You are here

Metalaxil-M hatóanyagot tartalmazó csávázószerek engedélyokiratainak változása

Hír
2021.06.10.

Tisztelt Partnerünk !

Tájékoztatjuk, hogy a metalaxil -M hatóanyagot tartalmazó Apron XL, Maxim Quattro, Maxim XL és Wakil XL csávázó szereink engedélyokirat módosítása megjelent. Felhívjuk figyelmüket, hogy az engedélyokiratok tartalmazzák a metalaxil-M hatóanyag 1107/2009 szerinti megújításáról szóló határozat korlátozását az alábbiak szerint: Az Apron XL, a Maxim Quattro, a Maxim XL és a Wakil XL gombaölő csávázó szerekkel kezelt vetőmagok 2021. június 1. napjától kizárólag zárt termesztő berendezésben használhatók fel. Ennek értelmében  a szer felhasználására engedélyezett kultúrák csávázott vetőmagjainak szabadföldi vetése 2021. június1-től nem engedélyezett.
Az engedélyokiratok a vetőmag csávázásra vonatkozó változást nem tartalmaznak, a csávázás a magyarországi vetőmag üzemekben korlátozás nélkül folytatódhat a vetőmag forgalmazók igényei szerint.

A metalaxil-M hatóanyag megújításának jelenlegi korlátozása az EU Bizottsághoz benyújtott kérelmünkre újra-értékelés alatt áll. Ez a folyamat reményeink szerint hamarosan pozitív eredménnyel zárul, és ismét lehetővé teszi a metalaxil-M hatóanyaggal csávázott vetőmagok szabadföldi vetését.

Az idei tavasz rendkívüli időjárása miatt a kukorica és napraforgó vetések egyes országrészekben még napjainkban is folyamatban vannak, a csemege kukorica vetési ideje pedig a szokásos módon június végéig folytatódik. A zöldbab és borsó vetése várhatóan július végéig folytatódik.

A termelők a Maxim Quattro vagy Maxim XL csávázó szerekkel kezelt kukorica és csemege kukorica vetőmagok, az Apron XL csávázószerrel kezelt napraforgó vetőmagok szabadföldi vetését valamint a Wakil XL-lel csávázott zöldbab és borsó szakaszos vetését a közelmúltban megjelent szükséghelyzeti engedélyek birtokában folytathatják a formulációk közelmúltban megjelent – a szabadföldi vetést 2021. Június 1-től korlátozó - engedély okirat módosítása után is.