Korai kártevők jelenléte a szőlőben nem sok jót ígér

Hír
Korai kártevők jelenléte a szőlőben nem sok jót ígér

A szőlő kártevőinek egyelőre kedvezett a 2019-2020-as tél, hiszen szélsőséges hidegek nem igazán voltak eddig. Egy ilyen enyhe tél nem állít komoly kihívást az áttelelés elé, és előfordulhat, nem csak szőlőben, hogy a kora tavaszi időszaktól komoly kártevő nyomással kell szembenéznünk. Megeshetett az is akár, hogy bizonyos rügyet károsító kártevők már a kora tavaszi időszakban problémát okozhattak, de nem általánosan elterjedt problémáról van szó.

A rügypattanás időszakában több fontos kórokozó és kártevő ellen is szükséges védekeznünk. A korai kártétel jelentős hatással lehet a termés mennyiségére és minőségére is. Két fontos rovarkártevő is okozhat problémát ilyen korai időszakban, a szőlőtripsz valamint az atkák.

A szőlőtripsz tavasszal a fakadás utáni időszakban a hajtástengelyen és elsősorban a zsenge leveleken szívogat, a fürtkezdeményeket sem kímélve.

Évente 3-4 nemzedék alakul ki. Évente kétszer jelentkezhet jelentős mennyiségű populációja, április-május környékén illetve augusztus végén, amikor a telelőre vonulás zajlik. Elsősorban a talajba és a vesszők aljánál található fás kéreg alá koncentrálódnak. A tripsz ellen gyakorlatilag a legtöbb rovarölő szer hatásos, tehát a védekezés jól megoldható.

A kora tavaszi időszakban a levélatkák kártétele súlyos problémákat okozhat az ültetvényekben, amik jelentős hatással vannak az egész évre. Az atka-nyomástól függően nyúlhatunk a Thiovit Jet vagy a Vertimec Pro-hoz.

A szőlő lombfelületét kérosító levélatkák kora tavasszal jelenkezhetnek. Az atkák nyála sok mérgező anyagot tartalmazhat, közvetett kártételt okozhatnak. A hajtások rendellenesen fejlődhetnek a levelek kanalasodnak. A tél során érdemes elvégezni az áttelelő rügyek vizsgálatát, hogy előzetesen fel tudjuk mérni a fertőzöttség mértékét, vagy legkésőbb a kisleveles állapotban, hogy ha szükséges célzottan el tudjuk végezni a megfelelő vegyszeres védekezést.

A leghatékonyabb védekezési időpont a telelésből előjövő mozgó alakok észlelésekor, gyapjas állapotot követően az első kislevelek megjelenésénél javasoljuk elvégezni. Közepes levélatka fertőzés esetén a Thiovit Jet 1 kg/10liter permetlé dózisa jó hatékonysággal elpusztíthatja az atkákat. Fontos, hogy későbbi fenológiában a ként jóval alacsonyabb dózisba alkalmazzuk, mert perzselhet. Súlyosabb fertőzés esetén a Vertimec Pro 7,5 ml/10 liter permetlé dózisában, legkésőbb 3-5 kisleveles állapotig javasoljuk elvégezni. A védekezés komoly fejfájástól kímélhet meg minket.

A kártétel mennyisége bizonyos feltételek mellett fokozott lehet:

  • Gyorsan melegedő tavasz
  • Ha később, tavasszal a hajtásnövekedés lelassul
  • Aszály esetén
  • Hosszú metszési elemek esetén
  • Olyan területeken, amit erdősáv vesz körül
  • Ahol a ragadozóatka populáció jelentős mértékben visszaszorult

Már közepes nyomás esetén is jelentősen képesek csökkenteni a termésmennyiséget.

A vegetációs időszakban, nyár végén a szőlőgubacsatka a levél színén kidomborodást képez, a fonáki oldalon szöszösödést.

A Vertimec Pro a rovarok és atkák idegi működését blokkolja, így minden mozgó alakot képes elpusztítani. Felszívódó és transz lamináris hatása következtében a levélfonákon és a gubacsok belsejében táplálkozó kártevőkre is hat. Hatása gyors, erőteljes és hosszan tartó. A nyári nemzedékek ellen a felszaporodás kezdetén, a gubacsok leveleken való megjelenésekor célszerű permetezni.