You are here

Kalászos Start csomag – az integrált megoldás

Hír
2020.02.21.

Az idei szezonban ismét a termelők rendelkezésre áll a Syngenta integrált kalászos csomagajánlata Kalászos Start csomag néven. 

A kiváló ár-érték arányú csomagot elsősorban a búzatermesztő szakemberek figyelmébe ajánljuk. A kedvező hektárköltségű csomagban szinte minden a tavaszi szezonban problémát okozó problémára találunk hatékony megoldást: így a kalászosok gombás eredetű betegségeinek megakadályozására, a nehezen irtható gyomfajok kiiktatására és a rovarkártevők ellen is védelmet biztosíthatunk kalászos tábláinknak.

A 20 ha-ra elegendő valódi csomagban megtalálhatóak az alábbi készítmények:

1. kép A mezei acat újra felszaporodóban, száraz, meleg tavaszon rendkívül erős kihajtása várható
1. kép A mezei acat újra felszaporodóban, száraz, meleg tavaszon rendkívül erős kihajtása várható

2. kép országos jelenség a kalászosok mezei acat fertőzöttsége
2. kép országos jelenség a kalászosok mezei acat fertőzöttsége

3. kép száraz tavaszon nem érvényesül a kalászosok természetes gyomelnyomó képessége
3. kép száraz tavaszon nem érvényesül a kalászosok természetes gyomelnyomó képessége

4. kép erős kétszikű tavaszi gyomosodás búzában: ideális terep a Peak Turbonak
4. kép erős kétszikű tavaszi gyomosodás búzában: ideális terep a Peak Turbonak

A Syngenta a tavalyi évben az új Peak Turbo kalászos gyomirtó szer csomagjával nyújtott segítséget a termelőknek a kalászosok tavaszi gyomosodási kihívásaira.

A tél viszontagságai és a nem kiegyensúlyozott őszi-téli csapadékviszonyok miatt számos helyen a ritka állományú, gyéren bokrosodott búzák rossz kondícióban jönnek ki a télből. Ezeknek az állományoknak gyenge az egyébként természetes gyomelnyomó képessége. Az enyhébb téli napokon és kora tavasszal csírázni tudó gyomnövények azonban könyörtelenek, és kihasználva a lehetőséget, gyomosítanak, erősebb előfordulásuk várható. Az ilyen állapotú búzaállományoknak szükségük van segítségre, gyors, hatékony tavaszi gyomirtásra.

A Peak Turbo minden tulajdonsága arra a feladatra hivatott, hogy megszabadítsa a kalászosokat a tavaszi gyomnyomástól és segítse zavartalan fejlődésüket.

Peak Turbo
Kétszikűekkel fertőzött területen ideális megoldást jelenthet a Peak Turbo gyomirtó szer csomag (Dózis: 15-20 gr/ha Peak + 0,2 l/ha Banvel):

  • jó gyomirtó hatást ad kétszikűek ellen, akár fejlett példányok ellen is hatékony, a Peak hatóanyagának köszönhetően a gyomok fejlődése azonnal leáll, a tenyészőcsúcs pusztul el először, a kijuttatást követően a gyomok már vizet és tápanyagot nem vonnak el.
  • a Peak proszulfuron hatóanyagának köszönhetően 10-14 nap tartamhatást biztosít az elhúzódóan kelő gyomok ellen, mint amiyen például a parlagfű. Ez gyenge, ritka állományban komoly jelentőséggel bír.
  • a proszulfuron ismert, sok éven át bizonyított hatóanyag kukoricában, de kalászosban új hatóanyagnak számít, rezisztenciatörő hatása figyelemreméltó
  • a csomag rugalmas, szükség esetén akár szétszedhető, így alkalmas kétmenetes technológiára is, ha a gyomhelyzet úgy kívánja, a dózis gyomosodási viszonytól függően variálható, vagy a csomag bármely eleme kukoricában is felhasználható, az engedélyokirat átjárhatóságot biztosít a kultúrák között.
  • szelektivitása kiváló, szükség esetén tűzoltásra is használható kalászosban
  • a mezei acat tőlevélrózsás állapotban a legérzékenyebb, a magszárba indult mezei acat ellen már csak törpítő hatás figyelhető meg. Figyelemreméltó a Peak Turbo azon tulajdonsága is, hogy jó gyomirtó hatást biztosít a napjainkban egyre gyakoribb IMI-, illetve SU toleráns napraforgó árvakelés ellen is
  • nincs utóvetemény korlátozás

A Peak Turbo költséghatékony, egyszerű, hatékony segítsége lehet minden gazdának a kalászosok tavaszi gyomirtására.

Magnello
Difenokonazolt és tebukonazolt tartalmazó termékünk, amely rugalmas felhasználást tesz lehetővé az egész tenyészidőszakban, legyen szó levélbetegségekről vagy kalászbetegségekről. A termékben lévő difenokonazol magas zsíroldékonysággal rendelkezik, így kezelést követően a hatóanyagok gyorsan átjutnak a levelek viaszrétegén és felveszik a küzdelmet a szeptória, rozsda fajok, lisztharmat ellen, kalászvédelmi kezelés esetében (1. ábra) pedig a már említett tebukonazol tartalom teszi megbízhatóvá a termék hatékonyságát. Dózisa 1,0 l/ha.

Magnello kalászfuzáriózis elleni hatékonysága (kezelés ideje: 2019.05.17. virágzás kezdete, SYN magyarországi fejlesztői kísérlet, n=2)

1.ábra: Magnello kalászfuzáriózis elleni hatékonysága (kezelés ideje: 2019.05.17. virágzás kezdete, SYN magyarországi fejlesztői kísérlet, n=2)

Karate Zeon
A csomag fontos eleme a Karate Zeon 5CS. Az eredeti, mikrokapszulázott készítmény, megnövelt tartamhatással és jó UV fényre való ellenállással. Gabonafélékben a vetésfehérítő, gabonapoloska és levéltetvek ellen használható. Előnye a speciális mikrokapszulás vizes szuszpenzió, jól keverhető gombaölőszerekkel, lombtrágyákkal. Gabonaféléken kívül még számos kultúrában engedélyezett szabad forgalmú készítmény.

Összességében elmondható, hogy a Syngenta Kalászos Start csomagja hatékony, integrált megoldást jelent a kalászosokban megjelenő károsítók ellen.

Tóth Csantavéri Szilvia, Boros Szilárd, Horváth András fejlesztőmérnökök

Syngenta Kft.