Minden évjárat más, de 2018-ra lassan elfogynak a jelzők.

Hír
Szőlő betegség-előrejelzés

A jelenlegi időjárás kedvez a kórokozók terjedésének

A szőlő fejlődése az idei tavaszon későn indult el, és mintha azt gondolta volna, hogy most aztán sietni kell, gyors ütemben fejlődésnek indult, és már nem késésben van, hanem szinte „elsieti” a dolgot. A fajták nagy része már túl van a fürtzáródáson és kezdődik a zsendülés fázisa. A csapadékos időjárás, amit tapasztalhatunk mostanában, a kártevők felszaporodásának nem kedvez, annál inkább a kórokozóknak. Minden olyan esetben, ahol egy kicsit lazábban védekeztünk, felüthetik a betegségek a fejüket.

A jó fürthigiénia és az egészséges szőlő az alapja a sikeres szüretnek.

A szüret közeledtével a szőlő növényvédelmével elsősorban a szürkerothadásra kell koncentrálnunk. A lisztharmat és a peronoszpóra elleni védekezéseket, már ha nincs problémánk velük, akkor kontakt készítményekkel is fenntarthatjuk az egészséges állapot. Lisztharmat ellen kén (Thiovit Jet), peronoszpóra ellen réztartalmú (Neoram) szerek használhatóak. De figyelnünk kell az előrejelzéseket és okszerűen (ha veszély van) kell védekeznünk.

Az előrejelzés itt érhető el >>

A szürkerothadás betegség kialakulásának feltételei a víz jelenléte és a fürtön képződő mechanikai sérülések.

A nedves, párás levegő indukálja a fertőzést, de ahhoz, hogy kialakuljon, szükség van egy mechanikai sérülésre, amin keresztül a kórokozó bejut a növényi szövetekbe, és ha már bejutott, nincs megállás. A sérülések keletkezésének számos oka lehet, mint például a szőlőmoly okozta rágás. Ezen keresztül nem probléma a kórokozónak, hogy bejusson. Az éréshez közeledve a bogyó cukortartalmának növekedése csak katalizálja a folyamatot, és a betegség terjedésének mértéke is felgyorsul. A rothadt fürtök szüretkor rontják a minőséget és a mennyiséget.

Ha előrelátóan vegyszeresen védekezünk, megelőző jelleggel kell tennünk, korán elkezdve a kezeléseket. A Syngenta kínálatában találunk specifikusan szürkepenész elleni készítményeket ez a Chorus és a Switch. Felhasználásukkor figyeljünk oda az egészségügyi várakozási időre, egyrészt a fogyaszthatóság másrészt, ha bort készítünk a must fermentációjára gyakorolt hatásuk miatt.

Szőlő betegség-előrejelzés