You are here

Moddus Evo – Erősebb szár - Nyugodtabb gazda

Hír
2016.02.29.

Az intenzív gabonatermesztés alapvető technológiai eleme ma már a szárszilárdítás és a növekedésszabályozás.

A Syngenta regulátor készítménye, a Moddus új formulációval lesz elérhető a 2016. évtől. A Syngenta fejlesztési programja folyamatos, a készítmények „evolúciója” sosem áll meg!

Milyen problémát okozhat a megdőlés?

A megdőlt növények tápanyagellátottsága lecsökken, vagy jelentős mértékben akadozik a felvételük. A termésveszteség elérheti akár a 20-25%-ot. A betakarítás minősége romlik, nő a kalászbetegségek veszélye és jelentősen nő a betakarítás időtartama is.

A kevesebb több

A készítmény formulációja egy új, innovatív formuláció. A képződő cseppek egyrészt jobban megtapadnak a levél felületen, másrészt a permetlé cseppek jobban terülnek a felületen, ezáltal intenzívebb a hatóanyag felszívódása. Egységnyi levéltömegben sokkal több hatóanyag szívódik fel. Az új formulációnak köszönhetően, relatív alacsony hőmérsékleten is kijuttatható a készítmény, a permetlében nincs kicsapódás még hideg és kemény esetén sem. Permetlé készítés során sokkal kisebb a habképződés, nincs keverhetőségi korlátozás. A Moddus Evo tovább tartható permetlében.

A Moddus-hoz hasonlítva a kijuttatandó hektáronkénti dózis lecsökkent. A kísérleteink alapján a Moddus Evo hatékonysága az engedélyezett dózisokban megegyezik, néhol még felül is múlja a korábbi Moddus teljesítményét.

Felhasználási javaslat

Az új formulációnak köszönhetően változott az ajánlott dózis és az engedélyezett kultúrák köre is kibővült: Őszi búza-0,3 l/ha, Őszi árpa-0,4 l/ha, Tavaszi árpa-0,4 l/ha, Tavaszi búza-0,3 l/ha, Rozs-0,3-0,5 l/ha,Tritikálé-0,3-0,5 l/ha

Moddus Evo ideális kijuttatási időpontja:
1. Bokrosodás vége-egynóduszos állapot (A szár rögzítésére)
2. Szárbaindulás időszakában (A nóduszok rövidítésére)

A bokrosodás végén történő kezelés, a szárrövidítés mellett, erősíti a koronagyökeret, és a gyökérképződést. Kijuttatható gyomírtószerekkel tankkeverékben, hatáscsökkenés nélkül.

A kezeléskor a növényállománynak száraznak kell lennie, hogy a hatóanyag tökéletesen felszívódjon. Esőállósága kiváló. 1-2 órával kijuttatás után felszívódik. A legjobb hatást 8 C° felett, a búza aktiv növekedési fázisában fejti ki. Ügyejünk az egyenletes permetléeloszlásra, kerüljük az átfedéseket. Javasolt permetlémennyiség 250-300 l/ha. Rossz tápanyagellátottság, és száraz tavasz esetén a kezelés hatása nem annyira robosztus a termésmennyiségre, mint ideális körülmények között.

Dr. Varga Zoltán
Szántóföldi technológiai szakértő
Kurtz György
Termékmenedzser
Syngenta Kft.