Jelentős változás a biológiai sokféleség növelésében

2021.05.06.
Jelentős változás a biológiai sokféleség növelésében

A biológiai sokféleség még mindig kiemelten veszélyben van, hangsúlyozta a szomorú tényt Juan Gonzalez Valero, a Syngenta fenntartható és felelős üzleti működésért felelős vezetője a vállalat Forum for the Future of Agriculture 2021  – A mezőgazdaság jövőjéért fórum keretében tartott -online rendezvényén. A szakember kifejtette: ez arra ösztönzi a Syngentát, hogy tovább fejlessze a biológiai sokféleség védelmét és növelését célzó eszközeit és programjait, amelyekkel már több mint 30 éve foglalkozik.

Az esemény keretében bemutatott LIVINGRO™ egy kísérleti projekt új, fenntartható Syngenta márka kialakítására, amely tudományos alapokra építve segít a gazdáknak optimális feltételeket teremteni a biológiai sokféleség védelme és elősegítése érdekében. Javier Peris, a Syngenta biológiai termékekért felelős üzletágának technológiai támogatásért felelős vezetője elmondta: „a projekt során olyan, a termőföldekkel kapcsolatos tudományos adatok keletkeznek, amelyek bizonyítják, hogy a modern mezőgazdasági gyakorlatok és a biológiai sokféleség igenis megférnek egymás mellett.”

A biológiai sokféleséget hagyományosan a mezőgazdasági földterületek és tájfolyosók körüli mezsgyéken található flórán és faunán mérik. A LivinGro™ ennél sokkal szélesebb körre terjed ki: 38 paramétere a talaj egészségére, valamint a növények, a talaj és a rovarok közti komplex interakciókra összpontosít. Gina Swart, a biológiai termékekért felelős üzletág betegségekkel foglalkozó csapat vezetője szerint a kutatásokban a fizikai tulajdonságokon túl egyéb aspektusokat is vizsgálnak. „Nem csupán a rovarok biológiai sokféleségét vizsgáljuk, hanem a talaj ökológia szempontjait, valamint a gazdálkodási gyakorlatok és az általunk felállított enyhítő stratégiák hatását is.

A LivinGro™ jól példázza a Syngenta fenntartható és felelős üzleti megközelítését: tudományos, nyílt és együttműködő. A kísérleti projektek eredményeit lektorált szakfolyóiratokban jelentetik meg és nyilvános platformokon kerülnek teszik közzé, így mások számára is felhasználhatóvá válnak.

A rendezvény egyik sarkalatos témája a közvéleményt leginkább foglalkoztató kérdés - „Hol foglal helyet a Syngenta az Európai Unió Zöld Megállapodásában?” volt. Erről Alexandra Brand, a Syngenta európai, afrikai és közel-keleti régió növényvédelmi üzletágáért felelős igazgatója elmondta: „a megállapodás megváltoztatja az Európai Unióban folytatott gazdálkodást, a Syngenta számára pedig azt jelenti, hogy minden rendelkezésünkre álló erőforrásunkkal az innováció felgyorsítását kell ösztönöznünk.”

Mint kifejtette: „Igyekszünk a legtöbbet kihozni magunkból. A vegyipari innováció segítségével csökkenthető a szintetikus vegyszerek alkalmazása a földeken. Ide tartoznak új, kímélőbb termékek, hatóanyagok, precíziós alkalmazások. Innováció a biológiai anyagokon alapuló megoldások  területén, hogy a növények ellenállóbbá váljanak, valamint az élelmiszer és élelmiszerminőség elfogadottsága javuljon. Innováció a talaj egészsége tekintetében. Szénpiaci hozzáférést kell biztosítani a gazdák számára annak érdekében, hogy ökológiai lábnyomuk csökkentése ne maradjon ellentételezés nélkül.  Nem utolsósorban innováció a biológiai sokféleség tekintetében.”

Alexandra Brand ugyanakkor kétségét fejezte ki, hogy elérhető-e a biogazdálkodás 25 százalékos aránya, valamint, hogy a fogyasztók készen állnak-e arra, hogy többet fizessenek az élelmiszerekért.

A Syngenta stratégiai partnerségben áll a The Nature Conservancy szervezettel, amely a világ legnagyobb környezetvédelmi civil szervezete. Az elmúlt három év során velük együttműködve tervezték újra K+F programjaikat és beruházásaikat annak érdekében, hogy még fenntarthatóbb áttöréseket érhessenek el a mezőgazdaság területén. „Együtt dolgozunk a szervezettel Brazília földjein, Argentína, az Egyesült Államok, Kína és Kenya termőföldjein. Mindez több millió hektárnyi területet ölel fel, amely elindult a modernebb mezőgazdaság felé vezető változás útján.”

Arra a kérdésre, hogy az Európai Zöld Megállapodással vajon megnyílik-e a mezőgazdasági szektor a szénpiacok előtt, Alexandra Brand így felelt: „a technológiák nagy része felkészült arra, hogy a gazdák ne csak csökkentsék a jelenlegi ökológiai lábnyomukat, hanem a talaj szerves anyagainak felépítése érdekében szénmegkötésre használják a talajt, ezzel termékennyé téve azt.  A gazdák ezáltal jelentős szerepet kapnak a klímaváltozás megoldásában. A megoldás összességében segítené a talaj termékenységét, és nagyszerű bevételi forrást jelentene a gazdák számára, ha értékesíteni tudnák a karbonkrediteket.”