You are here

A monília támadja az almát és a csonthéjasokat egyaránt

Hír
2021.07.01.

A moníliás betegséget több kórokozó is okozza, és az ellene való védekezés több összetevőből áll össze. Beszéljünk akár csak egy két fáról vagy ültetvényi méretekről fontos, hogy odafigyeljünk néhány alapvető kérdésre.

Ne ültessünk/telepítsünk olyan területre, ami mély fekvésű, párás. Figyeljünk oda, hogy lombozat mindig szellős, levegővel jól átjárható legyen. A virágot fertőző monília megjelent, a fákról a beteg részeket mechanikusan el kell távolítanunk. Illetve lehetőség szerint az összes „gyümölcsmúmiát” gyűjtsük össze, hogy ne biztosítsunk a betegségnek fertőzési forrást a következő évben.

A vegyszeres védekezéskor programszerűen kell végeznünk, és megelőző jelleggel, mert ha megjelentek a tünetek, akkor már elkéstünk. A kora tavaszi lemosó permetezések és a virágzáskori védelem létfontosságú a megfelelő gyümölcsvédelemhez. A virágzáson már túl vagyunk, de figyeljünk oda, hogy a korán megjelenő tünetek jelzik a kórokozó jelenlétét. A gyümölcsöt támadó monília mechanikai sérüléseken keresztül (rovarrágás, szélsőséges időjárás okozta sérülések) képes a gyümölcsöt támadni. A viharok után, amint lehet, permetezzünk.

A cseresznye fogékonyabb a gyümölcsöt támadó moníliára, míg a meggyet inkább a virág monília támadja. Ha az időjárás virágzás után párás csapadékos a fertőzés kialakulásához még mindig megfelelőek a körülmények. Ebben az esetben a Topas (5 ml/10 l permetlé) alkalmazása megakadályozhatja, hogy a monília problémát okozzon. Gyümölcsöket támadó monília ellen később a Switch (8 g/10 l permetlé) használata adhat megfelelő védelmet.

Őszi és kajszibarack esetén, a Topas (3 ml/10 l permetlé) ideális választás nem csak a monília, de a levél likacsosodás elleni hatékonysága miatt is. A gyümölcs monília ellen későbbi időszakban a Switch (10 g/10 l permetlé) alkalmazását javasoljuk.

Almatermésűek esetén előfordulhat, hogy nem is látjuk a tüneteket a szüretkor, de a tárolás alatt a monília szintén károsíthatja az almáinkat. A szüret előtt érdemes a tárolásra szánt almát még egyszer lepermetezni Switch–el 0,8 kg/ha (8 g/10 l permetlé) dózisban, hiszen rövid várakozási idejének köszönhetően (3 nap) gyorsan és nagyobb biztonsággal betárolható.

Összefoglalásként azt lehet mondani, hogy moníliás betegség sok gyümölcsfajt támadhat meg. Ellene leghatékonyabban megelőző jelleggel tudunk védekezni, hogy egészséges gyümölcsöt szüretelhessünk a szezon végén.

Monília tünete őszibarackon
Monília tünete őszibarackon

Monília tünete szilván
Monília tünete szilván

Monília tünete meggyen
Monília tünete meggyen