A poloskák lakáson kívül és belül is problémát okozhatnak

Hír

Egyre gyakrabban jelentenek problémát a kertben és a házon belül is a poloskák. Nem csak azok, amikkel lehallgatnak minket, hanem azok is, amik egyrészt károsítják a kertben a gyümölcseinket, illetve a hideg elől menekülve később a lakás/ház minden zugában összetalálkozunk velük. Ilyenkor megpróbálunk megszabadulni tőlük, de ha nem vagyunk elég hatékonyak, akkor csak egy alapos szellőztetés után lesz újra elviselhető szagú a lakás. A leghatékonyabb megoldás lakáson belül, ha porszívót bevetve összegyűjtjük őket. Ha kézzel szeretnénk összeszedni, akkor mindenképpen viseljünk kesztyűt. Illetve az általánosan alkalmazott rovarölő szerek is hatásosak.

Több fajuk ismert, de a leggyakrabban ma már az ázsiai márványpoloskával találkozhatunk. A kertben, a gyümölcsösökben a föld feletti zöld részeket, és a termést szívogatják. Bármilyen gyümölcsön előfordulhat több mint 100 gazdanövényüket írták már le. Minőségromlást és komoly terméskiesést okoznak.

A poloskák elterjedése a 2010 évektől volt nagyon látványos. külföldről sikerült behurcolni, és mivel az éghajlat kedvezett nekik, villámgyorsan felszaporodtak. Bogyósokon és szántóföldi kultúrákon már idén is megjelentek, és elterjedésük a nyár második felében tömegesen várható. Nem csak közvetlen kártételükkel okoznak problémát, hanem a bűzmirigyükből kijutott váladék gyakorlatilag fogyaszthatatlanná teszi a nem károsított gyümölcsöket is.

Címerespoloska

Címerespoloska

A poloskák ellen nincs engedélyezett készítmény jelenleg a Syngenta palettáján, de közismert, hogy a piretroid tartalmú készítmények hatékonyak ellenük.

A Karate Zeon ok- és szabályszerű felhasználása esetén hatása van a kezelés időpontjában a területen megtalálható poloskákra is. Fontos kiemelni, hogy lehetőleg akkor védekezzünk, amikor hasznos élőszervezetek nem tartózkodnak a kezelt növényeken, illetve azok környékén.

A legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk, hogy általában az érésben lévő gyümölcsöt károsítják, tehát a permetezés utáni várakozási időt bele kell kalkulálnunk mielőtt, leszedjük a gyümölcsöt.

Karate Zeon felhasználhatósága
KultúraDózisVárakozási idő
almatermésűek2ml/10 liter permetlé3 nap
málna2ml/10 liter permetlé7 nap
csonthéjasok (meggy, cseresznye, őszi-, kajszibarack2ml/10 liter permetlé3 nap
ribiszke, köszméte, szeder2ml/10 liter permetlé14 nap

Egyéb kultúrákkal kapcsolatos információkért tájékozódjanak honlapunkon! Az oldalon a biztonságos kijuttatásról is kapnak információt.