You are here

Klórtalonil – Kontakt hatóanyag a maximális kórokozók elleni védelem érdekében

Hír
2019.04.30.

A növényvédő szereket hatásmódjuk szerint feloszthatjuk kontakt (érintőlegesen ható), mélyhatású (lokál-, vagy kvázi-szisztemikus, vagy transzlamináris), felszívódó (szisztémikus), mezoszisztemikus (gáz formájában újra eloszló, hosszabb hatástartamú) csoportokra. A gombaölő szereken belül a kontakt hatóanyagcsoport egyik tagja a klórtalonil, kémiai besorolásban a klórnitril csoport egyik képviselője. Érdekesség, hogy nem újkeletű hatóanyagról van szó, Amerikában 1966-ban regisztrálták először. Kijuttatás után a levélfelületen beszárad, erősen megtapad, a későbbi esőzések sem mossák le, ezáltal tartós preventív védelmet biztosít az egyes kalászos gabonákon rendszerint megjelenő foltbetegségek ellen, mint pl.: Zymoseptoria spp. (szeptóriás levélfoltosság), Ramularia spp. (árpa ramuláriás levélfoltossága), Pyrenophora spp. (búza-árpa hálózatos levélfoltossága). Használatával az említett kórókozók elleni védelmen túl pozitív hatást gyakorol a kezelt növények életfolyamataira is. Kiváló megoldás árpán megjelenő PLS (Physiological Leaf Spots= fiziológiai levélfoltosság), valamint a káros UV sugárzás okozta élettani foltosodások ellen. Mindezeken túl rezisztenciatörő tulajdonságát fontos még kiemelnünk, az 1990-es évektől napjainkig látható, hogy a szeptóriás levélfoltosság kórokozójának (Zymoseptoria tritici) érzékenysége nem, vagy alig változott az eltelt évek során a hatóanyagra (1. ábra).

: Zymoseptoria tritici érzékenységének változása klórtalonil hatóanyaggal szemben 113 db minta esetében (forrás: Syngenta fejlesztői kísérletek)
1. ábra: Zymoseptoria tritici érzékenységének változása klórtalonil hatóanyaggal szemben 113 db minta esetében (forrás: Syngenta fejlesztői kísérletek)

A Syngenta Kft. kalászos fungicid portfóliójában két olyan termék is van, amely ezt a többféle szempontból pozitív hatóanyagot tartalmazza. Az egyik az Amistar Opti, a másik pedig a Cherokee.

Amistar Opti:

Azoxistrobin és klórtalonil gyári kombinációját tartalmazza. Az azoxistrobin kiváló zöldítő és rozsdabetegségek elleni hatással rendelkezik, a strobilurin csoport legjelesebb képviselője, nevezetesen rendkívüli a felszívódó képessége, mérsékli a hő- és aszály stressz okozta káros hatásokat. A klórtalonil a foltbetegségek és az UV fény elleni védelmet biztosítja. Dózisa: 1,5-2,5 l/ha. Engedéllyel rendelkezik búzában, árpában, zabban, rozsban és tritikáléban. Javasolt kijuttatási mód: bokrosodás végétől-szárbaindulás kezdetétől a zászlóslevél megjelenéséig rugalmasan felhasználható.

Cherokee:

Három hatóanyag gyári kombinációja, alkalmas mind levélbetegségek, mind kalászfuzárium elleni hatékony védelemre (2. ábra). A benne lévő hatóanyagok (ciprokonazol, propikonazol) szinergista módon fejtik ki hatásukat, a jól ismert klórtalonil kontakt és rezisztenciatörő tulajdonságával a kórokozók elleni védelmet új szintre emeli. Engedélyezett dózisa: 1,0-2,0 l/ha.

: Az egyes hatóanyagok kórokozókkal szembeni hatékonysága (forrás: Syngenta fejlesztői kísérletek)
2. ábra: az egyes hatóanyagok kórokozókra gyakorolt hatása (forrás: Syngenta fejlesztői kísérletek)

Felhasználható őszi búzában, őszi- és tavaszi árpában, rozsban, zabban és tritikáléban. Javasolt kijuttatási mód: egykezeléses technológiában az első levéltünetek megjelenésekor, vagy virágzás elején, kétkezeléses technológiában Amistar Opti után kijuttatva, 2,0 l/ha dózisban célzottan kalászhányás után, jó permetléfedést biztosító fúvókák segítségével. A termék jelentős mikotoxintartalom-csökkentő hatással is rendelkezik.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a Syngenta Kft. az ismertetett, több szempontból is előnyös klórtalonil hatóanyagot tartalmazó Amistar Opti és Cherokee gombaölő szereivel megbízható segítséget nyújt a magyarországi kalászos gabonatermelők részére, ezen gombaölőszerek használata garancia az egészséges és kiváló minőségű terményre. Ennek a hatóanyagnak a rendszeres használatával a Nyugat-Európában egyre nagyobb problémákat okozó rezisztencia kialakulása ellen, vagy annak késleltetésére tehetünk hatékony lépéseket.

 

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök, fungicidek
Syngenta Kft.