Osztozunk a kockázatvállalásban - AgriClime időjárási garancia a Syngenta termékekre

Hír

Termesztett növényeink jövedelmezőségére jelentős hatást gyakorolnak az általunk nem befolyásolható időjárási tényezők. A kukorica ilyen szempontból az egyik leginkább kitett növényünk. Az elmúlt 5 évre visszatekintve háromszor volt rendkívül aszályos és forró a nyár, amely komoly hatással volt a hozamokra. Annak érdekében, hogy a kukorica termésátlagaink ne ingadozzanak az egyes évjáratok között, szemléletváltásra és a termesztés intenzifikálására van szükség. Fel kell hagynunk a tradíciókra alapozott termesztéssel és nagyobb tudatossággal kell a kukorica termesztés minden elemét tervezni és kivitelezni. Azonban még így is előfordulhat, hogy a nyári csapadékhiány és a forró napok veszélyeztetik a kukoricatermesztésbe fektetett erőforrásainkat.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk ezeket a kockázatokat?

Bár az időjárás alakulására nincs befolyásunk, új programunk, az AgriClime révén a Syngenta már nem csupán a legújabb hibrideivel és a technológiai ajánlásokkal járul hozzá az eredményesebb kukorica termesztéshez, de pénzvisszafizetési garanciával a termelésbe fektetett kockázatvállalásban is osztozik a termelőkkel. A program célja, hogy segítse a termelőket a szárazság és hőség okozta veszélyek ellensúlyozásában, osztozva ezzel a termelésbe fektetett kockázatokban is.

Hogyan működik az AgriClime  kukorica program a gyakorlatban?

A szezon kezdetén a programban résztvevő termékekből, 30 hektárnyi területre történő vásárláskor a termelőknek lehetősége van a Syngenta által nyújtott időjárási garancia programban való ingyenes részvételre.

A regisztráció a Syngenta weboldalán (www.syngenta.hu/agriclime), egy egyszerű online felületen történik. A gazdaság alapadatainak megadása után, meg kell adni a település nevét amihez a gazdaság vagy az érintett terület tartozik,  mivel ez jelöli ki azt az 5x5 km-es időjárási cellát, amihez a megfigyelt hőség és a csapadék küszöbértékek tartoznak (összesített csapadék mennyiség és forró napok száma).  Az időjárási cella küszöbértékei az adott helyszín elmúlt 20 éves historikus adatai alapján kerülnek meghatározásra.

A tavalyi tapasztalatokra építve az idei évben két garanciális periódus közül lehet választani amelyek 2020 június 15. és augusztus 15. illetve 2020 július 1. és augusztus 31. között állnak fenn.  Ez  közel 60-90 nap amely átfogja  virágzási és termékenyülési  illetve a szemkitelítődési időszakot mely időszak alatt a kukorica a legérzékenyebb a fent említett időjárási szélsőségekre.

A programban a Syngenta egy globális és független időjárási adatszolgáltató partner adatait veszi figyelembe, amely helyi meteorológiai adatszolgáltatók információit és műholdas adatokat is használ az adott cella időjárási küszöbértékeinek kiszámításakor. A garanciális periódus végén a programban résztvevő termelők értesítést kapnak arról, hogy a meghatározott időjárási feltételek miként alakultak az adott időszakban. Ha a lehullott csapadék mennyisége nem éri el a meghatározott szintet vagy a forró napok (34°C-ot meghaladó napi maximum hőmérséklet) száma meghalad egy előre meghatározott küszöbértéket, a Syngenta visszafizeti a programban résztvevő termékek árának akár a 30%-át.

Az időjárást befolyásolni tehát nem tudjuk, de a Syngenta kockázatcsökkentő ajánlata nagymértékben képes hozzájárulni ahhoz, hogy a kukoricatermesztés a kedvezőtlenebb időjárási körülmények ellenére is jövedelmező legyen. Ha pedig a kukorica legérzékenyebb időszakában a csapadékhiánynak vagy a forró napok okozta termékenyülési problémáknak köszönhetően mégis veszélybe kerülne a befektetés, a Syngenta az AgriClime programmal nyújtott pénzvisszafizetési garanciával járul hozzá a kukoricatermesztés jobb jövedelmezőségéhez.

A további részletekért keresse Syngenta kapcsolattartóját.

Agriclime koncepció