Mérlegen a Farm to Fork stratégia

Hír
Mérlegen a Farm to Fork stratégia

Az Európai Bizottság Farm to Fork (Termőföldtől az asztalig) stratégiája az élelmiszer rendszerek igazságosabbá, egészségesebbé és környezetbarátabbá tételét célozza. Ezzel a törekvéssel mindenki egyetért. A közelmúltban készült tanulmányok azonban rávilágítottak arra, hogy komoly, nem várt következményekkel jár az a szemlélet, ahogyan a stratégia a növényvédő szer- és műtrágya-használat csökkentésére vonatkozó célkitűzéseket megközelíti.

Alexandra Brand, a Syngenta növényvédő szer üzletág Európa, Közel-Kelet, Afrika regionális igazgatójának véleménycikke, amely eredetileg 2022. január 24-én jelent meg az euractiv.com oldalon, angol nyelven.  

Az alacsonyabb hozamok, a magasabb élelmiszerárak, a termelők elégtelen jövedelme és a kevesebb exportlehetőség mind olyan tényezők, melyeket nehéz „lenyelni”, márpedig a Wageningeni Egyetem nemrégiben végzett hatásvizsgálatában pontosan ezek a nem várt következmények szerepelnek.

Ezeket a megállapításokat nem hagyhatjuk figyelmen kívül, és semmiképpen sem fogadhatjuk el, hogy a jó eredményekkel kecsegtető elképzelések ilyen kedvezőtlen következményekkel járjanak.

Cselekednünk kell tehát. Úgy látom, hatalmas lehetőség a mezőgazdaságban mindannyiunk számára, hogy lépjünk az újítások felé. Egyedülálló esély arra, hogy az élelmiszer-termesztésben felgyorsítsuk az új megközelítések bevezetését.

A termelők eredendően környezetvédők

Mindenkinek szerepet kell vállalnia a klímaváltozás elleni küzdelemben, a mezőgazdasági szektort is beleértve. A termelőknek is ez a jól felfogott érdeke, hiszen nagymértékben érinti őket a klímaváltozás és az alacsony termőképességű, alacsony széntartalmú talajok problémája. A talajerózió, valamint a biodiverzitás csökkenése miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik rájuk, és a gazdálkodás színteréül szolgáló természeti környezet, a növényi kártevők és betegségek továbbra is kihívást jelentenek számukra.

A regeneratív mezőgazdaság, amit néha természetpozitív mezőgazdaságnak is neveznek, az egyik lehetséges megközelítés az emberiség elegendő és megfelelő minőségű élelmiszerrel történő ellátása és a környezetünkről való gondoskodás közötti megfelelő egyensúly biztosításához. Nem egy konkrét technológiáról vagy mezőgazdasági rendszerről van szó, hanem olyan gazdálkodási gyakorlatok kombinációjáról, amelyek segítenek a kívánt eredmények elérésében.

Ilyen eredmény például a földhasználat hatékonyságának javítása a nem mezőgazdasági területek védelme érdekében, illetve a termőföldek védelme, amelyeken a jövő generációi számára termesztünk.

A regeneratív mezőgazdaság a biodiverzitás és az ökoszisztéma-szolgáltatások védelmére és fejlesztésére is törekszik, biztosítva a felszíni és artézi vízkészletek megóvását, hogy mind a természet, mind az ember számára biztonságos legyen használatuk.

A gazdaságok működtetésének megváltoztatása azonban olyan magas gazdasági kockázatot jelent, amit a termelők egyedül nem tudnak vállalni. A regeneratív mezőgazdaság új technológiákat, beruházásokat, kísérleti projekteket és tudományos agronómiai támogatást igényel. A termelőknek a tudományos közösség, az ipar és a politikai döntéshozók együttes támogatására van szükségük e változás előmozdításához.

