Kukorica gyomirtása a Calaris családdal

Hír

A kukorica gyommentesítésében az egyik legfontosabb szempont, hogy a lehető legszelektívebb megoldásokat lehessen választani. Egy rosszul megválasztott készítmény hetekre visszavetheti a kultúrnövényt, ami pont abban az időszakban hat károsan a növényre, amikor a terméképző elemek differenciálódnak. Milyen negatív tüneteket okozhatnak bizonyos hatóanyagok?

  1. Növekedésgátlás: különösen hideg időben jelentkező tünet, amikor a hatóanyag nehezen bomlik le és gátolja a növényt a fejlődésben. Meleg idő érkeztével a hatás gyorsan eltünik, de a növényen sokáig észrevehető a negatív hatás  
  2. Gyökérfejlődés gátlása: különösen csirázásgátló hatóanyagok, jelentősebb csapadék esetén gátolják a gyökerek kialakulását, fejlődését. A hatás gyakran tartósan megmarad illetve a növény egész életét végig kíséri
  3. Torzulás, levéldeformáció: szintén elsősorban hideg időben jelentkező tünet, csirázásgátló vagy szulfonilurea hatóanyagok okozzák. A levél kiterülése gátolt, nem csavarodik ki. Gyakran lándzsa szerű levelek fejlődnek. A tünetek sokáig láthatóak.
  4. Termésképző elemek torzulása, csökkent megtermékenyülés: különösen szulfonil-karbamid hatóanyagok kései kijuttatása okoz ilyen típusú tüneteket, amelyek hosszú időn át látványosak és jelentős termésveszteséget okozhatnak.

Ha szeretnénk ezeket a tüneteket elkerülni, érdemes olyan készítményt választani, amelyeknél ezek a tünetek esélye minimális, de mi is tehetünk elkerülésütt végett a helyes időzítéssel. Ajánlatunkban egy termékcsalád két tagja tökéletes megfelel a fent felsorolt kritériumoknak. Ezek a Calaris Pro és Calaris Professional

1. Magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen

Ilyen körülmények között javasoljuk a Calaris Pro használatát. Két hatóanyagot (terbutilazin + mezotrion) tartalmaz, amelyek szinergizmussal segítik egymás hatását. A két hatóanyag eltérő csoportba tartozik illetve eltérő hatásmechanizmussal is rendelkezik. A mezotrion HPPD típusú vegyület, a karotinoid szintézist gátolja, a terbutilazin a fotoszinézist gátolja.Használata ezzel is segíti a rezisztencia kialakulásának esélyét. Mindkettő levélen és gyökéren keresztül is felszívódik, ami biztosítja a hatást. A készítmény két olyan élettani folyamatot gátol, mely egymás nélkül nem tud működni – az eredmény gyors hatás, mely kezdetben sárgulás formájában, majd a gyomnövények elszáradásában, elhalásában jelentkezik.

Kimagaslóan széles hatásspektrummal rendelkezik. Több, mint 70 gyomfaj ellen (Syngenta fejlesztői kísérletek alapján) bír kiváló hatással. Ezek között közel 60 kétszikű, míg több, mint 10 egyszikű gyomfaj van. A hatóanyagok felszívódó hatása révén a gyomok gyökere is elpusztul, nincs esély az újrahajtásra. Ezt segíti a rendkívüli gyorsaságot adó perzselő hatás. Már 2-3 nap múlva a gyomok gyors pusztulása tapasztalható, míg 5-7 napon belül teljesen tiszta területet láthatunk elszáradt múmiákkal (1-2. kép).

1. kép Calaris Pro hatása 5 nappal a kezelést követően

1. kép Calaris Pro hatása 5 nappal a kezelést követően

2. kép Calaris Pro perzselése kezelést követő 1 hét múlva

2. kép Calaris Pro perzselése kezelést követő 1 hét múlva

Erős napsütésnél a hatás gyorsabb, borongós időjárásban egy picit lassabb a hatás. Ellentétben számos más készítménnyel, a Calaris Pro még borult időben is dolgozik, ezzel is hozzájárulva a kimagasló gyorsasághoz. Még a fejlett gyomok sem jelentenek megoldhatatlan problémát, legyen szó akár 8-10 leveles, szárazság miatt viaszos levelű fehér libatopról vagy disznóparéj fajokról (3. kép).

3. kép 2,3 lha Calaris Pro + Fix-Pro hatására pusztuló szőrös disznóparéj Görbeháza 2020. június 23.

3. kép 2,3 lha Calaris Pro + Fix-Pro hatására pusztuló szőrös disznóparéj Görbeháza 2020. június 23.

Olyan gyomok ellen is hatékony megoldást jelent, amelyek ellen más, ebben a szegmensben szereplő készítménynek „feladja a leckét”. Ilyenek a selyemmályva (4. kép), árvakelésű napraforgó (5-6. kép), keserűfűfélék, varjúmák, egynyári szélfű vagy ugari szulákpohánka.

4. kép 2,3 lha Calaris Pro + Fix-Pro hatására pusztuló selyemmályva Görbeháza 2020. június 23.

