A Syngenta gombaölő szereivel 2020-ban is garantált a sikeres repcetermesztés

Hír

Napjainkban a köztermesztésben lévő őszi káposztarepce hibridek intenzív termesztéstechnológiát igényelnek a sikeres és nyereséges termesztés érdekében. A repce „kényes és igényes” kultúrnövényünk, termesztéséhez szükséges a megfelelő szaktudás mellett a technológiai fegyelem betartása, fontos a precíz talajelőkészítés és vetés, a talaj tápanyag-ellátottságának és a növény igényeinek legmegfelelőbb tápanyag-utánpótlás kivitelezése és nem utolsósorban az okszerű, lehetőség szerint előrejelzésre alapozott növényvédelem. A repcét a tenyészidőszak során a gyomnövények jelentette veszélyen túl számos kártevő és kórokozó támadása fenyegeti, csökkentve ezzel a betakarítható terméshozam mennyiségét és minőségét. Jelen cikk írásakor az országban már elkezdték több helyen a repceállományok fejtrágyázását, készülnek a termelők az ormányosbogár-félék (nagy repceormányos, repce-szárormányos, Curculionidae) táblákba való betelepülésére és az ellenük való inszekticides védekezésre, azonban nem szabad megfeledkeznünk a kórokozókról sem (Phoma spp., Alternaria spp., Sclerotinia spp.), amelyek szintén nagy termésveszteséget okozhatnak.

A magas genetikai terméspotenciállal rendelkező repcehibridek termesztésekor sok esetben szükséges az őszi mellett a tavaszi „regulátorozás” vagy növekedés-szabályozás elvégzése is. A Syngenta Kft. Magnello készítménye egyszerre rendelkezik gombaölő (1. ábra) és növekedés-szabályozó hatással is. A difenokonazol és a tebukonazol tökéletes kombinációja, hatásmechanizmusukat tekintve a kórokozó gombák ergoszterol (sejtmembrán alkotója) bioszintézisét gátolják.

1. ábra: Magnello hatékonysága fómás levélfoltosság és szárrák ellen (forrás: Syngenta fejlesztői kísérletek, CZ, n=5, 2014)

1. ábra: Magnello hatékonysága fómás levélfoltosság és szárrák ellen (forrás: Syngenta fejlesztői kísérletek, CZ, n=5, 2014)

A Magnello serkenti az oldalhajtások képződését, csökkenti a szármegnyúlást, fokozza a szárszilárdságot, csökkentve ezzel a megdőlés veszélyét. A benne lévő difenokonazol a piacon a legmarkánsabb hatékonyságot és preventív védelmet biztosít a becőrontó (Alternaria brassicae, A. brassicicola), valamint a fómás levélfoltosság és a szárrák (Phoma lingam) ellen. A tebukonazol a becőrontó elleni védelemre erősít rá, valamint a regulátor hatásért felel. A Magnello-t szárbaindulástól sárgabimbós állapotig bezárólag javasoljuk kijuttatni 0.8 l/ha-os dózisban.

A repce-becőrontó (Alternaria brassicae, Alternaria brassicicola) és a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) jellemzően virágzás idején fertőzi az állományt, az előbbi kórokozónak kedvező becőéréskor a meleg és párás időjárás, valamint a zárt fekvésű tábla, utóbbinak pedig a mérsékelten meleg és csapadékos idő, továbbá a mély fekvésű tábla és gazdanövény elővetemény. A Syngenta Kft. Amistar Sun gombaölő szere hatékony és megbízható megoldást nyújt a repcetermelőknek az említett kórokozókkal szemben. Azoxistrobin tartalma jelentős termésnövelő, juvenilizáló hatással rendelkezik, melynek köszönhetően megemelkedik a növények klorofill szintje, hatékonyabb lesz a fotoszintézis és szervesanyagbeépülés, növekszik a várható terméshozam. Jó hatékonysággal rendelkezik alternáriás és szklerotíniás betegség ellen. Difenokonazol tartalma pedig a repce fómás és alternáriás betegségeivel szemben hatékony (2. ábra).

2. ábra: Amistar SUN hatékonysága és tartamhatása repce becőrontó (Alternaria spp.) ellen kezelés után 60 nappal (forrás: Syngenta fejlesztői kísérletek, HU, n=2, 2019, Boros Szilárd)

2. ábra: Amistar SUN hatékonysága és tartamhatása repce becőrontó (Alternaria spp.) ellen kezelés után 60 nappal (forrás: Syngenta fejlesztői kísérletek, HU, n=2, 2019, Boros Szilárd)

Az Amistar Sun-t 1.0 l/ha dózisban, lehetőség szerint preventív módon juttassuk ki virágzás kezdetekor. Ekkor még a növények szárán és alsóbb levelein is optimális permetléborítottságot tudunk elérni, hiszen a nyílófélben lévő virágok miatt még nem zárt össze teljesen a növényállomány, így a difenokonazol akropetális (csúcsirányú) és transzlamináris mozgását teljes mértékben ki tudjuk használni, tökéletes védelmet biztosítva a repce-becőrontó, valamint fómás levélfoltosság és szárrák kórokozóival szemben. A termékben lévő azoxistrobin szisztémikus mozgásának köszönhetően a kezelt növények minden részébe eljut, élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatása a virágzást követő becőképződés fenológiai fázisában maximálisan érvényesül.

Összefoglalásként elmondható, hogy a Syngenta Kft. Magnello és Amistar SUN gombaölő szereinek használatával a tenyészidőszak során fellépő kórtani kihívások eredményesen leküzdhetők és betakarításkor az egész éves befektetett fáradságos munka nyereséges termés formájában realizálódik.

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök, fungicidek
Syngenta Kft.