Innovációra van szükség

A tudományalapú innováció képes támogatni a termelőket, hogy jobb döntéseket hozzanak gazdaságuk fenntarthatóbb működtetése érdekében. A mezőgazdasági ágazat készen áll az innováció élénkítésére és a befektetésre, hogy segítse a termelőket a környezetbarátabb és gazdaságilag is fenntarthatóbb működésre való törekvésükben.

Számos új technológiát kezdenek egyre szélesebb körben alkalmazni a termelők, ideértve a digitális mezőgazdasági eszközöket, a precíziós technológiákat, az új növénynemesítési technológiákat és az olyan biológiai anyagokat, mint a biokontrollok és a biostimulánsok.

A digitális mezőgazdasági eszközök alkalmazása kiegyenlítettebb kockázatmegosztást tehet lehetővé a termelők és az innovátorok között. E technológiák révén a termelők nemcsak a terméshozamot és a gazdasági eredményeket tudják mérni, hanem a biodiverzitás javulását és a talaj széntartalmát is.

A biokontrollok a természetben előforduló anyagokon alapuló termékek, amelyeket a biotikus stressz kezelésére használnak a gombák és baktériumok okozta betegségek, a kártevők, fonalférgek és gyomok elleni védekezésben.

A biostimulánsok olyan termékek, amelyeket a növények természetes élettani folyamatainak serkentése céljából használnak, így kevesebb műtrágyára van szükség, javul a termésminőség, növekszik a talaj szénmegkötő-képessége és az éghajlati viszonyoknak való kitettséggel szembeni tűrőképesség.

Úgy gondoljuk, jó úton haladunk a fenntarthatóbb gazdálkodáshoz szükséges, tudományosan megalapozott eszközök ideálisabb ötvözése felé.  

A fenntarthatóbb gazdálkodás irányába történő elmozdulás és az új gyakorlatok bevezetésének felgyorsításához azonban olyan politikai és szabályozási környezetre van szükség, amely elismeri, jutalmazza és ösztönzi az innovációt.

Cselekedjünk!

A termelők és gazdálkodók tudják érdemben elmondani, milyen konkrét támogatásra van szükségük a politikai döntéshozók részéről.

Nekünk mint innovátoroknak a termelőket támogató eszközök minél gyorsabb piacra juttatása a legfontosabb. Jelenleg 11 évbe telik, míg egy növényvédő szer piacra kerül, a kártevők és a betegségek viszont nem várnak. Meg kell teremtenünk a lehetőséget arra, hogy biológiai termékek széles választéka álljon a termelők rendelkezésére, modern, gyors és kockázat-alapú szabályozási rendszerrel.

A szabályozási politika kialakítása és gyakorlatba ültetése során számításba kell venni a digitális eszközök és az új technológiák által elérhető eredményeket. Ezek a technológiák állami támogatást és jól képzett tanácsadói hálózatot is igényelnek. A növényvédelmi technológiák felelős alkalmazásának és kockázatkezelésének elismerése és jutalmazása is megfontolandó.

Az innovációra összpontosítunk, hogy segítsünk leküzdeni a Farm to Fork stratégiáról nemrégiben készített hatásvizsgálatban feltárt káros következményeket. Továbbra is teljes mértékben elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a mezőgazdasági technológiák fejlesztésében az élen járjunk, és olyan lehetőségeket biztosítsunk a termelők számára, amelyek enyhítik a klímaváltozás hatásait, védik a bolygót és hozzájárulnak a népesség élelmezéséhez.

Készen állunk arra, hogy a politikai döntéshozókkal, a termelőkkel és a fogyasztókkal karöltve felgyorsítsuk a változások ütemét, és olyan Farm to Fork stratégiát valósítsunk meg, amely minden ember és a környezet javát szolgálja. Mindannyiunk érdeke, hogy megóvjuk az európai mezőgazdasági szektor integritását, és gondoskodjunk arról, hogy gazdaságilag stabil és versenyképes maradjon a következő generációk számára.

Nagyszerű lehetőség előtt állunk. Ragadjuk meg!