Syngenta változó tőszámú precíziós kukorica vetés-technológia

Hír
Syngenta változó tőszámú precíziós kukorica vetés-technológia

Napjainkban az agráriumban is egyre nagyobb szerepet tölt be a digitalizáció, melynek segítségével még hatékonyabbak lehetünk a precíziós gazdálkodás területén. A Syngenta Contivo™ csapata mintegy 4 éve dolgozik és fejleszti változó tőszámú vetés-technológiáját. Az idei évben Magyarország mellett a Délkelet-Európai régióban több mint 50 nagyüzemi - 15-150 hektár méretű- területen végeztünk változó tőszámú kukorica vetés-kísérleteket.

A Syngenta digitális stratégiájában prioritást élvez, hogy a precíziós gazdálkodáshoz szükséges technikai háttér megléte mellett a termelőinknek magas szintű szakmai szaktanácsadási szolgáltatást nyújtsunk, mellyel a termelők agronómiai tudáséhségét kielégíthetjük és a még tudatosabb termelői döntéshozatalt tudjuk segíteni.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy miért is juttatnánk ki ugyanazt a mennyiséget a termelés során inputanyagokból a tábla teljes területén, miközben eltérő hozamokra számíthatunk? Egyre fejlődő precíziós technológiai lehetőségeinknek köszönhetően az adott táblán belüli változatosságokat ma már tökéletesen meg tudjuk válaszolni akár vetőmaggal, a differenciált tőszámú vetés segítségével.

Zónalehatárolás, vetési térképek

Az eltérő termőképességű zónák lehatárolásait több évre visszamenő műholdképekre, hozamtérképekre illetve precíziós talajvizsgálati eredményekre alapozzuk. Az összegyűjtött területi adatok segítségével, illetve a termelő több éves, több évtizedes terület ismeretét, tapasztalatait figyelembe véve készítjük el a zónalehatárolásokat. Ezeket alapul véve saját fejlesztésű szoftvert alkalmazunk a változó dózisú kijuttatási térképek elkészítéséhez, melyekben a gyengébbtől a jó termőhelyi zónákig termőkörzettől, hibridválasztástól függően határozzuk meg az alkalmazni kívánt tőszámokat. Egyes zónákba randomizált, több ismétléses mezoparcellás tőszámkísérleti blokkokat is elhelyezünk, melyekben még szélesebb sávban tudjuk vizsgálni a kukorica hibrideink válaszreakcióját az eltérő tőszámokra az adott évjárati hatások mellett. Ezen térképek, illetve szaktanácsadásunk segítségével a termelő képes lesz a precíziós eszközeit a Syngenta precíziós technológiákkal komplex módon alkalmazni.

Monitorozás

A digitalizáció terjedésével egyre nagyobb teret hódít a drónok használata a mezőgazdasági ágazat több területén is. Területeink monitorozásában, a növényvédő szer kijuttatásban nagyban segítik munkánkat, köszönhető ez precizitásuknak, nagyfokú hatékonyságuknak, sokoldalú felhasználásuknak. A Syngentán belül munkánk során több évre visszamenőleg alkalmazunk drónokat. A folyamatosan fejlődő hardver és szoftver rendszereink innovatív megoldásokat kínálnak számunkra. Jelenleg több projektben használunk DJI Phantom4 Advanced, DJI Matrice 200 V2, valamint merevszárnyú eBee drónokat.

Nagyüzemi precíziós kísérleteinkben legújabb fejlesztésű NDVI és RGB kamerával felszerelt drónokat használunk a vegetáció alatt több alkalommal is a területeink monitorozásához, valamint speciális szoftvereket az adatok feldolgozásában, kiértékelésében, a munkánk még pontosabb és gyorsabb elvégzése érdekében. Fontos számunkra, hogy termelőinknek gyors, pontos, megbízható eredményekkel szolgálhassunk akár a föld széléről is. Már a kezdeti 3-4 leveles állapotban elvégezzük a kikelt állomány vizsgálatát. Ennek során a drón RGB kamerájával készített fotók alapján, speciális szoftverek segítségével tudjuk az ortofotókat elkészíteni, elemezni, értékelni. Az ortofotók alapján meg tudjuk határozni a tőszámokat, összevetni a tervezett, valamint a vetési adatokkal, vizsgálni a kelés minőségét, homogenitását, a területünk gyomosságát.

Később a fejlődő, illetve a kifejlett állományt követhetjük nyomon NDVI – drón, illetve szatelit - felvételek segítségével, állományunk fejlődéséről, növényvédelmi állapotáról kapunk visszajelzést, valamint monitorozhatjuk az érési folyamatokat is. Betakarításhoz közeledve a drónok RGB felvételei lesznek újra segítségünkre a vadkáros, illetve a vízállásos területek kiszűrésében.


Változó tőszámú kukorica vetés kísérlet kijuttatási térképe 

Betakarítás, eredmények értékelése

Hazánkban is egyre több gazdálkodó szeretne pontos adatokat kapni terméseredményeiről, akár egyes táblarészekre vonatkozóan is. A precíziós gazdálkodás elterjedésével egyre nő azon kombájnok száma, amelyek rendelkeznek hozammérővel, ezek segítségével a betakarítást követően pontos adatokat kaphatunk a hozamtérképek értékelésének köszönhetően. Ezen térképek nem csak az eredményeink megjelenítésére szolgálnak, hanem akár több évre visszamenőleg fel tudjuk használni őket a jövőbeni még precízebb zónalehatárolások érdekében.

Kísérleteink betakarítását minden esetben jól beállított, bekalibrált kombájnokkal, rendszerekkel végezzük, amely alapkövetelménye a hiteles és pontos adatoknak. A kapott hozamtérképekből térinformatikai szoftverekkel elkezdjük az adatok kidolgozását, ezt követően pedig elemezzük, értékeljük az eredményeket. Kísérleti mezoparcelláink segítségével validalni tudjuk az adott zónában beállított tőszám meghatározását, illetve hibrid, évjárati, jövedelmezőségi oldalról is megvizsgáljuk és elemezzük a kapott eredményeket, melyek segítségével elkészítjük a termelői ajánlást, javaslatokat.

Célunk, hogy változó tőszámú vetésekhez a Syngenta kukorica hibrideink mellé magas szintű terméktámogatást, tőszámajánlást adjunk helyspecifikusan a talaj termőképességére alapozottan. Partnereinket úgy szolgáljuk, hogy a legújabb termesztéstechnológiai megoldásokat tudják professzionális szinten alkalmazni, a fenntarthatóság jegyében, ezzel is kihasználva a legújabb fejlesztéseinkben rejlő potenciált, segítve a még tudatosabb, szakszerű és okszerű termelői döntéshozatalt, növelve a hektáronkénti jövedelmet.

Gyeraj András
Digitális program menedzser
Syngenta Kft.