Paradicsom technológia

Hír

A paradicsom termőfelülete jelentősen csökkent az utóbbi években, ez részben a termelés hatékonyságának javulásával függ össze. Ma ipari paradicsom esetében 100 t/ha fölötti, high-tech hajtató berendezésekben pedig akár 70 kg/m2 feletti termésátlag is elérhető. Az intenzív termelés azonban erős kártevő és kórokozó nyomással jár, az ellenük történő védekezésben segít a Syngenta Kft.

A talajos termesztés egyik legnagyobb nehézsége a fonálférgek elleni védelem. A Tervigo állományban is beöntözhető készítmény, ami a behatoló fonálféreg lárvákat pusztítja. További nagy előnye, hogy vas-kelát tartalmának köszönhetően segíti a gyökérnövekedést is.

A gombás betegségek a termesztés típusától függően különböznek. A hajtatásban jelentkező lisztharmat, kladospórium és szürkepenész ellen jó megoldás az Amistar Top, Cidely Top, Topas hármas megfelelő tagja. Szabadföldön azonban főként a fitoftóra, valamint az alternáriás betegség okoz gondot. Ellenük komplex védelmet nyújt a Revus Top. Ez a fitoftórára is, specifikus mandipropamid hatóanyaga mellett difenokonazolt tartalmaz, ami az egyik leghatékonyabb anyag az alternáriát okozó kórokozókkal szemben.

Egyre nagyobb gondot jelent a hernyófélék elleni védelem. A taglózó hatású Karate Zeon mellett sokkal speciálisabb készítmények is elérhetőek erre a célra, ilyen a hernyóspecialista Affirm, a kontakt és felszívódó hatóanyagot is tartalmazó Ampligo, valamint a bagolylepkék és aknázók mellett atkafélék ellen is használható Voliam Targo.

Jelentős kártevők a levéltetvek, ellenük a széles spektrumú Judo mellett, egy speciális aficid is elérhető, ez az Afinto. Nagy előnye, hogy biológiai növényvédelem mellett is alkalmazható felszívódó készítmény. Hasonló tulajdonságokkal jellemezhető a Minecto Alpha, mely kártevők széles köre ellen hat, továbbá a növény immunrendszerét erősítve nehezíti a vírusok terjedését is.

Bagolylepke hernyókártétel paradicsomon

Bagolylepke hernyókártétel paradicsomon

Vírusfertőzött paradicsom termés

Vírusfertőzött paradicsom termés

Alternária tünet termésen

Alternária tünet termésen