelzés itt elérhető el >>

Bátran használjunk továbbra is felszívódó készítményeket lisztharmat ellen (Topas, Dynali), vagy peronoszpóra ellen (Ridomil Gold Plus), illetve ha a szőlő hajlamos a szürkerothadásra, akkor kifejezetten ezek ellen alkalmazható készítményeket (Chorus, Switch).

Szőlő betegség-előrejelzés
Szőlő betegség-előrejelzés