A Syngenta megújult őszibúza palettája

Hír
Őszi búza

Az őszi búza termesztésének fontos feltétele hogy megfelelő fajtát válasszunk. Felértékelődik az időjárási változásokra kevésbé érzékeny, minőségben és magas termésszinten egyaránt stabil fajták létjogosultsága.

A Syngenta, mint világelső a kalászos vetőmagpiacon, hazánkban azt a célt tűzte ki, hogy a termelési igényeknek és nem utolsósorban a termesztési körülményeknek leginkább megfelelő fajtákat biztosít a hazai termelőknek. A magyarországi szortiment kialakításánál fontos szempont volt a korai és maximum középkorai érésidő, ugyanis az elmúlt évek, évtizedek időjárási jellemzői nem kedveznek az ennél későbbi érésű búzáknak. A nemesítésnél az intenzív fejlődésű és gyors regenerációval rendelkező modern fajtákkal szemben alapvető elvárás a markáns levél és kalászbetegségekkel szembeni ellenállóképesség valamint a minél jobb tápanyagreakció.

A piaci és malomipari elvárások változásai határozottan érintik a hazánkban termesztett fajták összetételét. A felvásároló piaci igény egyre kevésbé honorálja az extra beltartalmi mutatókat. Ez az oka közepes malmi paramétereket stabilan de nagy termőképességgel párosító búzák termőterületeinek meredek emelkedése. A magyar piacon is hasonló a háttere, mint Európában: ha az értékesítési ár kevésbé magas  akkor a hektáronkénti hozam szorzóval tudunk nagyobb jövedelmet realizálni adott területről. Ennek megfelelő alapot biztosít a termesztéstechnológia intezív irányba történő elmozdulása.

Ezt a trendet figyelembe véve kialakított Syngenta őszi búza fajtaválaszték a piaci keresletnek megfelelő választ ad.

A rekordtermő búzák mellett a kínálatban egyaránt megtalálható a prémium, javító minőségű ugyanúgy, mint az extenzívebb körülmények közé ajánlott, melynek beltartami paraméterei kiemelkednek a versenytársak közül. Folyamatosan frissülő búzapalettánkból az alábbi fajták érhetőek el:

A magyarországi Syngentás búzák egyik bástyája a hibridek kihivójaként ismert SY Moisson, mely sűrű kalászaival és 10 tonna feletti hektáronkéni terméspotenciáljával az intenzív búzatermesztők keresett fajtájává lépett elő. A Bologna búzánk kiváló, javító minősége nagy terméshozammal párosul amely eddig ismeretlen volt Magyarországon. Egyedüli tarkalászú búzafajta az Illico, amely az idei évben is bizonyította, hogy stressztűrése mellett a kalászfuzárium sem jelent kihívást.

Igazi rekorder a Falado. A fajtasorokban, teljesítményvizsgálatokban is rendre az elsők között végez, emellett szaporító és termőterülte is ugrásszerűen növekszik, nem véletlenül: A kiemelkedő termésszint mellett is stabil malmi paramétereket produkál az ország különböző termőtájain a termelők nagy megelégedésére.

Pibrac névre keresztelték a Faladohoz hasonló potenciállal rendelkező új intenzív malmi búzánkat, melyet kizárólagosan az IKR Agrár Kft. hálózatában vásárolhatnak az intenzív kenyérbúza termelők.

Gabrio a másik vadonatúj, hatalmas terméspotenciállal rendelkező búzafajta a megújult szortimentből mely szintén kiemelkedő termést produkál stabil, malmi beltartalom mellett. Csak a KITE zRt-nél vásárolhatják meg ezt a fajtát.

Aranyközéputat jelent a búzatermelők körében a Dallara nevű új búza, mely nemcsak intenzív hanem kevésbé optimális körülmények közt is áltagfeletti paramétereket produkál. Kifejezetten ajánljuk a közepes adottságú termőhelyekre kiváló adaptációs képessége és stressztoleranciája miatt.