Korlátok nélkül a kalászos betegségek ellen

Hír

A kalászos növényvédelmi stratégiát meghatározza a termesztési cél, az évjárat a helyi sajátosságok és a fajtaválasztás. A gombabetegségre fogékony fajták esetében sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni a megelőző jellegű kezelésekre, mivel hamarabb kialakulhat egy járvány mint egy ellenálló, vagy közepesen ellenálló fajta esetén.

A 2016. év során számos a lombot és a kalászt támadó betegséggel kellett szembenéznünk a vegetáció során. Őszi árpában korán induló hálózatos foltossággal találkozhattunk a korai vegetációban, majd a ramuláriás foltosság okozott látványos károkat a kalászolás időszakában. A ramulária ellen kevés készítmény tud megfelelő  hatékonysággal dolgozni. A Cherokee azok közé a termékek közé tartozik, amely hetékonyan visszaszorítja a fertőzést.

Őszi búzában korán megjelenő elhúzódó szeptória volt tapasztalható. A lombot szintén súlyosan károsíthatta a sárga rozsda járvány szintű megjelenése. Ott, ahol nem fordítottak kellő figyelmet a védekezésre, akár napok alatt is súlyos károkat tudott okozni. A betakarítás környékén a csapadékos időjárás tuajdonképpen kettévágta az aratást. A csapadékos időszakot követően komoly kalász-fuzárium károkkal kellett szembesülnünk. Kijelenthetjük, hogy a 2016. év mind lombot mind kalászt megtámadó betegségek szempontjából kiugró évnek volt mondható. Kevés olyan készítmény áll a gazdálkodók rendelkezésére amely mind a lombot mind a kalászt hatékonyan védi. A Cherokee egy olyan készítmény, amely a korábbiakban felsorolt gombategeségek ellen az egyik legjobb választás. Három hatóanyag gyári kombinációja, amely biztosítja a széles hatásspektrumot, a hosszú hatástartamot, és a kiemelkedő hatékonyságot. A három hatóanyag biokinetikája, és hatásspektruma eltérő, ennek köszönhetően az egyes hatóanyagok kigészítik egymás tudását. A propikonazol elsősorban a lisztharmat típusú gombák ellen a leghatékonyabb, a ciprokonazol a rozsdagombák elleni egyik leghatékonyabb fegyver, klórtalonil pedig egyedülálló hatékonysággal rendelkezik a szeptóriás betegség és a ramulária ellen, illetve preventív mellékhatással rendelkezik fuzárium ellen.

Az összetételnek köszönhetően akár korai fázisban akár kalászvédelemre szeretnénk nagyobb figyelmet fordítani a Cherokee egy ideális választás lehet. Rugalmasan felhasználható, és a adaptálható a fertőzési körülményekhez is. Alacsony fertőzési nyomás esetén 1,5l/ha dózissal is kiváló hatékonyságot érhetünk el. Ha magas a nyomás vagy a kalászvédelemről van szó mindenképpen javasolt a 2l/ha dózis.