Most érdemes hatékony védelemben részesíteni az őszi búza állományokat

Hír
Most érdemes hatékony védelemben részesíteni az őszi búza állományokat

Az elmúlt két év tavaszának időjárását nagyobb részben az aszály uralta, ami rá is nyomta a bélyegét az őszi búza fejlődésére (pl.: gyengébb bokrosodás) valamint a kórokozók sem tudtak nedvesség hiányában nagyobb mértékű fertőzéseket okozni. 2019-ben a csapadékos időjárás május elején megérkezett, ekkor az állományok zászlóslevél kiterülése fenológiai állapotban voltak, így a fontosabb levél- és kalászbetegségek is támadásba tudtak lendülni a tenyészidőszak végéhez közeledve (szeptóriás levélfoltosság, búza fahéjbarna levélfoltosság, sárgarozsda, levélrozsda, kalászfuzáriózis). Utóbbi ellen sok esetben kétszeri védekezést is kellett alkalmazni a termelőknek annak érdekében, hogy a betakarított termény mennyiségét és minőségét meg tudják óvni. Az elmúlt 2020-as évben pedig május végén-június elején érkeztek nagyobb mennyiségű esők, ekkor már szinte csak a hosszabb tenyészidejű búzafajtákban kellett elővenni a permetező gépeket, nagyobb mértékű kárt a kórokozók ezen állományokban tudtak okozni. A búza állományok nagy része túl volt a kalászfuzáriumra fogékony időszakon is.

Az idei év tavasza a fent említett előző két évvel ellentétben más. Hűvösebb az eddigi időszak, illetve csapadékot az állományok többször kaptak kisebb-nagyobb mennyiségben. A tél végi-tavaszi első határszemlék során lehetett találkozni az áttelelő levélrozsdával, a lisztharmat kezdeti fertőzéseivel, valamint a szeptóriás levélfoltossággal is, ez utóbbival a legnagyobb mértékben. Ugyanakkor sok volt a szeles nap is, amely gyorsan felszárította az őszi búza lombozatát és a kórokozók számára tartós vízborítottság a leveleken nem tudott kialakulni.

Az őszi búza jelenlegi fejlettségi állapota, a napokban hullott és a cikk írásakor most is hulló nagyobb mennyiségű esők viszont azt az érzést kelthetik bennünk, hogy a 2019-es év májusi időjárása ismétlődik meg. Az őszi búza állományok jelentős része most zászlóslevél kiterülése, sőt a fejlettebb állományok kalászhányás kezdete fenológiai állapotban vannak.

Több okból is célszerű elgondolkodunk, hogy miért érdemes most egy jól megválasztott fungicid készítménnyel védekezni.

Elsősorban azért, mert az őszi búzák utolérték magukat. A 2020-as őszi vetések sokszor késve történtek meg az akkori nagyobb mennyiségű esők miatt. A tél szokásosan enyhe volt, aszály idén tavasszal nem volt, csapadék is kiegyenlítettebb eloszlásban érkezett, így a kezdeti lemaradás mostanra el is tűnt. Idén igazán van esély a jó terméshozam elérésére.

Továbbá a búza jelenlegi felvásárlási ára 61.666 Ft/t (forrás: www.magro.hu), ami szintén indokolja a kórokozók elleni hatékony védekezést.

Végül a mostani csapadékos időjárást követően, ha megérkezik a felmelegedés minden bizonnyal jelentős fertőzésekre számíthatunk a kórokozók részéről, amely mind a termés mennyiségét mind a minőségét veszélyezteti.

A Syngenta Kft. ajánlata az Elatus Era gombaölő szerünk (75 g/l Solatenol + 150 g/l protiokonazol), amely hatékony védelmet biztosít levél- és kalászbetegségekkel szemben is. Azon termelőink, akik malmi vagy akár javító minőségű búza előállítására törekednek zászlóslevél kiterülését követően kijuttatva az Elatus Era-t jelentős védelmet biztosíthatnak állományaiknak szeptóriás levélfoltosság (a sok csapadék miatt előtérbe fog kerülni, ezidáig a hűvös és csapadékban szegényebb időjárás miatt nem tudott érdemben terjedni), fahájbarna levélfoltosság és rozsda fajokkal szemben is. Utóbbi kórokozókkal is számolnunk kell, hiszen szeles napokban sem volt hiány, így bőven érkezhettek uredospórák az északi (sárgarozsda)- és déli (vörösrozsda) térségekből. A zászlóslevél védelme kritikus fontosságú lesz, hiszen a végső terméshozam kialakulásában ezen levélszint egészségi állapota a leginkább meghatározó. Az Elatus Era emellett a termés minőségére is pozitív hatással van (fehérje- és sikértartalom, ezermagtömeg emelkedés). Ajánlott dózisa: 0.75-1.0 l/ha

Azon termelőinknek is kiváló választás az Elatus Era, akiknek az állománya kalászhányás kezdete fenológiai állapotban van, hiszen a termék hatásspektrumába beletartozik a kalászfuzárium is, mint az őszi búza egyik legveszélyesebb betegsége. Magas protiokonazol tartalma által kiváló hatékonyságot és tartamhatást biztosít a potenciális fertőzés szempontjából legkritikusabb időszakban (kalászhányástól viaszérésig). Emellett a már említett fontos zászlósleveleket is védi, hiszen kalászkezeléskor ez a levélszint is részesül a permetléből. Termésnövelő és minőségjavító hatása kalászvédelmi kijuttatást követően is jelentkezik. Ajánlott dózisa: 0.8-1.0 l/ha.

Tehát a fentebb leírtak miatt az esős napok elmúltával célszerű lesz megvédeni az őszi búza állományokat, hogy az idei gazdagabb mennyiségű csapadékból ne a kórokozók, hanem a búza és a végén, betakarításkor Önök profitáljanak. Ehhez az Elatus Era kiváló választás. Számoljanak vele idén is!

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.