Ne csak álom legyen a nagy terméshozam!

Hír

Alkalmazza a Syngenta teljes regulátor/gombaölő szeres technológiáját ősszel és tavasszal is repcében

A repce növekedésszabályzása és gombabetegségek elleni védelme – ősszel és tavasszal

A repce a második legfontosabb olajos növényünk, mivel a vetésszerkezet fontos eleme, ezért vetés területe viszonylag stabil. 2018-ban 295 ezer hektáron termesztettünk repcét (Forrás: Vetőmag Szövetség). A növénynemesítő házak fejlesztéseiből folyamatosan kerülnek köztermesztésbe a legmagasabb szintű genetikai tulajdonságokkal rendelkező hibridek, amelyek intenzív termesztéstechnológiai szint és szigorú technológiai fegyelem betartása mellett magukban hordozzák a nyereséges termesztés lehetőségét.

A gazdaságos termesztés feltétele a megfelelő agrotechnika, növényvédelem és tápanyagellátás. Mint általában minden növénynél, a repce esetében is sok múlik a kezdeteken. Tapasztalatok alapján a legjobb kelés és őszi fejlődés az augusztus végén elvetett repcétől várható.  A cél, hogy a télbe hektáronként kb. 400 000-500 000 darab 10-12 leveles legalább 10 mm gyökérnyak átmérőjű repce menjen, amelyek gyökerei legalább 30 cm mélyre lehatolnak.

Ha az ősz meleg ez csak regulátor használatával biztosítható. Regulátor nélkül a repce túlfejlődik, a csúcsrügy túlságosan kiemelkedik, ezáltal a télállósága romlik, és megnő a kifagyás esélye.

A repcét tehát a mi viszonyaink között regulátor használata elengedhetetlen. A növekedésszabályozásra az optimális időpont a repce 4-6 leveles fejlettsége. Olyan készítményt érdemes választani, amelyik biztosan, hosszú tartamhatással bír és egyben széles a gombaölő spektruma is. A Toprex őszi alkalmazásával megbízhatóan tudjuk a repce szik feletti szárrészét lerövidíteni. Lelassul a levelek hosszirányú növekedése, zömökebb, zöldebb, jobb télálló képességű levelek fejlődnek, a tenyészőcsúcs a tőlevélrózsában védve lesz (1. ábra). A Toprex-ben található paklobutrazolt a repce gyökéren keresztül is fel tudja venni, ezért a 4-6 leveles fejlettségnél kijuttatott Toprex hosszú tartamhatással bír, mind száraz, mind nedves körülmények között biztosan hat.

 

Őszi Toprex kezelés hatása a növényállományra (forrás: Syngenta magyarországi fejlesztői kísérlet


1. ábra: Őszi Toprex kezelés hatása a növényállományra (forrás: Syngenta magyarországi fejlesztői kísérlet

A Toprex előnye, hogy védelmet nyújt a korai fómás fertőzés ellen, difenokonazol tartalma révén megakadályozza a fóma fertőzést. A fóma első tünetei a kelő repceleveleken megjelenő kifehéredő foltok, bennük fekete pontszerű képletekkel, a piknídiumokkal, melyek a kórokozó termőtestei. Az ezekben képződő piknokonídiumok (konídiumok) segítségével fertőződnek az újabb és újabb növények. Később a fertőzött folt közepe ki is eshet a levélszövet elhalása (nekrotizálódása) miatt. A levélfoltok még nem okoznak komoly problémát, de a spórák fertőzhetik a gyökérnyakat és a szárat is. Az itt fellépő fertőzés már roncsolhatja az edénnyalábokat, fekete korhadás léphet fel.

A szárfertőzést minden elősegítheti, ami a szár/gyökérnyak roncsolódásával jár. Ilyen tényezők pl. a rovarkártétel (bolhafélék, szárormányos), fagy hatására bekövetkező szárrepedés vagy gyökérnyak sérülés erős szél hatására. A fóma ellen tehát az egész szezonban védekezni kell. Ha ősszel védtük a leveleket, kisebb az esély a téli-kora tavaszi szárfertőződésre. Előfordulhat, hogy az ősz meleg és hosszú, egy kezelés nem elég, a repce ismételt regulátort igényel. Esetleg tavasszal akarunk védekezni a gombabetegségek ellen és a fajtánk olyan, amelyik szárszilárdítást igényel. Mivel a Toprex egy vegetációban egy alkalommal használható őszi megismételt kezelésre, vagy a tavaszi védekezésre a Magnello a megoldás. A Magnello is tartalmaz difenokonazolt és mellette tebukonazolt, ezért jó megoldás tavaszi gombaölőszeres/regulátoros kezelésre (2. ábra). A tavaszi Magnello megakadályozza a repce túlságosan gyors felnyurgulását, segíti az oldalhajtások fejlődését, amelyen a termés nagy része képződik. A Magnello nem igényel külön permetezést, kijuttatása egybeeshet a szárormányoselleni védekezéssel és a bóros lombtrágyázással.

 

Magnello hatékonysága fómás levélfoltosság és szárrák ellen (forrás: Syngenta fejlesztői kísérlet, 2009, CZ-DE, n=7)


2. ábra: Magnello hatékonysága fómás levélfoltosság és szárrák ellen (forrás: Syngenta fejlesztői kísérlet, 2009, CZ-DE, n=7)

Szárbaindulást követően gyorsan virágzás állapotába kerül a növényállomány, ekkor sem szabad kihagynunk a gombaölőszeres védekezést, amely ekkor már elsősorban a repce szklerotíniás betegsége ellen irányul. A Syngenta Kft. Amistar Sun nevű terméke megbízható védelmet biztosít az említett kórokozóval szemben. Az Amistar SUN a kiemelkedő élettani hatásáról ismert azoxistrobin és egy erősebb triazol, a difenokonazol tökéletes kombinációja. Hatásspektrumába tartoznak a szklerotíniás, fómás és alternáriás betegségek. Hatékony gombaölő hatásán kívül kiemelkedő élettani mellékhatással is bír. Az azoxistrobinnal kezelt növény tovább marad zöld, hiszen növeli a klorofilltartalmat, a növény hosszabban asszimilál, ezáltal nő a várható termés mennyisége (3. ábra), csökkenti a sejtek öregedését, így a kezelt állomány ellenállóbbá válik bizonyos abiotikus stresszhatásokkal szemben is.

 

Az Amistar SUN kezelés plusz 200 kg/ha terméstöbbletet jelentett a kezeletlen kontrollhoz képest (forrás: Syngenta fejlesztői kísérlet, 2019, HU, n=2)


3. ábra: Az Amistar SUN kezelés plusz 200 kg/ha terméstöbbletet jelentett a kezeletlen kontrollhoz képest (forrás: Syngenta fejlesztői kísérlet, 2019, HU, n=2)

Kijuttatása 0,8 – 1,0 l/ha dózisban javasolt. Fertőzésre hajlamosító időjárás, illetve fogékony hibrid termesztésekor magasabb dózisban alkalmazzuk.
Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a Syngenta Kft. a cikkben ismertetett fungicid és növekedésszabályozó készítményeivel jelentősen hozzájárul a repcetermesztés sikerességéhez és magas szintű kórokozók elleni védelmet biztosít a tenyészidőszak kezdetétől egészen a becőképződésig-érésig (4. ábra).

 

Syngenta fungicid technológia őszi káposztarepcében


4. ábra: Syngenta fungicid technológia őszi káposztarepcében

Horváth András
fejlesztőmérnök, Syngenta Kft.
Boros Szilárd
fejlesztőmérnök, Syngenta Kft.