Leopard 5 EC - Hatékony és kedvező árfekvésű egyszikű gyomirtás repcében

Hír

A legegyszerűbb megoldás széltippan és rozsnok fajok ellen

A csapadékosabb és hűvösebb időszak beköszöntével a repce vetésekben számítani lehet az egyszikű gyomok megjelenésére. Ezek főleg a repce áttelelését rontják, tápanyag és víz konkurenciát jelentenek a kultúrnövény részére ugyanakkor ha meghagyjuk őket, akkor jelentősen növelik a talaj gyommag készletét és a következő évi kultúrában jelenthetnek nehezen megoldható problémát. Két csoportra kell őket osztani, ami az időzítésben is tetten érhető.

Védelem a kalászosok árvakelése ellen

Mivel az esetek több mint 90 %-ban valamilyen kalászos gabona az elővetemény, ezért az árvakelése az első csoport amely problémát okozhat. Ezek megfelelő időjárás esetén már szeptemberben tömegesen csiráznak és kelnek. Tehát ellenük a szeptember második felében vagy október első felében elvégzett védekezés a megoldás. Ekkor is célszerű figyelni az időjárást. Javasolt fúvókatípus: kettős réses. A kezelés idején 15-20 °C hőmérséklet és legalább 50 %-os páratartalom legyen és 200-300 l/ha lémennyiséget alkalmazzunk. Ha szárazabb, melegebb idő van a kezelés idején, célszerű nagyobb lémennyiséget (300-400 l/ha) használni.

A Leopard 5 EC* javasolt dózisa 0.5-0,6 l/ha. Célszerű valamilyen nedvesítő szerrel (pl. Eucarol Plus 0,5 l/ha dózisban) együtt kiadni a gyorsabb és látványosabb hatás elérése céljából. Rovarölő szerrel (pl Karate Zeon 5 CS) vagy regulátorral (pl. Toprex) lehet használni tankkeverékben. A hatás viszonylag lassan látványos. A második héten már a tenyészőcsúcsból kihúzható a legfrissebb hajtás, majd a 3. héten válik szembetünővé a hatás. Magasabb hőmérsékleten gyorsabb a hatás.

Védelem az ősszel kelő egyszikű gyomok (nagy széltippan, rozsnok fajok, parlagi ecsetpázsit, olasz perje) ellen – A legolcsóbb megoldás

Ezen gyomok csirázási ideje általában október-novemberben van. Általában ekkor repcében már nem használunk egyszikű irtó szereket. Így ezek a gyomok képesek a tavasz folyamán (nem nőnek fel a repce fölé és ezért nem is veszik sokan észre) virágozni és magot érlelni. Így növelik a terület gyommag fertőzöttségét és majd az utónövényben (amely gyakran valamilyen kalászos kultúrnövény) okoznak nehezen és drágábban megoldható problémát.

Érdemes figyelemmel kísérni a repce állományokat az október folyamán. Ha ekkor kedvező, csapadékosabb időjárás uralkodik, akkor számíthatunk a fenti egyszikű gyomok tömeges kelésére. Érdemes megvárni, hogy elérjék a 3-5 leveles stádiumot és a kezelést ekkor elvégezni. Ekkor a páratartalommal és a szárazsággal már általában nincs gond, csak a hőmérsékletre kell figyelni. Így a kezelés idején leglább 15 °C legyen és használjuk a kettős réses fúvókákat. A lémennyisége 200-300 l/ha. A Leopard 5 EC* javasolt dózisa 0,4-0,5 l/ha legyen. Nedvesítő szer segíti a hatást. Ezen egyszikű gyomok ellen a védelem 2000-2500 Ft/ha-ból hatékonyan megoldható.

Ebben az időszakban még lassabban dolgoznak a gyomirtó szerek, de nem kell megijjedni, kb a 3-4. héten már látványos lesz a hatás.

Tömeges nagy széltippan kelés - Nagyhalász

Tömeges nagy széltippan kelés - Nagyhalász

Tömeges rozsnok kelés októberben - Törökszentmiklós

Tömeges rozsnok kelés októberben - Törökszentmiklós 

Leopard hatása repcében kezelést követő 45 napon - Nagyhalász

Leopard hatása repcében kezelést követő 45 napon - Nagyhalász

*A Leopard 5 EC az Adama Hungary Zrt. bejegyzett márkaneve.