Jók a terméskilátások az Európa-bajnok magyar csemegekukorica ágazatban

Hír

Nagyobb termést takaríthatnak be jelen állás szerint idén a hazai csemegekukorica-termesztők. Magyarország továbbra is vezető helyen áll mind a termelésben, mind a fagyasztott és konzerv késztermékek exportjában Európában, hangzott el a Syngenta mai, kabai rendezvényén.

A hazai feldolgozóipar az elmúlt évhez hasonlóan idén is mintegy félmillió tonna csemegekukorica feldolgozási kapacitással készült az idei szezonra, áll a Syngenta helyzetképében. Az exportpiacok árérzékenyek, de stabilak az idei évben. Egyedül a szezon kezdetén lehetett érezni némi bizonytalanságot a csökkenő a felvásárlási árak, és a termelés jövedelmezősége miatt.

2018-ban a zöldborsótermések nagyon rosszak lettek a kedvezőtlen időjárás miatt: a feldolgozók a tervezettnél 30-50 százalékkal kevesebb borsót dolgoztak fel. A gyenge borsótermés szinte egész Európára jellemző volt idén, ezért fokozott figyelem irányul a csemegekukoricára, a feldolgozók a borsókiesést részben több csemegekukorica feldolgozásával szeretnék pótolni. Idén minden eddiginél hamarabb érett be a csemegekukorica, ezért a legtöbb cég a borsófeldolgozás befejezése után azonnal átállt a csemegekukorica fogadására.

Az idei évben az enyhe, csapadékos tél és a meleg április kedvezett a csemegekukorica vetéseknek, mindenfelé jó kelésekkel találkozhattunk, ismertette Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere. A májusi száraz, meleg időjárás sem okozott nagyobb stresszt a csemegekukoricának, a csapadék általában még időben érkezett a nem öntözhető területekre is. Május végétől több helyen belvíz problémák nehezítették a termelést, de ezzel együtt az átlagosnál nagyobb a termés a betakarítás kezdete óta.

A szakember kifejtette: az enyhe tél miatt a csemegekukoricára veszélyes kártevők – a földi bolha, a vetési bagolylepke, a kukoricamoly, valamint a gyapottok bagolylepke - jelentősen felszaporodtak, de a termelők megfelelő védekezésével egyik fontos kártevő se okozott számottevő károkat, mindössze elszigetelten lehetett látványos kártételekkel találkozni. A védekezés megfelelő időzítésében segített a Syngenta kártevő-előrejelzési rendszere.

Idén az előző évinél és a sokévi átlagnál is nagyobb termés várható, de a csemegekukorica terület több mint fele augusztus közepe után lesz betakarítva, ezért még kockázatos a végső eredményt megbecsülni. Az utóbbi években nincs jelentősebb változás az európai csemegekukorica termelésben: Magyarország továbbra is vezető helyen áll mind a csemegekukorica termelésben, mind a fagyasztott és konzerv késztermék exportban Európában. Világszinten egyedül az Egyesült Államok előzi meg.

Pereczes János hangsúlyozta: a csemegekukorica viszonylag kis szegmense a nemzetközi zöldségtermelésnek, ám Európában stabil, lassan növekvő kereslet van az élelmiszernövény iránt. Egyes országok piacot befolyásoló intézkedései is közrejátszanak a csemegekukorica késztermék kereskedelmében: Törökországban importvám nehezíti a szállításokat, Izraelben viszont a hazai termelés támogatáscsökkenése az importot ösztönzi. Az Egyesült Államok - Egyesült Királyság közti szabadkereskedelmi megállapodásnak is lehetnek kedvezőtlen hatásai a hazai exportra.  

A Syngenta piacvezető a csemegekukorica vetőmagok területén. A vállalat a legnagyobb csemegekukorica fajtaválasztékkal van jelen a hazai piacon, és évről-évre új hibridekkel jelentkezik. Idén két új fajta forgalmazását kezdték meg: a Strongstar az igen korai éréscsoportban javítja a termésbiztonságot és a feldolgozás hatékonyságát. A GSS 8529 M-nek pedig az ország déli termőhelyein lesz jelentősége, javított ellenállósága növeli a termelés biztonságát. Ez jól látszik az idei vetéseknél is.   

A mai rendezvény résztvevőinek a precíziós technológiában rejlő lehetőségekről Sojnóczki István, a KITE technológia fejlesztési igazgatója tartott előadást. A szakember kifejtette: egy gazdaság átállása a precíziós gazdálkodási módra hozzávetőlegesen 2-4 éves folyamat. A technológia bevezetéséhez elsődlegesen más szemléletű gondolkodás, egyfajta paradigmaváltás szükséges. „A KITE Zrt. ebben a folyamatban úgy tud segíteni, hogy a technológiai elemek fejlesztésén túl egy automatizált online szaktanácsadási rendszer kialakításán dolgozik, mely a gazdálkodótól kapott valós időben rögzített információkat feldolgozza, értékeli és megalapozza a döntéseket. A tavalyi csemegekukorica kísérletek után idén tovább folytatódik az input anyagok precíziós kijuttatásának értékelése. Az első évi eredmények alapján az inputanyagok hatékonyabb felhasználása mintegy 10 százalékos terméstöbbletet eredményezett”, ismertette Sojnóczki István.