You are here

Kukorica posztemergens gyomirtása tartamhatással!

Hír
2021.05.19.

A csapadékos májusi időjárásban gyakran előfordul, hogy a posztemergens gyomirtást követően újabb gyomkelési hullámnak leszünk tanúi. Általában ezek a gyomok látszólag nem okoznak jelentős gondot, azonban tömeges jelenlétük esetén komolyabb termésveszteség is előfordulhat, illetve ezen gyomok virágzása és maghozása növeli a talajok gyommag készletét és növelik a következő évek gyomnyomását.

Melyek azok a gyomfajok, amelyekre jellemző, hogy több hullámban csiráznak és a posztemergens gyomirtási időszak után is megjelenhetnek?

Főleg a melegigényes gyomokra és a tág tűrőképességű gyomokra jellemző ez a tulajdonság. Az egyszikűek közül a köles és muhar fajok, míg a kétszikűek közül a parlagfű, a selyemmályva, a disznóparéj fajok, varjúmák, ugari szulákpohánka. A termésveszteséget nehéz mérni és becsülni, de a gyomfajoktól és a fertőzöttség mértékétől, illetve a kukorica növekedési erélyétől függően ez az érték elérheti az 500-1500 kg/ha-t is. A mostani terményárak mellett (70 ezer Ft/tonna) ezt a veszteséget nem engedhetjük meg, tehát érdemes olyan készítményt választani, amelynek alkalmazásával tartamhatást biztosítunk és minimális szintre csökkentjük az utánkelés mértékét.

A Syngenta posztemergens gyomirtási javaslatában 2 csomag és egy önálló termék van, amelyek – dózistól függően – jelentős tartamhatással rendelkeznek.   

1. Calaris Pro

Mindkét hatóanyaga jelentős tartamhatással rendelkezik. Ez elsősorban a kétszikű gyomokkal szemben jelentkezik. A mezotrionnak olyan gyomok ellen van tartamhatása, mint a selyemmályva, csattanó maszlag, keserűfű-félék, disznóparéj és libatop fajok, vadkender, míg a terbutilazin a csattanó maszlag, a parlagfű, a libatop és disznóparéj fajok, vadkender, ugari szulákpohánka ellen rendelkezik jelentős hatástartammal megfelelő csapadék (10-20 mm) esetén. Ennél nagyobb mennyiségű csapadék hullásakor (40-60 mm) még az egyszikű gyomok ellen is lehet utóhatással számolni. Mezotrionból – dózistól függően akár 100-115 g/ha is kijuttatásra kerül. Ez egy olyan mennyiség, amely akár 4-6 hetes hatástartamot is képes biztosítani a fent felsorolt gyomok ellen. Ez elegendő ahhoz, hogy akár virágzásig is kitartson, amikor már nincs érdemi gyomkelés a kukorica árnyékolása miatt. Terbutilazinból a maximálisan kijuttatható 750 g/ha mennyiséget adhatjuk ki, természetesen dózistól függően. Ez a két hatóanyag egyedülálló tartamhatást biztosít a később kelő gyomok ellen. A csomag 22% árkedvezménnyel vásárolható meg a szóló termék árához képest.

2. Calaris Professional

A gyomirtó csomag egyik tagja a Calaris Pro. A csomag lehetőséget ad az osztott kezelésre. Főleg fenyércirokkal fertőzött területeken használhatjuk. Célszerű először a Calaris Pro-t felhasználni, amellyel a gyors és széles hatás mellett rendkívül hosszú tartamhatást is biztosíthatunk (lásd fent) és a Milagro 240* használatával az évelő fenyércirok elleni kiváló hatást is kaphatunk.

3. Elumis Bang

Erre a termékre is jellemző a hosszú hatástartam. Ehhez kezelést követően 10-20 mm csapadék szükséges. Alapvetően a mezotrion biztosítja a csirázásgátlást. Ez a selyemmályva, csattanó maszlag, keserűfű-félék, disznóparéj és libatop fajok, vadkender későbbi csirázása ellen ad tartamhatást, de jelentősebb csapadék (30-50 mm) esetén a magról kelő egyszikűekre is van hatás. A mezotrionból – dózistól függően – akár 150 g/ha mennyiség is kijuttatható. Ez biztosítja a legalább 4-6 hetes hatástartamot, amely gyakorlatilag a virágzásig akadályozza meg a fenti gyomok csirázását és teszi tisztává a területet a betakarításig. Ez nagyobb, mint a Calaris Pro-ban lévő hatóanyag mennyiség és nagyobb, mint bármilyen más posztemergens termékben. Ez teszi különlegessé a terméket az állománykezelő termékek szegmensében.  Ha az Elumis Bang vásárlása mellett döntenek, akkor 37%-os árkedvezmény érvényesíthető a szóló termékek vásárlásához képest.

Kukorica tartamhatású posztemergens gyomirtói csirázásgátló hatóanyag tartalmai (maximális dózisban)
Kukorica tartamhatású posztemergens gyomirtói csirázásgátló hatóanyag tartalmai (maximális dózisban)

Utánkelés tartamhatással nem rendelkező posztemergens készítmény után
Utánkelés tartamhatással nem rendelkező posztemergens készítmény után

Tartamhatással rendelkező készítmény után nincs utánkelés
Tartamhatással rendelkező készítmény után nincs utánkelés

Használjon tartamhatású posztemergens gyomirtó szereket a kukoricában!

Papp Zoltán
Kukorica és napraforgó növényvédő szer
marketingmenedzser

* A Milagro 240 SC azonos a Nic-It, 02.5/920/2/2010. MGSZHK számon engedélyezett gyomirtó permetezőszerrel.