Leopard 5 EC - Szelektív gyomirtó magról kelő és évelő egyszikű gyomok ellen napraforgóban, repcében, szójában és más kétszikű kultúrákban

• Széles hatásspektrum
  • Rugalmas dózis és kijuttathatóság
  • Csapadékfüggetlen
  • Könnyű időzíthetőség

A napraforgó egyszikűektől való mentesítése viszonylag egyszerű feladatnak tűnik, mivel a kétszikű napraforgóból kell a gyomokat kiszedni. Erre két lehetőségünk van: preemergensen vagy posztemergensen. A vetés után, kelés előtti módszerrel alapvetően a magról kelő gyomokat lehet megoldani. Hátránya, hogy csapadékfüggő, előnye, hogy gyakorlatilag a napraforgó kelésétől tiszta a terület, nem kell a gyomokkal versenyezni, illetve a kétszikűek elleni gyomirtás hatékonyabban elvégezhető azáltal, hogy a gyomok fejlettsége kevésbé szóródik.

Azonban számos esetben szükség van posztemergens egyszikű irtásra. Mik ezek?

Az egyik, amikor a preemergens kezelés nem kap csapadékot és a gyomok tömegesen kelnek a kezelést követően is. Ekkor a gyomok 1-5 leveles állapotában kell a kezelést elvégezni, azok tömeges kelését követően.

A másik, amikor évelő gyomok, különösen a fenyércirok fertőzöttsége várható a területen. Ez nagyobb odafigyelést igényel, mivel gyakran előfordul, hogy egyszeri kezelés nem elegendő. Figyelembe kell venni, hogy a rizómákról, az évelő változat eltérő időszakban, akár szárazságban korábban illetve szinte folyamatosan, hosszú ideig is képes hajtani. A magról kelő növénykék elsősorban csapadék hatására csiráznak, tehát szárazabb tavaszon inkább későn jönnek elő.

A Leopard 5 EC1 quizalofop-P-etil hatóanyagú szelektív egyszikűirtó gyomirtó szer számos kétszikű kultúrában. A zöld növényi részeken felszívódva az egyszikű gyomok zsírsav képződését gátolja. Hatására a gyomnövények fejlődése pár nap alatt megáll, de a teljes hatáskifejtéshez 2-3 hétre van szükség. Kiváló hatékonyságú magról kelő – és évelő egyikűek (pl. fenyércirok) ellen.

Ha azon ritka alkalom fordul elő, hogy a kellő csapadék és meleg következtében egyszerre van lehetőség védekezni az évelő és a magról kelő fenyércirok ellen, akkor az évelők elleni magasabb dózist, 1,2 l/ha kell használni. Érdemes valamilyen nem-ionos nedvesítőszert (Fix-Pro) is a tankkombinációban használni. Ha szárazság miatt eltérő időben történik a tömeges kihajtás illetve kelés, akkor a dózist úgy kell meghatározni, melyik változat jelenik meg először. Ha rizómáról hajt ki először, akkor meg kell várni, amíg azok 20-30 cm-es hajtással rendelkeznek és akkor kell a magasabb dózist (1,2 l/ha) használni. A magról kelők tömeges kijövetelekor illetve az esetleg később hajtó évelők ellen kell egy alacsonyabb, 0,8-1,0 l/ha dózis alkalmazni. Mindkét időben javasolt a nedvesítő szer használata. A két kezelés között 7-14 napot célszerű tartani.

Készítmény

Hatóanyag tartalomFormulációKörny. Véd. Veszélyességi besorolásForg. Kat.M.V.I.
Leopard 5 EC*5% quizalofop-P-etilEC (emulzióképző koncentrátum)Méhekre nem jelöléskötelesII.3 nap
Hatásspektrum és dózis
KultúraGyomnövényDózisÉ.V.I.
őszi káposztarepceGabona árvakelés0,4-0,6 l/haElőírás szerinti felhasználás esetén nincs korlátozás
cukorrépa, napraforgó,
szója, bab,
borsó, lencse,
len, repce,
lucerna, paprika,
paradicsom, szőlő,
almástermésűek
Magról kelő egyszikű gyomok0,7-1,0 l/ha
Fenyércirok (magról kelő)0,8 l/ha
Fenyércirok (rizómás)1,0-1,2 l/ha
Tarackbúza2,0-2,5 l/ha
Csillagpázsit3,0-3,5 l/ha

Javasolt növényvédelmi technológia

Napraforgóban a kezelést a napraforgó 2-4 leveles állapotában célszerű elvégezni, a magról kelő egyszikű gyomok 1-5 leveles, a fenyércirok 10-30 cm-es állapotában a legérzékenyebb a hatóanyagra.  Fix-Pro permetléhez adagolása szükséges a jobb hatás elérése érdekében.

Fejlettebb gyomnövények esetén szintén a magasabb dózis használata célszerű. Herbicid-toleráns napraforgóban a kétszikűek elleni védekezést követően, ha a kezelést során Listego2 vagy Listego Plus3-t használtak, 10-14 nappal később kell az egyszikű irtást elvégezni. Ha Fluence4-t követi a Leopard 5 EC1 alkalmazása, 5-7 napot kell várni. Ha az egyszikű irtás megelőzi a kétszikű irtó kezeléseket, akkor is 5-7 napnak kell eltelnie a két permetezés között. A készítmény más növényvédőszerekkel való együttes kijuttatása nem javasolt. Használatát 25 °C feletti hőmérsékletnél nem ajánljuk az fitotoxicitás elkerülése érdekében. Az esti órákban végzett permetezés jobb hatást eredményezhet.

Syngenta tipp
A kijuttatást finom cseppméret formájában végezzük a tökéletes permetlé fedettség érdekében (4-5 bar használata).

1. ábra A Leopard 5EC* + FixPro hatékonysága közönséges kakaslábfű és köles ellen 4 héttel a kezelést követően. (SYN fejlesztői kísérlet, Környe, 2019)

1. ábra A Leopard 5EC1 + FixPro hatékonysága közönséges kakaslábfű és köles ellen 4 héttel a kezelést követően. (SYN fejlesztői kísérlet, Környe, 2019)

2. ábra Kezeletlen kontroll terület balra és Leopard 5EC* 1.0 l/ha + FixPro 0.1 l/ha kezelés (SYN fejlesztői kísérlet, Környe, 2019.06.25.)

2. ábra Kezeletlen kontroll terület balra és Leopard 5EC1 1.0 l/ha + FixPro 0.1 l/ha kezelés (SYN fejlesztői kísérlet, Környe, 2019.06.25.)

Dr. Nagy Vikor
fejlesztő mérnök
Papp Zoltán
kukorica és napraforgó növényvédő szer kampánymenedzser
Syngenta

1 A Leopard 5 EC az Adama Hungary Kft. bejegyzett márkaneve.
2 A Listego azonos a Pulsar 40 SL, 04.2/1380-1/2013. NÉBIH számon engedélyezett gyomirtó szerrel.
3 A Listego Plus azonos a Pulsar Plus 04.2./10624-1/2015 NÉBIH számon engedélyezett gyomirtó szerrel.
4 A Fluence azonos a 534/2006. NTKSz számon engedélyezett Express 50 SX gyomirtó permetezőszerrel. A Fluence® az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkaneve és a jogtulajdonos engedélyével a Syngenta vagy leányvállalatai által felhasználható.