A Szakértő válaszol - Mit használjunk júliusban a szőlőben?

Hír

Tisztelt Szőlőtermesztő Kolléga!

Hazánk valamennyi borvidékének időjárását az elmúlt 1-2 héten a rövidebb-hosszabb idő alatt hullott változó mennyiségű csapadék (10-35 mm), és az azt követő magas hőmérséklet, páratartalom jellemezte. Ez az időjárás valamennyi gombás betegség számára a lehető legkedvezőbb feltételeket teremti!

A peronoszpóra még fertőzheti a fiatal leveleket, sok friss olajfoltot lehet találni. Továbbra is védekezni kell a betegség ellen, hogy elkerüljük a korai lombhullást (Ridomil Gold Plus vagy Pergado F).

Lisztharmat esetén még nem szabad lazítanunk! A kórokozó még néhány napig képes a bogyókat fertőzni. A későbbi érésű, főként a betegségre érzékeny fajtáknál, ahol most még fürtzáródás előtt vagyunk, a kén mellett (Thiovit Jet) használhatunk felszívódó szert is (Dynali).

A szürkepenész első tünetei is kialakultak! A Botrytis képes az egészséges bogyókat is megfertőzni! Az elmúlt időszak időjárása – a magas páratartalom ennek a betegségnek is kedvezett, így fontos a megelőző védekezések megkezdése. Most a hosszabb tartamhatással rendelkező, több hatóanyagot is tartalmazó Switch-el tudunk preventíven védekezni, majd később felhasználható a rövidebb élelmezés-egészségügyi várakozási idővel rendelkező Chorus is. A botrítiszre különösen igaz, hogy egyedül a megelőző védekezéssel van esélyünk ellene.

A tarka szőlőmoly második nemzedék rajzásának végén van, illetve többfelé lezajlott, ezért a különböző területeken egyedi számlálás esetén a rajzáscsúcsot követően a rovarölő szer hatásmechanizmusát figyelembe véve célszerű a rovarölő szeres kezelést elvégezni, pl. Affirm-mal.

Permetezési javaslatom a következő időszakra:

CélkárosítóKészítményDózis (l vagy kg /ha)
lisztharmat, feketerothadás, orbáncDynali + Thiovit Jet0,65 3,0
peronoszpóraPergadoF vagy Ridomil Gold Plus2,5 vagy 4,0
szürkepenészSwitch vagy Chorus1,0 vagy 0,75
molyokAffirm1,5

Felhasználás előtt mindig olvassuk el a csomagoláson található címkét és tartsuk be a biztonságos alkalmazáshoz szükséges előírásokat!
Hírlevélről való leiratkozáshoz kérem küldje el válaszemailben a Leiratkozás szót.
Az említett készítményekről bővebb információ olvasható a www.syngenta.hu weboldalon.

Mindenkinek Jó munkát, jó egészséget kívánunk!