You are here

A molekula a piacon - 3. rész

Hír
2014.01.01.

A vegyület kiértékelése 


Az alapötlettől a több tonnát előállító folyamatig – a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából bemutatjuk, hogy a Syngenta kémiai tevékenysége és kémikusai mivel járulnak hozzá sikereinkhez.

Kihívások az arányos nagyításkor

Mielőtt a laborban azonosított vegyület kereskedelmi termékké válna, a vegyészeknek számos további akadályt kell még leküzdeniük. Ezek egyike, hogy megvizsgálják, vajon az üvegházi körülmények között mutatott aktivitás a területen kielégítő teljesítménnyé válik-e.

A molekula a piacon - 3. rész
Több ezer grammnyit – akár kilogrammnyit is – kell elkészíteniük abból a vegyületből, amelyből korábban esetleg csak milligrammnyi mennyiséget állítottak elő. Ez az arányos nagyítás nem megy mindig egyszerűen, mert a reakciók különbözőképpen viselkedhetnek az arány függvényében. Gyakran teljesen új irányban kell haladniuk a vegyészeknek, hogy ne kelljen drága vagy veszélyes reagenseket alkalmazniuk, vagy hogy elérjék a kívánatos tisztaságot. A felszerelés és a technika is eltérhet attól, amit a kutatási minta szintéziséhez alkalmaztak az üvegházi szűréskor. A megfigyelés elengedhetetlen a hőtermelődés vagy robbanékonyság és a reaktív melléktermékek kialakulása miatt.

Ezután a vegyészek a szintetizált hatóanyagot olyan termékké alakítják át, amely könnyen, hatékonyan és biztonságosan használható. Olyan alapvető fontosságú adatokat néznek meg, mint az olvadáspont, a vízben oldhatóság, valamint a fénystabilitás, majd kifejlesztik a legmegfelelőbb készítmény típust ezen tényezők, illetve a vásárlói preferenciák alapján. A prototípus készítményeket különböző körülmények között tesztelik, kitéve őket a jövőbeni környezetükben várható hatásoknak. Az azoxystrobint például több mint 120 féle növényen alkalmazzák körülbelül 100 országban, így a teszteknek igen sokféle körülményt kellett lefedniük.

Ezen túl, a hosszútávú kémiai és fizikai stabilitást mérő tesztek miatt a termék a piacra kerülés előtt legalább két évre polcra kerül. A különböző variációs lehetőségek felfedezése, valamint egyéb vegyi anyagok hozzáadása a készítményhez nagyban javíthatja a termék minőségét, aminek köszönhetően biztonságosabb lesz a növényekre nézve és könnyebben használható a termelőnek.