Lisztharmat és szeptóriás levélfoltosság őszi búzában

Hír
Lisztharmat és szeptóriás levélfoltosság őszi búzában

Végre eleredt az eső! Most támad a lisztharmat és a szeptória

Az elmúlt napok esős és szeles időjárásának köszönhetően főleg a nedvességkedvelő és gyors terjedésre képes szeptóriás levélfoltosság nagyobb mértékű terjedése várható. A lisztharmat kórokozója nem tartozik a túlzottan nedvességigényes gombákhoz, azonban a fejlettebb, fogékonyabb és dúsabb őszi búza állományokban kedvező mikroklíma megléte esetén ez a kórokozó is fokozottabb terjedésbe kezd. A fertőzött levelek elhalása, valamint a fotoszintetizáló felület csökkenése miatt a kórokozók által okozott termésveszteség súlyosabb esetekben elérheti a 30-50%-ot is.

Célszerű még idejében megfelelő gombaölő szeres védekezéssel fellépni az említett kórokozókkal szemben, hogy megakadályozzuk a járványszerű terjedést és termésveszteséget.

Mit ajánl a Syngenta megoldásképpen?

A Syngenta Kft. Cherokee terméke megbízható védelmet nyújt az említett gombás fertőzésekkel szemben. Három hatóanyag gyári kombinációját tartalmazza, klórtalonil tartalmának kiemelkedő szerepe van a rezisztenciatörésben, valamint az élettani eredetű levélfoltosságok ellen. Szisztémikus ciprokonazol és propikonazol tartalma szinergista módon erősítik fel egymás hatását a kórokozók ellen. Engedélyezett dózisa 1.0-2.0 l/ha, az őszi búza állományok fejlettsége és nagyobb zöldtömege miatt javasoljuk inkább a magasabb dózis használatát.

Eredményes termesztést kívánunk!

Lisztharmat és szeptóriás levélfoltosság őszi búzában