Judo - széles hatásspektrumú kombinált rovarölő szer napraforgóban és más szántóföldi kultúrában

Hír
  • Kiváló hatékonyság levéltetvek, poloskák és hernyókártevők ellen
  • Hosszú tartamhatás
  • Kiváló keverhetőség
  • Kiváló keverhetőség – Amistar Sun* és bór tartalmú levéltrágya
  • Kalászosban, borsóban, cukorrépában és kertészeti kultúrákban is használható

A napraforgó fejlődésének, különösen kezdeti szakaszában számos rovar kártevője van. A teljesség igénye nélkül a talajlakó kártevők (drótférgek), tücsök fajok (mezei és fekete), barkók (kukorica, fekete és hegyesfarú), levéltetvek (fekete répa- és sárga szilvalevéltetű), poloskák (mezei, vándor és márványos), bagolylepkék hernyói, de még a kukoricabogár imágói is károsíthatják a napraforgó sziromleveleit. Ezek természetesen nem jelennek meg mind egy tenyészidőszakban, de mindig vannak olyan kártevők, amelyekre adott időjárási körülmények között (pl. szárazság) mindig lehet számítani.

Erős fekete répalevéltetű fertőzés napraforgón 2020. május vége

Erős fekete répalevéltetű fertőzés napraforgón 2020. május vége

Sárga szilvalevéltetű fertőzés Püspökladány

Sárga szilvalevéltetű fertőzés Püspökladány

Különösen szárazabb periódusban, de nem túl alacsony páratartalom mellett jelenhetnek meg a levéltetvek. A fekete répa-levéltetű (Aphis fabae) általában a 6-8 lomblevélpáros időszakban alkot nagyobb kolóniákat, de a számára kedvező időjárás esetén már a 2-4 leveles napraforgóban is komoly károkat okozhat. Ezzel jelentősen visszafogja a napraforgó fejlődését, késlelteti a virágzást és komoly terméscsökkenést okozhat.  Ez a levéltetű faj a csillagbimbós állapot végéig okozhat gondot, mivel fajcserés faj lévén ekkora általában más növényfajokra migrál. A napraforgóban egy másik faj is okozhat gondot, ez a sárga szilva-levéltetű (Brachycaudus helichrysi). Ez a faj jellemzően a későbbi időszakban jelenik meg napraforgón. Ennek megfelelően a kártétele inkább a csillagbimbós állapot környékén lesz látható. Ebben az időszakban más kártevők is megjelenhetnek. Bagolylepke hernyók, poloska fajok ellen is szükségessé válhat a védekezés. Virágzás előtt javasoljuk a Judo alkalmazását 1,25 l/ha dózisban.

A Judo-t levéltetvek ellen a betelepedés idején kell kijuttatni. Ennek idejét sárgatállal vagy ragadós sárga-lapcsapdákkal lehet megállapítani. A Judo két hatóanyaga közül a pirimikarb karbamát típusú felszívódó rovarölő szer, míg a lambda-cihalotrin a piretroidok családjába tartozik. A készítmény két módon fejti ki hatását: először a levél felületéhez tapadva gyors taglózó hatással pusztítja el a kártevőket, majd a növény szövetébe szívódik fel, jelentős tartamhatással rendelkezik a később betelepülő levéltetvek ellen. A Judo hatékonyságát mutatja egy engedélyezési kísérletben az 1. ábra.

Judo hatékonysága sárga szilvalevéltetű ellen napraforgóban az engedélyezési vizsgálatokban

1. ábra. Judo hatékonysága sárga szilvalevéltetű ellen napraforgóban az engedélyezési vizsgálatokban

Napraforgóban a levéltetvek betelepedésének idején, az első kolóniák kialakulásakor kell használni virágzás előtti időszakig. Nagyon jól keverhető ebben az időszakban gombaölő szerekkel (pl. Amistar Sun*) vagy bór tartalmú levéltrágyával is.

Légi kijuttatás is engedélyezett, ekkor a lémennyiség 50-60 l/ha.

A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzási időszakban nem alkalmazható! Mézharmat vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható!

*Az Amistar Sun gombaölő szer azonos a 02.5/2452/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Amistar Top gombaölő szerrel.