Megbízható védelem a kukoricabogár ellen

Hír
Kukoricabogár lárva kártétele

Az 1990-es évekbeli megjelenése óta már több mint húsz éve károsít az amerikai kukoricabogár Magyarországon. Már szobra is van első megtalálási helyén Battonyán, a mezőgazdasági kultúránk része lett. Megjelenésével alapvetően megváltozott a kukorica termesztés.

A talajfertőtlenítés a kukoricatermesztés kihagyhatatlan eleme lett a kukoricabogár fertőzött területeken. De más változások is történtek.

A mezőgazdaság is teljesen átalakult az utóbbi húsz évben. A modern traktorok, precíz vetőgépek és a műholdas navigáció ma már lehetővé teszik, hogy a kukorica és a napraforgó vetése optimális időben megtörténjen. Amint a talajhőmérséklet megengedi, lehet vetni, akár éjjel-nappal.

A vetésidő április elejére-közepére tolódik a korábbi április vége, május eleje időpontról. A korán vetett kukorica elkerülheti a nyári hőstresszt, többet teremhet, korábban és alacsonyabb nedvességtartalommal takarítható be.

Ami továbbra is kiszámíthatatlan maradt, az az időjárás. Az utóbbi pár évben sok mindent átéltünk. Volt korai kitavaszodás, volt márciusi tél, volt már áprilisban nyári hőmérséklet, de láttunk május elsején havat is. Mit jelenthet ez nekünk?

A kártevők, mint pl. a kukoricabogár lárvakeléshez egy bizonyos hőösszeget igényelnek. Ha meleg az időjárás hamarabb, hűvös időjárás esetén később jelennek meg a lárvák. Ha április 10-én vetünk és a lárvakeléshez szükséges hőösszeg csak május 30-ra gyűlik össze akkor akár 50 nap is eltelhet a vetés és a kukoricabogár lárvakártétel kezdete között. Ha meleg az április, mint 2018-ban, a hőösszeg május elejére összejöhet, megtörténik a lárvakelés, korán indul a gyökérkártétel. De akár korán, akár később kelnek ki a kukoricabogár lárvák, az elmúlt 16 évben végzett kísérleteink és üzemi tapasztalatok alapján jelenleg, a Force 1,5G rendelkezik a legjobb hatékonysággal és leghosszabb tartamhatással a kukoricabogár lárvák ellen.

A Force 1,5G piretroid típusú talajfertőtlenítő készítmény. De hogyan képes egy piretroid hosszú tartamhatást biztosítani? A Force 1,5G speciális formulációja révén folyamatosan adja le a teflutrint, így a vetés után még több héttel is képes elpusztítani vagy elriasztani a gyökerekbe berágó lárvákat. A Force hatóanyaga a teflutrin egyedülálló a piretroidok között, egyedül neki van gázhatása, a talajrészecskék között szétterjed és bejut a kártevő kutikulájába. A Force 1,5G-t a kétezres évek eleje óta használjuk sikeresen a kukoricabogár lárvakártétel megelőzésére. Hatásos volt száraz években, csapadékos években, meleg vagy hűvös tavaszokon egyaránt. Megvédte a gyökereket, meggátolta a kukorica megdőlését, 16 év átlagában 1,6 t/ha többlettermést lehetett betakarítani a Force 1,5G-vel talajfertőtlenített kukoricatáblákon. Használata  a jövedelmező befektetés lehetőségét kínálja évjárattól függetlenül. A Force 1,5G szabadforgalmú készítmény, AKG integrált szántóföldi célprogramban felhasználható.

Illusztráció: Kukoricabogár lárva kártétele

Horváth András
Syngenta Kft.