Számoljunk a kukorica osztott gyomirtásával!

Hír

Az áprilisi és a május eleji hideg időjárás következtében nem csak a kukorica fejlődése vontatott, hanem a gyomok sem jönnek egyenletesen. Május elején azokkal a gyomokkal találkozhatunk, amelyeknek alacsonyabb a hőigényük (libatop fajok, parlagfű, vadkender, kakaslábfű, árvakelésű napraforgó), mélyebb, melegebb talajrétegből is képesek csirázni (csattanó maszlag, szerbtövis fajok) vagy évelő kétszikű gyomokkal (mezei acat, apró szulák). De még ezek fejlettsége sem egyöntetű. Az igazán melegigényes gyomfajok (selyemmályva, fenyércirok, muhar és köles fajok) még egyáltalán nem jelentek meg, kelésük később várható. Ezek a tényezők feladják a leckét a gyomirtást tervezők részére. Nagy valószínűséggel egyszeri kezeléssel nem lehet tökéletes gyomirtást elérni, mivel az időzítés lehetetlen lesz. Ha korán tesszük ki ezeket, akkor utókelések lesznek, ha későn, akkor a fejlett gyomok jelentős része túlél, illetve addig nagyon komoly termésveszteséget szenved a kukorica. Szükség lesz a kezelések megosztására vagy esetleges felülkezelésekre. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani a Syngenta kukorica gyomirtó szer palettájával, amelyekkel két nagyon fontos problémát lehet megoldani: a kétmenetes gyomirtást illetve az eltérő fejlettségben lévő gyomok kiiktatását.

Gyakran csak az évelő mezei acat és apró szulák jelent még meg Debrecen 2021. május 5.

Gyakran csak az évelő mezei acat és apró szulák jelent még meg Debrecen 2021. május 5.

​Kelő kakaslábfű 4-6 leveles fehér libatoppal Debrecen 2021. május 5.

Kelő kakaslábfű 4-6 leveles fehér libatoppal Debrecen 2021. május 5.

Kelő kukorica szikleveles parlagfűvel és mezei acattal Naszály 2021. május 6.

Kelő kukorica szikleveles parlagfűvel és mezei acattal Naszály 2021. május 6.

Parlagfű és fehér libatop kelő kukoricában Naszály 2021. május 6.

Parlagfű és fehér libatop kelő kukoricában Naszály 2021. május 6.

Tömeges csattanó maszlag és parlagfű kelés csírázó kukoricában Naszály 2021. május 6.

Tömeges csattanó maszlag és parlagfű kelés csírázó kukoricában Naszály 2021. május 6.

Az első kihívásra két csomagot ajánlhatunk. Az első, a Calaris Professional, amit a magról kelő gyomokkal és fenyércirokkal fertőzött területre ajánljuk.   A csomagban két készítmény található: Calaris Pro és a Milagro 240*. Az elsőt célszerű korán felhasználni a már kint lévő gyomok ellen azok 1-4, a kukorica 2-4 leveles állapotában, amely jelentős tartamhatást is biztosít a később csirázók (pl. selyemmályva) ellen. A másik készítmény a később kelő fenyércirok és muhar fajok ellen az első kezelést követő 1-2 hét múlva célszerű kijuttatni.

A másik csomag az Elumis Bang. Ezt az évelő kétszikű (pl. mezei acat, apró szulák) és magról kelő egy- és kétszikű gyomokkal fertőzött területre ajánljuk. Ha már most megjelentek az évelők és a fenti alacsonyabb hőigényű gyomok, akkor 3 leveles kukorica nagyságban célszerű felhasználni a csomagban lévő Banvelt 0,5-0,6 l/ha dózisban, majd amikor a melegigényesebb gyomok (muharok, fenyércirok, köles, selyemmályva) is tömegesen jelennek meg, akkor az Elumis-t 2,0 l/ha dózisban a csomagban lévő nedvesítő szerrel. Ekkor javasolt 2,4 kg/ha ammónium-szulfát vagy ammónium-nitrát hatásfokozóként történő alkalmazása a még erősebb hatékonyságért.

Mindkét csomag úgy biztosítja az eltérő fejlettségű gyomok elleni hatást, hogy a piacon lévő egyik legmagasabb hatóanyag-mennyiséget tartalmazzák. A Calaris Professional a nikoszulfuron 60 g/ha, a mezotrion 115 g/ha, míg a terbutilazin 750 g/ha kijuttatását teszi lehetővé. Az Elumis Bang szintén 60 g/ha nikoszulfuront, még magasabb mezotrion (150 g/ha) mennyiséget és 288 g/ha dikambát tartalmaz. Ezek egyedülállóvá teszik mindkét csomagot és biztosítják a hatékonyságot szélsőséges körülmények között is.
A Syngenta palettája a csomagokon kívül tartalmaz még három olyan készítményt, amely rendkívül jó lehetőséget biztosít a nem sikerült fő kezelések korrekciójára vagy nagyon jó kombinációs partnerek lehetnek egyes termékeknek.

A Calaris Pro önmagában is képes nagyon jó gyomirtásra, de ha felülkezelésre van szükség a később magról kelő gyomok ellen, akkor is nagyon jól használható. Dózisa rugalmas (1,5-2,3 l/ha), így akár a fő kezelés előtti tisztításra is alkalmas akár fejletlen (1-2 leveles) vagy un. „szétkelt” kukoricában vagy a fő kezelést követő korrekciókra (pl. muhar vagy köles fajok, selyemmályva ellen) akár 8 leveles állapotig. Elsősorban a magról kelő gyomok ellen ajánljuk.  

A Milagro Plus felhasználható szintén a fő kezelés előtti tisztításra 3 leveles állapotban vagy a nem túl sikeres alapkezelések javítására. Hatékony a korán kihajtó mezei acat ellen is, de a később kelő fenyércirokra is 6 leveles kukorica nagyságig. A javasolt felhasználói ára 8400 Ft/ha**, így ez egy tényleg rendkívüli lehetőség ebben az évben.

Még egy egyszerű lehetőség van a korai tisztításra: a Casper. Széles hatásspektruma lehetőséget ad a korán megjelenő évelő és magról kelő kétszikű gyomnövények elleni védelemre. Dózisa 0,3-0,4 kg/ha, nedvesítőszer használata javasolt.

Készüljön fel az osztott gyomirtás lehetőségére kukoricában!

Papp Zoltán
Kukorica és napraforgó növényvédő szer
marketingmenedzser

*A Milagro 240 SC azonos a Nic-It, 02.5/920/2/2010. MGSZHK számon engedélyezett gyomirtó permetezőszerrel.
**Kereskedőknek javasolt végfelhasználói ár