Kincs a föld alatt
„A burgonya az éhezés és a szegénység ellen vívott világméretű küzdelem frontvonalában helyezkedik el” mondta Jaques Diouf, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet főigazgatója.
Burgonyát több mint 100 országban termesztenek – ez a kultúra dacol a kedvezőtlen klimatikus viszonyokkal és a szélsőséges időjárással, valamint a legtöbb élelmiszernövényt felülmúlja vízhasznosítás és termékenység tekintetében. A burgonya növény körülbelül 85%-a hasznosítható emberi táplálékként – szemben a gabonafélék 50%-ával – és mintegy 320 millió tonna burgonyát lehet termeszteni mindössze 20 millió hektáron.
Hogyan zárjuk be a hozam rést?
A burgonya a világon a negyedik helyet foglalja el termesztés szempontjából. A legintenzívebb termesztés Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban folyik, míg mennyiség szempontjából Kína, India és Kelet-Európa a legnagyobb termesztők. A világméretű ellátás folyamatos növekedését a felemelkedő piacok inspirálják. Ezt leginkább a termesztési terület növelésével érték el, hiszen a terméshozamok lényegében stagnáltak az utóbbi évtizedben. A terméshozam rés jelentős: míg Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban több mint 40 tonna/hektáros hozamokat érnek el, addig a fejlődő területeken gyakran 15 tonna/hektárnál is kisebb a hozam.
„A stagnáló hozamok alapvető oka a nem megfelelő minőségű vetőmag, amely a gumók elégtelen egészségi állapotával van összefüggésben”, magyarázza Christoph Neumann, a Burgonya marketing csoport vezetője. „A fejlődő területeken az elvetésre szánt burgonya farmer által visszatartott vetőburgonya, és a gazdák nem alkalmaznak megfelelő kezelési és növényvédelmi eljárásokat. Ez azt jelenti, hogy a vírusos és gombás megbetegedések átkerülnek a megelőző évből, amelynek következtében az új szezonban minimum 50%-kal alacsonyabb terméshozammal kell számolni.”
A vetőburgonya minőségén túl azonban egyéb hozam-gátló tényezők is vannak a burgonya életciklusában, amelyeket a sikeres agronómiai gyakorlatnak és az új technológiának köszönhetően le lehet győzni. A fejlett piacokon a vetéstől a betakarításig lezajló folyamat nagyrészt gépesített. A termesztőknek igen gazdag vetőburgonya kezelő és növényvédő portfolió áll rendelkezésére, amelyeket a gumón, a leveleken, vagy a talajon lehet alkalmazni. A betakarítás után ez csírázás-gátló anyagokkal és betakarítás utáni gombaölőkkel egészül ki, amelyeknek köszönhetően a burgonya tárolási ideje meghosszabbodik és a veszteség csökken.
A felemelkedő piacokon a termesztési gyakorlat általában kevésbé modern és a gépesítés is korlátozott, ezért magasabbak a vetés és a betakarítás munkabérköltségei – ennek pedig jelentékeny hatása van a termesztő nyereségességére.
Hozamnövelés és veszteség csökkentés
Széles növényvédelmi és vetőburgonya kezelési portfoliójára alapozva, a Syngenta a maga 30%-os piaci részesedésével világviszonylatban piacvezető a burgonya terén. Integrált stratégiánkkal összhangban a Burgonya csoport azon dolgozik, hogy erősítse a kapcsolatokat a vetőmag termelőkkel, a termesztőkkel és a feldolgozókkal. Cél növényvédelmi ajánlatunk differenciálása, hogy illeszkedjék a termesztők egyre összetettebb igényeihez a termesztési ciklus egésze folyamán. A felemelkedőben lévő piacokon a hangsúly azon van, hogy segítsük a termesztőket hozamuk növelésében. Az egyik példa erre Kína, ahol az egyik vezető vetőmag szaporítóval keressük a partnerség lehetőségét, hogy integrált ajánlatunkat kifejleszthessük. A megoldással kiváló minőségű, vírusmentes vetőburgonya születik, amelyet egy kezelő anyag von be az erőteljes termény érdekében, ez pedig erős növényvédelmi portfolióval párosul, hogy a hozam a teljes növekedési ciklus folyamán védett legyen.
Azáltal, hogy ajánlatunkat a betakarítás utáni szegmensre is kiterjesztjük és a burgonya ipar szakszolgáltatóival is partnerségeket építünk ki, a gazdákat a betakarítás utáni, csírázás és megbetegedések okozta veszteségek leküzdésében is segíthetjük. Ezek a veszteségek a felemelkedő piacokon a terméshozam több mint 30%-áért felelősek.
Kielégítjük az értéklánc igényeit
A burgonya mintegy 50%-át azonnali fogyasztásra használják fel világszerte, a fejlett piacokon azonban a nagy részét feldolgozásra szánják. A piacot néhány nagy, világviszonylatban jelentős játékos uralja, mint például a McCain, amely jelenleg a világon sültkrumpliként fogyasztott fagyasztott hasábburgonya 20%-át adja. Újabban, amikor nagyobb hangsúly kerül az egészségre és a tápértékre, a burgonya mérete és minősége egyre fontosabb kérdéssé válik a feldolgozott és fagyasztott termékek esetében is. A kisebb költségvetésű hasábburgonyák több olajat szívnak fel, ezért aztán több kalóriát tartalmaznak, mint a hosszabb hasábok, amelyeknek nagyobb a szárazanyagtartalmuk.
„A kiszámítható terméshozamok, a megbízható minőség és a fenntartható termelés kulcsfontosságú tényezők a burgonya feldolgozók számára”, mondja Christoph. „Számítanak a folyamatos ellátásra, ugyanakkor csökkenteni szeretnék az inputot, ami nagyszerű lehetőség a Syngenta számára. Vannak olyan termékek, amelyek termény fejlesztő minősége korai gyökerezést eredményeznek és képessé teszik a burgonyát a víz stressz jobb elviselésére, így kevesebb öntözésre van szükség.”