Levéltetvek elleni védekezés - Judo

Hír

A levéltetvek állandó problémát jelenthetnek növényeinknél. Hirtelen, szinte észrevétlenül megjelennek a szárnyas alakok és gyorsan felszaporodnak. Kártételük nem csak a szívogatásuk, hanem az általuk terjesztett vírusok miatt is jelentős. Tavasztól késő őszig jelen vannak, több mint 70 fajuk szívogat zöldség és gyümölcsféléken, valamint szántóföldi növényeken. Szántóföldön a napraforgó, borsó, cukorrépa, kalászosok, valamint a kukorica is levéltetű tápnövény.

A levéltetvek elleni védekezést nehezíti, hogy a kártevők sokszor nehezen elérhetőek, levélfonákon, szívogatástól besodródott levelekben találhatók, kontakt készítmények nem érik el őket. Mélyhatású vagy felszívódó, gázhatású készítmény kell az elpusztításukhoz. Ilyen készítmény a Syngenta JUDO rovarölő szere.

A kalászosok közül az ősziárpa különösen érzékeny a levéltetvek kártételére. A levéltetvek és kabócák a füves területeken, még zöld kukoricán, cirkon jelen vannak, a kelő gabona vonzó tápnövény számukra, betelepülhetnek és hozzák magukkal a vírusokat. Az ősziárpa legfontosabb vírusai az árpa sárga törpülés vírus (BYDV) és a búza törpülés vírus (WDV). Közös bennük, hogy vektorok segítségével terjednek, a BYDV vírust a levéltetvek, míg a WDV vírust a kabócák terjesztik. Különösen veszélyeztetettek a korán vetett, vírus-fogékony árpafajták valamit a kukorica/gyep szomszédságba vetett ősziárpák.

A gabona levéltetvek előrejelzése és az őszi védekezés ellenük Nyugat-Európában már alkalmazott módszer. 2020 őszén mi is leteszteltük a Syngenta BYDV Assist előrejelző alkalmazást hazai viszonyok között. A hőösszeg alapján számított és a tényleges levéltetű megjelenés jól korrelált. A riasztásra megadott 140 °C hőösszeg vetéstől számítva az őszi árpa 2-3 leveles fejlettségénél gyűlt össze. Ekkor megtaláltuk a levéltetvek első betelepedő példányait és indokolt volt a védekezés ellenük október végén.

A védekezésre JUDO-t használtunk. A JUDO két hatóanyagot tartalmaz. A lambda cihalotrin a Karate Zeon hatóanyaga míg a pirimikarb a Primorban található. A pirimikarb speciális levéltetvek elleni készítmény, a karbamát típusú rovarölő szerek egyetlen még engedélyezett képviselője. Hatásmechanizmusa kolinészteráz-gátló, hasonlóan a már nem engedélyezett foszforsavészterekéhez.

A JUDO hűvös időben is hatékony, ideális az őszi alkalmazásra. A szóló piretroidokkal szemben hosszabb tartamhatású, gátolja a levéltetvek újabb betelepülését, hatékonysága kitart addig, amíg az őszi lehűlések hatására a levéltetvek fertőzési nyomása és a vírusfertőzés lehetősége lecsökken. A Judo dózisa 1,25 l/ha, a kezelést a levéltetvek betelepedésekor kell elvégezni. Az idei év megmutatta, érdemes az őszi árpát megvédeni, a magas terméshez jó ár társult. Az őszi JUDO véd a levéltetvek ellen, lecsökkenti a vírusfertőzést, segít az árpának nagy termést, a gazdának jó nyereséget elérni.