A molekula a piacon - 4. rész

Hír

Szellemi tulajdonjog és környezetvédelmi szempontok 



Az alapötlettől a többtonnát előállító folyamatig – a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából bemutatjuk, hogy a Syngenta kémiai tevékenysége és kémikusai mivel járulnak hozzá sikereinkhez.

Mások és a magunk védelme

Nagyon fontos, hogy a végtermék biztonságos legyen környezetvédelmi és egészségügyi szempontból is. Nem csak a terméket használó termelők bíznak a szabályozásban és a tolerálható kijuttatási mennyiség ellenőrzésében, hanem a terjesztők és a fogyasztók is.

A molekula a piacon - 4. rész
A hatóanyag kiértékelése mellett figyelembe kell venni a növényben anyagcserével, vagy a talajban degradálással, esetleg a napfény által esetlegesen létrejövő új vegyületeket is. Ezeket a vegyészeknek külön-külön azonosítaniuk és szintetizálniuk kell, hogy rovarirtó, toxológiai, és környezeti tulajdonságaikat tanulmányozhassák. Ezek az információk elengedhetetlenül fontosak a regisztrációhoz szükséges szabályozó dokumentumokhoz.

Mivel egy új termék fejlesztése nagyon költséges és biztosítani szeretnénk a befektetésünk kielégítő megtérülését, ezért igen fontos, hogy szellemi tulajdonjogunk legyen a találmányunkon. A szellemi tulajdonjog egy általános kifejezés, amely a szabadalmakra, védjegyekre, szerzői jogokra és bejegyzett tervekre vonatkozik, amelyek alapvetően szellemi tevékenység eredményeit védik.

A szabadalom egy kizárólagos jog (monopólium), amelyet a kormány 20 éves korlátozott időtartamra ad ki egy konkrét technikai találmányra, amelyet a szabadalmi igényben definiáltak. A jelentkezés leadásától számítva 12 hónapon belül tetemes mennyiségű támogató tanulmányt kell az adott cégnek benyújtania, így a terméket fejlesztő kutatói csapat ez időben csak ezzel foglalkozik. A szellemi tulajdonjog igénylése termékek, készítmények, keverékek és egyes folyamatok esetén is szükséges.