Paprika és paradicsom palánták növényvédelme vetéstől kiültetésig

Hír

Ma Magyarországon a frissen fogyasztott zöldségek között kiemelt helyet foglal el a paprika és a paradicsom, mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy termesztésükre szinte egész évben szükség van.

A két növényfajt sokféle technológiával termesztik a hazai gazdák, az extenzív szabadfölditől a szuper intenzív fűtött hajtatásig, de kiindulópontja minden esetben a palánták megnevelése. A palánta minősége kiemelten fontos, hiszen egészséges, bőtermést adó növényállományt, csak fertőzésmentes egészséges palántákból lehet kinevelni.

A palántanevelés első mozzanata a magvetés, ez történhet szaporítóládába, vagy egyből a tápkockába, de az állomány egészsége szempontjából fontos, hogy a vetőmag mindig steril közegbe kerüljön, ezzel csökkenthető a talajból fertőző gombafajok (Pythium spp., Rhizoctonia solani, Fusarium spp.) által okozott palántadőlés megjelenése. Jelentősége a csávázószerek számának csökkenésével megnőtt, az ellene történő védekezésben kulcsszerepe van a közeg nedvességének szabályozásában is.

1. ábra Szaporító ládába vetett paprika

1. ábra Szaporító ládába vetett paprika és paradicsom

A növekvő a palánták növényvédő szeres kezelése már itt a palántanevelőben is szükséges. Amennyiben ez nem történik meg kártevőkkel és kórokozókkal fertőzött szaporítóanyag kerül beültetésre, ezért egy nagyobb kártevő nyomással kell számolni az állomány védelmekor.

A kártevők közül már ilyenkor megjelenhetnek a tripszek, molytetvek, sőt egyes esetekben a levéltetvek és a gerbera-aknázólégy is. Az abamektin hatóanyagú Vertimec Pro védelmet nyújt a tripszek és az aknázólégy ellen, sőt hatása kiterjed az esetlegesen megjelenő takácsatkára is. A készítménnyel történő kezelés akkor is lehetséges, ha később a beültetett állományt már természetes ellenségekkel tervezzük védeni, mivel kontakt hatása rövid. A hatóanyag hamar transzlokálódik a növénybe, ezért a kezelést követő hetekben betelepített természetes ellenségekre már nem gyakorol hatást.

A tetvek ellen történő védekezésre jó választás a Karate Zeon. Ez a lambda-cihalotrin hatóanyagú kontakt hatású piretroid mikrokapszulázott formulációjának köszönhetően a többi hasonló készítménytől eltérően rendelkezik akár 7-10 napos tartamhatással is, ez erősen függ a palánták öntözésének módjától.

2. ábra Tripsz a paprika virágában

2. ábra Tripsz a paprika virágában

A kártevők mellett megjelenhetnek különböző baktériumos és gombás betegségek is. Ezek fő oka, hogy a sűrűn elhelyezett palánták körül nagy a páratartalom, ami segíti a kórokozók megtelepedését. A szellőztetés mellett szükség van növényvédő szeres kezelésre is, erre kiváló az azoxistrobin hatóanyagú Amistar használata. A hatóanyag kiváló gombaölő hatása mellett, fokozza az asszimilációs folyamatok intenzitását ezzel úgynevezett „zöldítő hatást” is kölcsönözve. Fontos megjegyezni, hogy a készítményhez, a még érzékeny palánták esetén, nem ajánlott nedvesítőszer keverése.

3. ábra Intenzív hajtatásra szánt paradicsom palánta

3. ábra Intenzív hajtatásra szánt paradicsom palánta

A palánták kiültetésekor fontos lépés a talaj kártevő mentesítése. Drótférgek és cserebogár pajorok ellen a teflutrin hatóanyagú Force 1,5 G alkalmazása javasolt. A kártevő fonálférgek ellen a már jól ismert fosztiazát hatóanyagú Nemathorin 10 G mellett egy új készítmény is piacra került hajtatásban. A Tervigo abamektin hatóanyaga elátképzőkkel lett formulázva, ami fenntartja a hatóanyag aktivitását a talajban és a gyökérnövekedést is serkenti. Előnye, hogy a növénybe történő behatolás előtt kontakt módon bénítja a fonálférgeket, ezzel megelőzve a kártételt. A beporzó rovarokra és a természetes ellenségekre nincs káros hatása, biológiai növényvédelemmel kompatibilis, mivel a hatóanyag nem szívódik be a teljes növénybe, csak a gyökérzetbe.