Naptej a kalászosok számára

Hír
Naptej a kalászosok számára

A mezőgazdaságon belül a növénytermesztés az időjárási anomáliáknak különösen kitett ágazat.

Érezzük ezt közvetlenül mi, akik a szakmában dolgozunk. Úgy néz ki az eddig tapasztaltak alapján, hogy sajnos ez az év kalászos gabonatermesztés szempontjából meg fogja közelíteni, vagy teljesen azonos szintű lesz a tavalyi év tavaszi időszakával, azaz aszályos, csapadékmentes napok közepette kell helyt állnunk és a körülményekhez képest a lehető legjobb terméshozamot elérnünk.

Jelenleg az országban nem csak az aszály károsítja közvetlenül a kalászos állományokat, hanem közvetett módon ennek hatásaiból származtatható élettani eredetű levélfoltosságok is. Ezek közös jellemzője, hogy több különböző faktor okozza pl.: a Nap erős és káros UV sugárzása, a száraz talajokban a tápelemek felvehetőségének relatív hiánya, magas nappali-alacsony éjszakai hőmérséklet (gondoljunk az elmúlt héten erőteljes éjszakai fagyokra) hőingás, stb. Az egyes búza és árpa fajtákon belül is jelentkezik különbség, egyes fajták jobban tolerálják ezeket az extrém körülményeket míg mások kevésbé. Egy biztos, a várható termés mennyiségére és minőségére jelentős hatást gyakorolnak ezek a levélfoltosságok. Rendszerint egy kiadósabb mennyiségű eső jelentősen képes minimalizálni vagy akár meg is szüntetni (újonnan fejlődő levélemeletek) ezeket a tüneteket a tápanyagban egyébként jól ellátott állományokban.

Addig is viszont cselekednünk kell. Erre több lehetőségünk is van. Azokban az állományokban, ahol az élettani eredetű levélfoltosságok már kezdeti vagy nagyobb mértékben megtalálhatók a várva várt eső megérkezéséig érdemes főként mikroelemeket tartalmazó lombtrágyát, biostimulátor kategóriába tartozó készítményt kijuttatnunk vagy olyan gombaölőszert alkalmaznunk, amely nem csak a kórokozókkal szemben hatékony, hanem a növények élettani funkcióit is támogatja. Kevés ilyen termék áll rendelkezésre a piacon, ebben a kirívó helyzetben nem is szabad akármivel kezelni az eleve stresszes állományt, hiszen a növények meglévő stressz szintjét csak tovább fokoznánk vele. A kórokozók országszerte visszaszorultak köszönhetően a csapadékhiánynak, de az alsó leveleken még mindig fellelhető a szeptóriás levélfoltosság és a levélrozsda tünetei is. Ezek a kórokozók egy nagyobb mennyiségű eső érkezése után, komoly tűzerővel fognak támadásba lendülni és felemészteni a megmaradt fotoszintetizáló felületet.

Miért ne védenénk meg akkor a legyengült állományunkat az élettani levélfoltosságoktól és a lesben álló kórokozóktól egy menetben? A Syngentának az ilyen helyzetekre is van megoldása, ez pedig az Amistar Opti* készítményünk, amely nem csak "egy" gombaölő szer a többi közül, hanem klórtalonil hatóanyag tartalma révén az élettani eredetű levélfoltosságokra is tud reflektálni, kontakt hatásmódja révén hosszan megtapad a kezelt növények leveleinek felületén, valamint szeptóriás levélfoltossággal szemben jelentős rezisztenciatörő tulajdonsággal rendelkezik. A termék másik hatóanyaga az azoxistrobin, rendkívül vízoldékony, a kezelt növények minden részébe eljut, az aszályos körülmények specialistája, csökkenti az etilénszintézist, ami a növényi öregedési folyamatokat indukálja (aszályban a növények hamarabb váltanak reprodukciós generatív fázisba), kitolja a tenyészidő hosszát, hatékony, de nem a vízpazarló asszimilációs folyamatokat segíti elő. A termék triazol mentes, bátran használható akár egy újabb lehűléses időszakban is, nem kell aggódni a hatékonyságcsökkenés miatt. Adott esetben biostimulátor vagy lombtrágya termékkel kombinációban kijuttatható.

Nincs minden veszve, van lehetőségünk lombon keresztül átsegíteni növényeinket ezen a kritikus időszakon, éljünk vele!

* Nagy- és kiskereskedők meglévő raktárkészleteiket 2020. május 20-ig értékesíthetik, a szer felhasználása szintén 2020. május 20-ig engedélyezett.