You are here

A napraforgó termés ne az „apróságokon” múljon

Hír
2022.05.10.

A növény szája a gyökere. A lombtrágyázás egy végső eszköz, hogy kiegyensúlyozzuk a napraforgó tápelem ellátottságában mutatkozó kisebb hiányosságokat. Nagyobb hiányosságokat alap-, esetleg starter műtrágyákkal tudunk megszüntetni, míg lombtrágyákkal kisebb-, alkalmi hiányosságokat korrigálhatunk.

A nemzetközi irodalomból kigyűjtve az összehasonlíthatóság kedvéért napraforgó és kukorica elemigénye látható az 1. ábrán 1 t/ha-ra vetítve, illetve jelentősebb termések esetén. Az ismertebb kukorica igényéhez érdemes a napraforgó elemigényeit hasonlítani. A sötét színnel jelöltekre fokozottan ajánlott odafigyelni (1. ábra).

1. ábra: A napraforgó és kukorica eltérő elemigénye egységnyi, illetve magasabb termések esetén (Forrás: Syngenta argentín honlap)
1. ábra: A napraforgó és kukorica eltérő elemigénye egységnyi, illetve magasabb termések esetén (Forrás: Syngenta argentín honlap)

A talaj ellátottságát, de inkább hiányosságait, bővített talajvizsgálatból ismerve készülhetünk egyes elemek lombon át történő pótlására. A napraforgó kiterjedt gyökérzete révén jobban tud magáról gondoskodni, mint a legtöbb növény, de egyes elemekből mégis segítségre szorulhat, ha nagyobb termés szintet szeretnénk elérni. Mint olajosnövénynek a bór igénye magasabb a kukoricánál. Ezt érdemes lombon át is pótolni, mert különösen meleg napokon a csökkent párologtatás miatt, még ha a talajban van is, azt nem tudja felvenni.

A bór mellett meglepően magas a kalcium, magnézium, valamint a molibdén és cinkigénye is a napraforgónak.

Mit érdemes tudni a bórról?

A talajok bór tartalmát sajnos a bővített talajvizsgálat sem tartalmazza. A bór könnyebben mosódik a talajban, mint a nitrogén, így durva hiánya gyakoribb lehet homok- vagy savasabb talajok esetén. Látványos hiánytünetek, azaz a fejek leesése (1. kép) csak ritkán fordulhat elő, de már látens hiány esetén is romolhat a tányérközép termékenyülése. A fejek leesésénél a lignifikáció a szár egy adott kerületén nem megy végbe és a fej pattanva leválik (2. kép).

1.kép: Bórhiány miatt fejét vesztett napraforgó
1.kép: Bórhiány miatt fejét vesztett napraforgó

2. kép. Az elakadt lignifikáció miatt szinte körkörösen pattanhat le a napraforgó feje
2. kép. Az elakadt lignifikáció miatt szinte körkörösen pattanhat le a napraforgó feje

A 3. képen egy érdekes virágformáció látható, amelyet Phyllodynak is neveznek. Egyes irodalmi források időszakos bórhiánnyal is kapcsolatba hozzák. A bór deficitje auxin képződési zavarokat okozhat, amelynek hatására nyelves virágok képződhetnek a csöves virágok között. De ugyanezen okból tölcsérlyuk képződés is létrejöhet, mint ahogy a 4. képen látható.

3. kép A tányér középső részén nyelves virágok fejlődnek.
3. kép A tányér középső részén nyelves virágok fejlődnek

4. kép Tányérközepén tölcsérlyuk képződés
4. kép Tányérközepén tölcsérlyuk képződés

A bór hiánya vagy éppen jó ellátottsága hatással bír az olajtartalomra is. A kaszat telítődés időszakában a levelekben képződő szénhidrátok nem jutnak el a szembe, így csökkenhet az olajtartalom. A 5. képen, egyébként egészséges napraforgó állományban a felső levélnyelek megrepedtek és cukros lé habzott ki belőlük, amelyet a méhek is látogattak. Talán itt is elveszhet néhány olaj százalék?

5. kép Felrepedt levélnyelekből édes, cukros hab tört elő.
5. kép Felrepedt levélnyelekből édes, cukros hab tört elő.

A bór felvétele, hasonlóan, mint a kálcium, transpiráció függő, még jó talaj ellátottság esetén is, különösen az egyre növekvő nyári hőmérséklet ingadozások okán, lehetséges a hiánya napraforgóban. Mozgása a növényben elenyésző, így hiánya a fiatalabb, generatív részekben fokozott lehet. Különösen a nagy termőképességű hibridek, mint például a SY Bacardi, SY Experto meghálálják, ha levélen keresztül is kapnak belőle.

A talaj ellátottsági értékeiről kevés az elérhető információ. Argentín vizsgálatok szerint, amennyiben 0,3 ppm-hez képest (100%), csak 0,1 ppm van a talajban, a termésszint csak 80%-os (2. ábra).

2. ábra: A talaj bórszintjének hatása a napraforgó termésére
2. ábra: A talaj bórszintjének hatása a napraforgó termésére

Ausztráliában a 0,5 mg/kg bór szintet tartják megfelelőnek a talajban. Sajnos a szokásos talajvizsgálataink erről nem adnak információt, pedig a napraforgó esetében ennek tudása hasznos lenne.

Levélanalízis – jó lehetőség a napraforgó bór ellátottságának felmérésére

Amennyiben a talajvizsgálati eredményeink nem tartalmazzák a bór értékeit, de szeretnénk, hogy a napraforgónk megfelelő ellátást kapjon, jó lehetőség a levélanalízis. A laborba küldendő mintához a leveleket akkor szedjük meg, amikor a legfelső levelek is kifejlődtek. A legfelső fiatal levelek, mivel nem mobilis elemről van szó, alkalmasak az ellátottsági szint megítélésére. A megfelelő ellátottsági értékekre, szemben más elemekkel, még a világirodalomban is kevés adat található. A 3. ábrán az ausztráliai Agfact P1.AC.1 Second Edition kiadványban szereplő értékei láthatóak.

Amennyiben hiányt tapasztalunk mindenképp adjunk bór hatóanyagú lombtrágyát a fungicidhez a kijuttatáskor, de akár külön is kipermetezhetjük.

3. ábra: Különböző kultúrák normál és hiányos ellátottság értékei
3. ábra: Különböző kultúrák normál és hiányos ellátottság értékei

http://www.dpi.nsw.gov.au/agriculture/broadacre-crops/pests-diseases/general-disorders-of-crops/boron-deficiency

Hazai viszonyok között és gyakorlati tapasztalatok alapján egyszeri fungicides kezelésnél 400-500 g/ha bór hatóanyag, kétszeri kijuttatás esetén előbb 200-300 g/ha, majd virágzás előtt közvetlenül további 300-350 g/ha használata, Amistar Sun*gombaölő szerrel együtt kijuttatva, pozitív hatású a termés mennyiségére és ami fontos, az olajtartalomra is!

Üssön két legyet egy csapásra, egy menetben mikroelem pótlás és top védelem a kórokozók ellen!

*Az Amistar Sun gombaölő szer azonos a 02.5/2452/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Amistar Top gombaölő szerrel.

Szeleczki Attila
fejlesztőmérnök