4. kép 2,3 lha Calaris Pro + Fix-Pro hatására pusztuló selyemmályva Görbeháza 2020. június 23.

5. kép 2,3 lha Calaris Pro + Fix-Pro hatására pusztuló árvakelésű napraforgó Görbeháza 2020. június 23.

5. kép 2,3 lha Calaris Pro + Fix-Pro hatására pusztuló árvakelésű napraforgó Görbeháza 2020. június 23.

6. kép Calaris Pro hatására pusztuló árvakelésű napraforgó

6. kép Calaris Pro hatására pusztuló árvakelésű napraforgó

Az egyszikű gyomoknál (kakaslábfű, muhar fajok) érdemes azok 3-5 leveles állapotában elvégezni a kezelést, ekkor adja a legjobb hatékonyságot (7-9. kép). Az évelő gyomok ellen nem ad tökéletes megoldást, de ha a területen a mezei acat fertőzöttsége nem jelentős, akkor azok talajfelszín feletti részét látványosan leperzseli és gátolja a későbbi kihajtását. Megfelelő időben permetezve a kisebb acat fertőzöttség kordában tartható.

7. kép 2,3 lha Calaris Pro + Fix-Pro hatására pusztuló kakaslábfű Görbeháza 2020. június 23.

7. kép 2,3 lha Calaris Pro + Fix-Pro hatására pusztuló kakaslábfű Görbeháza 2020. június 23.

8. kép Calaris Pro egyszikűek ellen

8. kép Calaris Pro egyszikűek ellen

9. kép Helyes Calaris Pro időzítéssel elkapott kakaslábfű maradványok Kaposfüred 2020 június 25 19 nappal a kezelést követően

9. kép Helyes Calaris Pro időzítéssel elkapott kakaslábfű maradványok Kaposfüred 2020 június 25 19 nappal a kezelést követően

A Calaris Pro az egyik legszelektívebb készítmény. Mindkét hatóanyagot a kukorica biológiailag lebontja. Nem fogja vissza a növekedésben, hidegben nem okoz torzulást, nem sárgít, nem deformálódnak a támasztógyökerek még kései kijuttatásnál sem (10. kép). Engedélyokirat szerint akár 8 leveles kukorica állapotban is kijuttatható, azonban ezt csak un. „tűzoltásra” javasoljuk. Ahhoz, hogy a gyomok minél kisebb termésveszteséget okozzanak, ahhoz korábbi kijuttatás szükséges. Azonban ez a kijuttatási lehetőség is jelzi a termék szelektivitását. Szintén ezen tulajdonságot jelzi az, hogy engedéllyel rendelkezik csemegekukoricában és vetőmag-előállításban. Természetesen minden esetben ki kell kérni a fajtatulajdonos véleményét a kezelhetőségről.

11 . kép Calaris Proval kezelt gyönyörű kukorica

10 . kép Calaris Proval kezelt gyönyörű kukorica

A Calaris Pro mindkét hatóanyaga jelentős tartamhatással is rendelkezik. Ez elsősorban a kétszikű gyomokkal szemben jelentkezik. A mezotrionnak olyan gyomok ellen van tartamhatása, mint a selyemmályva, csattanó maszlag, keserűfű-félék, disznóparéj és libatop fajok, vadkender, míg a terbutilazin a csattanó maszlag, a parlagfű, a libatop és disznóparéj fajok ellen rendelkezik jelentős hatástartammal megfelelő csapadék (10-20 mm) esetén. Ennél nagyobb mennyiségű csapadék hullásakor (40-60 mm) még az egyszikű gyomok ellen is lehet utóhatással számolni.

A Calaris Pro egyedülálló formulációval rendelkezik. A hatóanyag összetétel kifejezetten magyarországi körülményekre lett kifejlesztve. A formulációban lévő vivő- és segédanyagok, az adjuváns-rendszer igen magas szinten segíti a hatóanyagok oldaltba kerülését, terülését, majd felszívódását a gyomnövények levélzetébe. Ezeknek köszönhető a rendkívüli gyorsaság és hatásspektrum (11. kép).

Calaris Pro hatása

11. kép Calaris Pro hatása gyomokkal erősen fertőzött területen

Javasolt növényvédelmi technológia

Javasolt dózis 2,3 l/ha. Alacsonyabb mennyiség (1,5-2,0 l/ha) akkor javasolható, ha kevés egyszikű van a területen vagy a kétszikű gyomok fejlettlenek (max 2-4 levél) illetve valamilyen más termékkel együtt történik a felhasználás.

Kijuttatási időpont: a készítményt a kukorica kelése után kell kijuttatni az egyszikűek 3-5 leveles, illetve a kétszikűek 2-6 leveles állapotában. Szelektivitása kiemelkedő, ezért szükség esetén akár a kultúrnövény 8 leveles korában „tűzoltásra” is alkalmas. A készítményhez minden esetben nedvesítő szer - pl. ionos adjuváns, FixPro 0,1 l/ha – hozzáadása szükséges. Ezzel elsősorban az egyszikű gyomok elleni hatékonyság javítható, különösen szárazabb időjárásban.Erős muhar fertőzés esetén kétmenetes technológia javasolt: Dual Gold 1,6 l/ha alapkezelés és Calaris Pro felülkezelés.

