A profi hozzáállás, és az intenzív technológia a kulcs a csonthéjasok növényvédelmében

Hír
Kajszibarack - monília kártétele

„A csonthéjas gyümölcsöket termesztőket az elmúlt évek időjárása komoly kihívások elé állította.” – Ezt a mondatot minden egyes csonthéjasokról szólók cikk elejére oda lehetne tenni az elmúlt időszakban, és lassan már kezd közhellyé válni sajnos. A tavaszi időjárás szélsőségei - elsősorban a komoly hőmérséklet ingadozás - negatívan befolyásolták többek között a kajszi termést. Olyan termőtájakon, ahol nem volt fagyprobléma komoly bevételhez jutottak a gazdák. A folyamatos ágazati kihívások és a szélsőséges évjáratok komoly kihívássá teszik a gyümölcstermesztést Magyarországon. A felvásárlási árak ingadozása, az időjárás okozta termésveszteségek nem kedveznek azoknak, akik csonthéjas gyümölcsök termesztésével foglalkoznak. Sajnos a cseresznye, kajszi-, őszibarack területe folyamatosan csökken, a meggy, ill. szilva stagnál, vagy kismértékben csökken. Reméljük, a támogatási rendszerek és új lehetőségek újra fellendítik a telepítési kedvet, és ismét felvirágzik az ágazat. A Syngenta növényvédő szer palettáján számos csonthéjasokban is alkalmazható kiváló készítményt találunk.

Az időjárás mellett komoly kihívást jelent a gyakorló növényvédősök számára, hogy folyamatosan szűkül a standard, jól bevált készítmények száma, például a tiametoxam is korlátozásra került,  az Actara 2019-ben már nem felhasználható szabadföldi körülmények között.

Őszi és kajszibarack

A kora tavaszi időszak során létfontosságú a tafrinás levélfodrosodás elleni védekezés. A rügypattanástól kezdődően el kell kezdenünk az intenzív védekezéseket. A réztartalmú Neoram 2,5 kg/ha dózisban, és kaptán tartalmú készítmények lehetnek hatékonyak ebben a korai időszakban, az idő előrehaladtával, amikor már nagyobb a levélfelület, és a hőmérsékleti átlag is 12oC fölé emelkedik, folytathatjuk a védekezéseket a triazol tartalmú Score 0,25 l/ha dózis alkalmazásával. A Score alapkészítmény a levélfodrosodás ellen, hatékonyságát érdemes kiegészíteni kontakt szerrel (Bravo).

A virágzatot támadó monília betegség már fehérbimbós állapottól kezdve támadhat. A kinyíló virág bibéje a ködös párás időjárás következtében könnyen megtapad a kórokozó fertőzőképlete. Ezáltal a kora tavaszi ködös, hűvös időjárás kedvez a fertőzés kialakulásának. A hideg időben a betegség ellen egyébként hatékony triazol típusú készítmények teljesítménye elmarad az elvárhatótól. Ebben az esetben ideális választás lehet hatékonysága és eltérő hatásmechanizmusa miatt a Chorus 0,4 kg/ha dózisban. A készítmény hideg időszakban jó választás abban az időszakban, ami virág monília szempontjából a kritikus időszak. Később, ha a hőmérséklet emelkedik, a Topas 0,3 l/ha dózisban ideális választás nem csak a monília, de a levél likacsosodás elleni hatékonysága miatt is.

A gyümölcs monília ellen későbbi időszakban a Switch 1kg/ha dózis alkalmazását javasoljuk. A Switch egy kontakt (fludioxonil) és egy felszívódó (ciprodinil) hatóanyag kombinációja.

A kajsziban már ismert „gutaütéses” fapusztulások további kutató munkát követelnek maguknak, a már ismert kórokozók mellett beazonosították a csonthéjasok európai sárgulás fitoplazmáját is. A kórokozó terjedéséért-gazdasági kárt nem okozó-felelős szilva levélbolha elleni védekezés ezért kiemelkedő fontosságú. A megjelenés mértékétől függően Vertimec Pro alkalmazása javasolt 1l/ha dózisban. Rovarkártevők ellen a széles spektrumú Karate Zeon 0,2 l/ha dózisban egy jó megoldás. A piretroid hatóanyagok között egyedülálló formulációjának köszönhetően tartósabb hatást tapasztalhatunk.

A cseresznye és meggy hatékony védelme virágzás környékén dől el

A cseresznye és meggy növényvédelmében számos közös pont van a közeli rokonságnak köszönhetően. Fontos az őszi lombhullás utáni és a kora tavaszi lemosó permetezés, így jelentős mértékben csökkenthetjük a kórokozók áttelelését, és sok fertőzőképlettől szabadulhatunk meg. A rezes lemosó permetezéseket Neoram 2,5 kg/ha dózist (25g /10 l permetlé) követően fontos odafigyelni a virágzáskori és gyümölcs moníliára, és a sztigminás levél-likacsosodásra.

A korán jelentkező monília ellen kezdjük el hamar a védekezést. Az időjárástól függetlenül a Chorus 0,4 kg/ha dózisban kiváló hatékonyságú készítmény, bátran alkalmazzuk virágzás időszakában is. Ha az időjárás virágzás után is párás, csapadékos, a fertőzés kialakulásához még mindig megfelelőek a körülmények. Ebben az esetben a Topas 0,5 l/ha dózis alkalmazása megakadályozhatja, hogy a monília problémát okozzon. Gyümölcsöket támadó monília ellen később a Switch 0,8 kg/ha dózis használata adhat megfelelő védelmet.

A cseresznye legyek mind a két faja szinte folyamatosan rajzott a cseresznye és a meggy érési időszakában, a rovarölő szeres kezeléseknek egymást kellett érni, hogy nyűmentes legyen a gyümölcs. A Karate Zeon rövid várakozási idejével (3 nap) jól használható cseresznyelégy ellen, ha még nem „költözött” a gyümölcsbe.

A permetezésekkor figyeljünk oda a hasznos élő szervezetek jelenlétére is pl.: a méhek. Hiszen főleg egy rovarölős kezelésnél több kárt tudunk okozni, mint hasznot. Meghatározó a fenntartható növényvédő szer használat érdekében a szakemberek odafigyelése, és szakmai tudása, hogy ne szűküljenek tovább a lehetőségeik.