A napraforgó legjobb barátja

Hír

A napraforgó intenzív termesztésének fontos részét képezi a gombakórokozók elleni integrált védekezés, aminek szerves része a hatékony fungicid használat. A kórokozók járványos fellépése olyan mértékű termés minőségi és mennyiségi veszteséggel jár, ami meghiúsíthatja az eredményes termesztés lehetőségét. A Syngenta technológiai ajánlatában az Amistar Xtra egy univerzális készítmény, kiváló hatékonysággal, és egyedülálló élettani hatással.

A gombás betegségek sajnálatos velejárói a napraforgó termesztésnek. A fehérpenészes szárközép és tányérrothadás (kórokozó: Sclerotinia sclerotiorum), a diaportés szárfoltosság (kórokozó: Diaporte heliantii), alternáriás szárkorhadás, a fóma vagy a rozsda, évjárattól függően súlyos problémákat tud okozni. Az egyik lehetséges védekezési mód a vegyszeres kezelés.

A vegetáció során fellépő gombás betegségek

A vegetáció során fellépő gombás betegségek

Az Amistar Xtra hatékonysága a fehérpenészes szár és tányérrothadás ellen

Az Amistar Xtra hatékonysága a fehérpenészes szár és tányérrothadás ellen

Az Amistar Xtra alkotóelemei egyenként is erősek, de együtt még jobb a teljesítmény!
Az Amistar Xtra két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag gyári kombinációja. A két hatóanyag eltérő ponton avatkozik bele a kórokozók életfolyamataiba. Széles hatásspektrummal rendelkeznek, és egymás hatását erősítik.
Az azoxistrobin egy a strobilurin hatóanyag csoportba tartozó kiváló hatékonyságú alkotóeleme az Amistar Xtranak.

  • Gyors hatáskifejtése a gomba energiatermelését blokkolja. Az enegia termelés leállítása megállítja a a spóra csírázást, az apresszórium, és a micélium kifejlődését.
  • Felszívódik a növény szöveteiben, és a hatóanyagcsoport legtöbb tagjával ellentétben csúcsirányba is elmozdul. Az új növekményben is megtalálható.

Széles hatásspektrumú hatóanyag, amit kiválóan kiegészít a ciprokonazol.

  • A triazol típusú hatóanyag a gomba ergoszterol bioszintézisét akadályozza, amely a sejtmembrán nélkülözhetetlen alkotóeleme. Hiányában a kórokozó elpusztul.
  • A hatóanyag traszlaminárisan a levéllemez belsejében és a csúcsirányba is elmozdul.
  • A triazol kombinációs partner, szélesebb spektrumot, jobb hatáskifejtést, és nagyobb védelmet biztosít.

A két hatóanyag vízoldékonysága kiváló. A kipermetezett készítmény fotóstabilitása egyedülálló. Tehát a kijuttatást követő esetleges intenzív napsugárzás sincs káros hatással az egyes komponensekre.

Alacsony fertőzési nyomás esetén is pluszt ad az Amistar Xtra!

  • Hatóanyagának az azoxistrobinnak köszönhetően kiváló zöldítő hatással rendelkezik.  A levelek akár 11 nappal tovább zöldek maradnak a kezeletlen levelekhez képest. Hatására növekszik a növények zöldfelülete, ezáltal növekszik a fotoszintetikus aktivitás.

A zöld-levélfelület

A zöld-levélfelület

Az Amistar Xtra kezelés hatása a termésmennyiségre

Az Amistar Xtra kezelés hatása a termésmennyiségre

  • Forró száraz időszakban jelentős mértékben csökkenti a légzés intenzitását, alacsonyabb lesz a párologtatás mértéke, jobb lesz a növények hűtése, ezáltal a szárazságtűrés is javul.
  • A sztómák légzésének intenzitását csökkenti, de a fotoszintézis intenzitása nem csökken akkora mértékben, így a vízfelhasználás javul.
  • Fokozódik a nitrogén felvétele és beépülése. A nitrogén beépülése a fehérjeszintézis fontos alapköve. A nitrát bontó enzimek mennyisége megnő.
  • Az etilén hormon szintézise csökken, ezáltal a növényi sejtek előregedésének sebessége lelassul. A növény juvenil állapota tovább marad fenn.
  • A növények antioxidáns aktivitása fokozódik. Csökken a szuperoxid termelés. A káros oxidatív folyamatok visszaszorulnak.

 A kezelés tehát a pozitív hatásoknak köszönhetően alacsony fertőzési nyomás mellett is kifizetődő.

A formuláció fontos!

A Syngenta, mint fejlesztő vállalat komoly hangsúlyt fektet arra, hogy a hatóanyagok biokinetikai tulajdonságait maximálisan ki tudjuk aknázni. A jó minőségű formuláció alapfeltétele annak, hogy a hatékonyság és a kijuttathatóság alapkövetelmény legyen. Sok azonos hatóanyag tartalmú készítményt találunk a piacon, de a hatékonyság mégis eltérő. Ennek az elsődleges oka a nem megfelelő formuláció. Az Amistar Xtra formulációja hosszú fejlesztési folyamat eredménye. A kijuttatást követően a formuláció felelős azért, hogy a permetlé megtapadjon, és a hatóanyagok felszívódjanak a levél szöveteibe. A napraforgó levele és tányérja nehezen kezelhető felület, mindenképpen fontos a jó tapadás és a borítottság.

A kettő mindig jobb!

Az intenzív termesztésben a két kezeléses technológia általánosan elterjedt. Az első kezelést elsősorban megelőző jelleggel javasoljuk elvégezni. A korai kezelés jelentősége elsősorban a lombvédelemre koncentrál. Csapadékos évjáratban a tányér betegségek kialakulásának esélye megnő, ezért a második kezelés fontos lehet a termés minőségének és mennyiségének megóvása érdekében.
A kijuttatáskor közepes cseppméretű duplaréses szórófejet javasolunk a megfelelő borítottság és hatékonyság érdekében. A korai kezeléseket 1 l/ha dózisban javasoljuk, a megfelelő tartamhatás biztosítása érdekében. A korán megjelenő betegségek elleni védekezés fontos. Ezáltal csökkenthetjük a későbbi súlyos fertőzések kialakulását.
A második kezelést virágzás időszakában javasoljuk, a tányér védelmére koncentrálva. A 0,8 l/ha dózis megfelelő védelmet biztosít az ilyenkor jelentkező betegségekkel szemben. A 2. kezelés hatására nő az olajtartalom, és a termés mennyiségi és minőségi paraméterei is jelentős mértékben javulnak.

Az Amistar Xtra egy jól bevált készítmény, ami magába foglalja a hatékonyságot, és a pozitív élettani hatást.

dr. Varga Zoltán
Fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.