A készítményt egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal lehet felhasználni!

Hatóanyag tartalom: 50 g/l mezotrion + 326 g/l terbutilazin

KultúraKárosítóKezelések számaKezelések közötti min. idő (nap)Dózis l/haVíz l/haUtolsó kezelés fenostádiuma
Kukorica
(takarmány, csemege, vetőmag)
Magról kelő egy- és kétszikű gyomok1-1,5-2,3250-3002-8 leveles állapot (BBCH 12-18)

Gyűjtőcsomag tartalma: 4X4,6 L Calaris Pro + 2X0,5 L Fix-Pro

2. Fenyércirok és magról kelő egyszikű és kétszikű gyomok ellen

Ezeken a területeken a Calaris Professional használatát javasoljuk. Gyakorlatilag azok az előnyök, amelyek jellemzik a Calaris Pro-t, azokat itt is fel lehet sorolni. Rendkívül széles hatásspektrum, kimagasló szelektivitás, hosszú hatástartam. Rezisztencia ellen már 3 különböző hatásmechanizmus (ALS, fotoszintézis és karotinoid-szintézis gátlás) biztosítja a védelmet. A csomag felhasználható egyöntetű gyomkeléskor tankkombinációban a magról kelők 2-6 leveles, a fenyércirok 10-20 cm-es állapotában (12. kép), de ha több hullámban csiráznak a gyomok, akkor kétmenetben is: ha a rizómás fenyércirok jön hamarabb, akkor a csomag Milagro 240* készítménye használható fel (a megfelelő adjuvánssal) és később a tömeges gyomkeléskor a Calaris Pro. Ha magról kelő fenyércirok a domináns, akkor először a Calaris Pro-t kell használni, majd 10-14 nappal később a tömeges évelő fenyércirok megjelenésekor jöhet a Milagro 240*. Ha egyben történik a kezelés, akkor a takarmánykukorica 7 leveles állapotáig használható fel. Ha külön, akkor a Milagro 240*-t 7 levélig, a Calaris Pro-t 8 levélig lehet felhasználni. A csomag 8-10 ha-ra használható fel. A magasabb dózisban (ha 8 ha-on alkalmazzuk) a legmagasabb mennyiségű nikoszulfuron, 60 g/ha kerül kijuttatásra. Ezzel az adaggal biztosítható a magról kelő és évelő egyszikű gyomok ellen rendkívül magas hatékonyság.

A csomag 22 % árkedvezménnyel vásárolható meg a szóló termék árához képest.

10. kép Calaris Professional hatása kakaslábfűvel és fakó muharral erősen fertőzött területen Zamárdi 2019 június

12. kép Calaris Professional hatása kakaslábfűvel és fakó muharral erősen fertőzött területen Zamárdi 2019 június

Javasolt növényvédelmi technológia

A kijuttatást a kukorica 7 leveles koráig kell elvégezni, a magról kelő kétszikű gyomok 2-4 valódi leveles, míg a magról kelő egyszikűek 1-3 leveles, a gyökérváltást megelőző fenológiai állapotában, a rizómáról hajtó fenyércirok 10-20 cm-es fejlettségénél. Abban az esetben, ha a területen fenyércirok is megtalálható, a Milagro 240*-et magasabb, 0,25 l/ha dózisban javasolt kijuttatni.

A kombináció együttes kijuttatása esetén az Eucarol Plus nedvesítő szer hozzáadása javasolt. Abban az esetben ha a csomagban található készítményeket külön menetben juttatjuk ki, a Calaris Pro mellé a Fix-Pro, a Milagro 240* mellé az Eucarol Plus adjuváns hozzáadása javasolt.

Hatóanyag tartalom: 50 g/l mezotrion + 326 g/l terbutilazin + 240 g/l nikoszulfuron

KultúraKárosítóKezelések számaKezelések közötti min. idő (nap)Dózis l/haVíz l/haUtolsó kezelés fenostádiuma
Kukorica
(takarmány)
Magról kelő egy- és kétszikű gyomok,
fenyércirok
1-Calaris Pro 1,8-2,3 l/ha +
Milagro 240 0,2-0,25 l/ha +
Eucarol Plus 0,4-0,5 l/ha
200-3003-7 leveles állapot (BBCH 13-17)
28-10Calaris Pro 1,8-2,3 l/ha +
Fix-Pro 0,1 l/ha
200-3003-8 leveles állapot (BBCH 13-18)
Milagro 240 0,2-0,25 l/ha +
Eucarol Plus 0,4-0,5 l/ha
200-3003-7 leveles állapot (BBCH 13-17)

Gyűjtőcsomag tartalma: 4X4,6 L Calaris Pro + 2X0,5 L Fix-Pro + 4X0,5 L Milagro 240 + 5X0,5 L Eucarol Plus

Papp Zoltán
Kukorica és napraforgó gyomirtó szerekért felelős termékmenedzser
Syngenta

*A Milagro 240 azonos a Nic-It, 02.5/920/2/2010. MgSzHK számon engedélyezett gyomirtó permetezőszerrel.