Országszerte megjelent a mezei acat

Hír

Megjelent a mezei acat a szántóföldeken. Az egyik legnagyobb kárt okozó gyomnövény ellen azonnali és határozott beavatkozásra van szükség.Megjelent a mezei acat a szántóföldeken. Az egyik legnagyobb kárt okozó gyomnövény ellen azonnali és határozott beavatkozásra van szükség.

A szokatlanul száraz és gyors felmelegedést nyújtó tavasz miatt felborult a természet és a megszokott növényi csírázási, kihajtási sorrend. A határt járva több helyütt tapasztalhatjuk az országban a korai mezei acat kihajtását. Az áttelelő telepek jól kirajzolódnak kalászosban, de már az előkészített kukorica magágyakban is. Ez az évelő gyomnövény csapadékszegény időszakban is hajtásnak indul, ha a talajhőmérséklet kedvező, ismertette Tóth-Csantavéri Szilvia, a Syngenta szakértője.

mezei acat
mezei acat

A mostani száraz, gyors felmelegedés kifejezetten kedvez a mezei acat terjedésének. A szárazságban sínylődő, gyengén bokrosodott kalászosban és az előkészített, csapadékra váró magágyban kifejezetten jól érzi magát és terebélyesedik. Ez a korai kihajtás megnehezíti a tavaszi gyomirtás tervezését. Mire a posztemergens kezeléseket végeznék a termelők kukoricában, addigra a gyomkonkurenciát még nem találó mezei acat annyira megerősödik, hogy már nem érzékeny a gyomirtó szerekre.

A megoldás az azonnali és hatékony növényvédelem. Kalászos területeken hatékonyan vethetjük be a Peak Turbo-t. A készítménnyel sikerrel óvhatjuk meg földünket a magról kelő kétszikű klasszikus gabonagyomok és az évelő kétszikűek, így a mezei acat ellen is.

Kukoricában az Elumis Bang vagy Milagro Plus alkalmazható posztemergensen, a kukorica 6 leveles állapotáig. Az Elumis Bang rugalmas csomag, szétszedhető ilyen extrém helyzetben, amikor a mezei acat nagy mértékben megelőzi a csapadékot igénylő magról kelőeket. A Banvel ilyenkor kijuttatható hamarabb a mezei acat megfékezésére, az Elumissal pedig megvárhatjuk a magról kelőek csírázását.